Švagriná ma naučila takto pripravovať pečený KARFIOL: Je NAOZAJ chutnejší ako mäso – rýchly a jednoduchý recept!

Namiesto vyprážania skúste karfiol pripraviť takto. Budete nadšení!
[mashshare]

Zvonku dozlatista upečený a zvnútra jemný a aromatický karfiol, ktorý si zamilujete.

 

 

Vynikajúca a zdravá zeleninová pochúťka, ktorá odteraz nebude chýbať na vašom stole.

Jednoduchý recept na lahodný pečený karfiol z youtube kanála Einfach kostlich.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Prečo je lepšie karfiol piecť?

S týmto receptom sa presvedíte, že pečený karfiol môže byť rovnako chrumkavý a dokonca ešte chutnejší ako ten vyprážaný. Existuje však aj viacero zdravotných dôvodov, prečo je pečenie karfiolu zdravšou a chutnejšou alternatívou k vyprážaniu:

Nižší obsah tuku a kalórií: Pečenie karfiolu v rúre vyžaduje oveľa menej oleja ako vyprážanie. To znamená, že pečený karfiol má oveľa nižší obsah tuku a kalórií, čo je prospešné pre udržanie zdravého stravovania a kontrolu hmotnosti.

Vyhnete sa škodlivým zlúčeninám: Vyprážanie potravín pri vysokej teplote môže viesť k tvorbe škodlivých zlúčenín, ako sú akrylamidy a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU), ktoré sú spájané so zvýšeným rizikom rakoviny a srdcových chorôb. Pečenie karfiolu pri nižšej teplote znižuje tvorbu týchto zlúčenín.

Zachovanie živín: Pečenie karfiolu pomáha zachovať dôležité vitamíny a minerály, ako je vitamín C, draslík a vláknina. Tieto živiny sú dôležité pre celkové zdravie a pohodu.

Na pečený karfiol potrebujeme:

 

 

1 kg karfiolu

3 plátky citróna

kôpor

150 g panko strúhanky

1 strúčik cesnaku

100 g hladkej múky

3 vajcia

5 PL olivového oleja

1 ČL talianskych bylín

petržlenovú vňať

100 g parmezánu

štipku soli

mleté čierne korenie

Na omáčku:

 

 

200 g kyslej smotany

100 g jogurtu

petržlenovú vňať

soľ

mleté čierne korenie

citrónovú šťavu

Postup:

Karfiol nakrájame na ružičky. Do hrnca nalejeme vodu a preložíme na sporák.

 

 

Potom do hrnca pridáme trochu soli, citrónové plátky a kôpor.

Karfiol vložíme do hrnca a varíme 5 minút.

Do misky nasypeme strúhanku.

Pridáme pretlačený cesnak a olivový olej.

 

 

Ďalej pridáme talianske bylinky, soľ, čierne korenie a nasekanú petržlenovú vňať.

Na jemnom strúhadle nastrúhame parmezán a pridáme do misky.

Všetko spolu dobre zmiešame. Do taniera nasypeme múku.

V ďalšom tanieri rozšľaháme vajíčka. Karfiol obalíme v múke.

 

 

Potom karfiol obalíme vo vajíčku a nakoniec v strúhankovej zmesi.

Obalený karfiol poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 180°C.

Do misky pridáme jogurt a smotanu.

Pridáme citrónovú šťavu, nasekanú petržlenovú vňať, čierne korenie, soľ a všetko spolu zamiešame.

Môžeme servírovať.

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes