V zime sme otvorili pohár a ľutovali, že sme v lete nespravili viac: MEDOVÉ nakladané paradajky – chutnejšie nenájdete!

Nakladané paradajky v medovom náleve. Pripravte si ich do pohárov, v zime len otvoríte a vychutnávate!
[mashshare]

Nakladané paradajky v medovom náleve sú nielen chutné, ale aj zdravé.

 

 

Tento recept z portálu souspark je výborný a v zime pri otvorení pohára s touto dobrotou ho určite oceníte!

Paradajky pripravené podľa tohoto receptu chutia dokonca aj mojim deťom, ktoré inak paradajky veľmi nemusia.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Určite skúste, ide o fantastickú prílohu na celý rok.

Med a paradajky

Kombinácia medu a paradajok je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá.

 

 

Med dodáva paradajkám prírodnú sladkosť, ktorá krásne kontrastuje s ich kyslosťou. Vzniká tak vyvážená a komplexná chuť.

Navyše, med podčiarkuje prirodzenú chuť paradajok a dodáva im hĺbku.

Nie je to však len o chuti, med má prirodzené antibakteriálne účinky, vďaka čomu pomáha predĺžiť trvanlivosť paradajok a chráni ich pred plesňami.

Kombinácia medu a paradajok je bohatá na vitamíny (najmä C a A), minerály (draslík, železo) a antioxidanty. Tieto látky podporujú imunitný systém, zlepšujú trávenie a majú priaznivý vplyv na zdravie srdca.

Paradajky v medovom náleve sú vynikajúcou pochúťkou samotné, ale dajú sa použiť aj ako súčasť šalátov, sendvičov, alebo ako príloha k mäsu.

Prečo je medový nálev výborný pre paradajky?

 

 

Zmäkčenie šupky: Medový nálev jemne zmäkčí šupku paradajok a urobí ich príjemnejšími na konzumáciu.

Prenikanie chutí: Medový nálev postupne preniká do dužiny paradajok a obohacuje ich chuť.

Vytváranie karamelového nádychu: Pri zahrievaní med karamelizuje, čím dodáva paradajkám jemne karamelový nádych.

Na prípravu medových paradajok potrebujeme:

 

 

4 kg paradajok

8 ks cibule

1 ČL horčičných semienok na pohár

bazalku

1 l vody

1 PL soli

3 PL kryštálového cukru

1 PL medu

1 ČL kyseliny citrónovej

Postup:

 

 

Pre tento recept je najlepšie použiť cherry paradajky s hrubou a pevnou šupkou.

Paradajky by ale nemali byť prezreté. Tiež nepoužívame mäkké alebo poškodené kusy.

Prísady sú uvedené na 1 litrový pohár. Paradajky si umyjeme.

Očistíme si cibuľu a nakrájame ju na 4 kusy.

 

 

Paradajky naložíme do pohárov spolu s cibuľou.

Pridáme lístky čerstvej bazalky. 

TIP:

Bazalka má výraznú arómu a chuť, takže bude stačiť niekoľko lístkov na jeden pohár. 

Môžete vybrať dve farby paradajok, aby poháre aj pekne vyzerali.

 

 

Zalejte ich vriacou vodou. Prikryte a nechajte pôsobiť 20 minút.

Potom vodu sceďte, pridajte do nej soľ, cukor, med a kyselinu citrónovú.

Dobre premiešajte a povarte.  Do pohárov pridajte ešte horčičné semienka.

Zalejte pripraveným nálevom.

 

 

Poriadne zavrite viečkami.

Nakoniec poháre otočte hore dnom a zabaľte do deky.

Skladujte na tmavom a chladnom mieste. 

 

 

Takto pripravené paradajky chutia skvele.

Vďaka medu majú jemne sladkastú chuť a budú originálnym predjedlom, či súčasťou vynikajúcich šalátov. 

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes