Nakladané paradajky v medovom náleve sú nielen chutné, ale aj zdravé.
Tento recept z portálu souspark je výborný a v zime pri otvorení pohára s touto dobrotou ho určite oceníte!
Paradajky pripravené podľa tohoto receptu chutia dokonca aj mojim deťom, ktoré inak paradajky veľmi nemusia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Určite skúste, ide o fantastickú prílohu na celý rok.
Med a paradajky
Kombinácia medu a paradajok je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá.
Med dodáva paradajkám prírodnú sladkosť, ktorá krásne kontrastuje s ich kyslosťou. Vzniká tak vyvážená a komplexná chuť.
Navyše, med podčiarkuje prirodzenú chuť paradajok a dodáva im hĺbku.
Nie je to však len o chuti, med má prirodzené antibakteriálne účinky, vďaka čomu pomáha predĺžiť trvanlivosť paradajok a chráni ich pred plesňami.
Kombinácia medu a paradajok je bohatá na vitamíny (najmä C a A), minerály (draslík, železo) a antioxidanty. Tieto látky podporujú imunitný systém, zlepšujú trávenie a majú priaznivý vplyv na zdravie srdca.
Paradajky v medovom náleve sú vynikajúcou pochúťkou samotné, ale dajú sa použiť aj ako súčasť šalátov, sendvičov, alebo ako príloha k mäsu.
Prečo je medový nálev výborný pre paradajky?
Zmäkčenie šupky: Medový nálev jemne zmäkčí šupku paradajok a urobí ich príjemnejšími na konzumáciu.
Prenikanie chutí: Medový nálev postupne preniká do dužiny paradajok a obohacuje ich chuť.
Vytváranie karamelového nádychu: Pri zahrievaní med karamelizuje, čím dodáva paradajkám jemne karamelový nádych.
Na prípravu medových paradajok potrebujeme:
4 kg paradajok
8 ks cibule
1 ČL horčičných semienok na pohár
bazalku
1 l vody
1 PL soli
3 PL kryštálového cukru
1 PL medu
1 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
Pre tento recept je najlepšie použiť cherry paradajky s hrubou a pevnou šupkou.
Paradajky by ale nemali byť prezreté. Tiež nepoužívame mäkké alebo poškodené kusy.
Prísady sú uvedené na 1 litrový pohár. Paradajky si umyjeme.
Očistíme si cibuľu a nakrájame ju na 4 kusy.
Paradajky naložíme do pohárov spolu s cibuľou.
Pridáme lístky čerstvej bazalky.
TIP:
Bazalka má výraznú arómu a chuť, takže bude stačiť niekoľko lístkov na jeden pohár.
Môžete vybrať dve farby paradajok, aby poháre aj pekne vyzerali.
Zalejte ich vriacou vodou. Prikryte a nechajte pôsobiť 20 minút.
Potom vodu sceďte, pridajte do nej soľ, cukor, med a kyselinu citrónovú.
Dobre premiešajte a povarte. Do pohárov pridajte ešte horčičné semienka.
Zalejte pripraveným nálevom.
Poriadne zavrite viečkami.
Nakoniec poháre otočte hore dnom a zabaľte do deky.
Skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Takto pripravené paradajky chutia skvele.
Vďaka medu majú jemne sladkastú chuť a budú originálnym predjedlom, či súčasťou vynikajúcich šalátov.
Dobrú chuť!