Zvonku dozlatista upečený a zvnútra jemný a aromatický karfiol, ktorý si zamilujete.
Vynikajúca a zdravá zeleninová pochúťka, ktorá odteraz nebude chýbať na vašom stole.
Jednoduchý recept na lahodný pečený karfiol z youtube kanála Einfach kostlich.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prečo je lepšie karfiol piecť?
S týmto receptom sa presvedíte, že pečený karfiol môže byť rovnako chrumkavý a dokonca ešte chutnejší ako ten vyprážaný. Existuje však aj viacero zdravotných dôvodov, prečo je pečenie karfiolu zdravšou a chutnejšou alternatívou k vyprážaniu:
Nižší obsah tuku a kalórií: Pečenie karfiolu v rúre vyžaduje oveľa menej oleja ako vyprážanie. To znamená, že pečený karfiol má oveľa nižší obsah tuku a kalórií, čo je prospešné pre udržanie zdravého stravovania a kontrolu hmotnosti.
Vyhnete sa škodlivým zlúčeninám: Vyprážanie potravín pri vysokej teplote môže viesť k tvorbe škodlivých zlúčenín, ako sú akrylamidy a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU), ktoré sú spájané so zvýšeným rizikom rakoviny a srdcových chorôb. Pečenie karfiolu pri nižšej teplote znižuje tvorbu týchto zlúčenín.
Zachovanie živín: Pečenie karfiolu pomáha zachovať dôležité vitamíny a minerály, ako je vitamín C, draslík a vláknina. Tieto živiny sú dôležité pre celkové zdravie a pohodu.
Na pečený karfiol potrebujeme:
1 kg karfiolu
3 plátky citróna
kôpor
150 g panko strúhanky
1 strúčik cesnaku
100 g hladkej múky
3 vajcia
5 PL olivového oleja
1 ČL talianskych bylín
petržlenovú vňať
100 g parmezánu
štipku soli
mleté čierne korenie
Na omáčku:
200 g kyslej smotany
100 g jogurtu
petržlenovú vňať
soľ
mleté čierne korenie
citrónovú šťavu
Postup:
Karfiol nakrájame na ružičky. Do hrnca nalejeme vodu a preložíme na sporák.
Potom do hrnca pridáme trochu soli, citrónové plátky a kôpor.
Karfiol vložíme do hrnca a varíme 5 minút.
Do misky nasypeme strúhanku.
Pridáme pretlačený cesnak a olivový olej.
Ďalej pridáme talianske bylinky, soľ, čierne korenie a nasekanú petržlenovú vňať.
Na jemnom strúhadle nastrúhame parmezán a pridáme do misky.
Všetko spolu dobre zmiešame. Do taniera nasypeme múku.
V ďalšom tanieri rozšľaháme vajíčka. Karfiol obalíme v múke.
Potom karfiol obalíme vo vajíčku a nakoniec v strúhankovej zmesi.
Obalený karfiol poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 180°C.
Do misky pridáme jogurt a smotanu.
Pridáme citrónovú šťavu, nasekanú petržlenovú vňať, čierne korenie, soľ a všetko spolu zamiešame.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: