Ponúkame vám mimoriadne jednoduchý recept na lahodnú horčicovo-cesnakovú marinádu na mäso.
Táto marináda ešte zdokonalí chuť grilovaného alebo pečeného mäsa.
Fantastický recept na dokonalú marinádu z youtube kanála Vaření s Tátou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
200 ml rastlinného oleja
5 PL horčice
6 strúčikov cesnaku
1,5 kg bravčovej krkovičky
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme olej a pridáme soľ.
Ďalej pridáme mleté čierne korenie.
Do zmesi pretlačíme cesnak.
Nakoniec pridáme horčicu a všetko spolu dôkladne premiešame lyžicou. Potom marinádu vymiešame metličkou.
Krkovičku nakrájame na cca 1,5 cm plátky.
Plátky mäsa obalíme v marináde a necháme naložené.
Misku s mäsom vložíme do chladničky.
Necháme marinovať podľa chuti (môžeme nechať 2-4 dni).
Po uplynutí doby môžeme mäso ugrilovať alebo upiecť.
Môžeme servírovať.
Ďalšie recepty na marinády s horčicou
Výborná marináda na kuracie mäso
Potrebujeme:
1,5 kg kuracieho mäsa
150 ml kyslej smotany
soľ podľa chuti
bazalku
korenie na kurča
čierne mleté korenie
horčicu
nesladené kondenzované mlieko
Postup:
Do misky si dáme smotanu, pridáme soľ, všetky koreniny, lyžicu horčice a 2 lyžice kondenzovaného mlieka.
Všetko dobre premiešame a vylejeme na mäso.
Poriadne zapracujeme, aby bol každý kúsok dôkladne potretý marinádou.
Takto pripravené mäso zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky, najlepšie na noc.
Mäsko si potom môžete ugrilovať, alebo upiecť.
Mäso je vhodné aj minútkovú prípravu.
Keď je mäsko dobre prepečené a má zlatistú farbu, môžeme ho servírovať.
Minútková marináda na bravčové mäso
Potrebujeme:
4 plátky bravčového mäsa (krkovička, karé,stehno…)
4 lyžice olivového oleja
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
1 lyžicu horčice
1 lyžičku sladkej papriky
Biele mleté korenie
1 lyžičku soli
Postup:
Zmiešame všetky prísady na marinádu a zmiešame s mäskom.
Necháme marinovať aspoň 15 minút, ideálne však dlhšie, pokojne aj cez noc.
Na panvici najskôr opražíme 4 plátky slaninky, potom vyberieme a pridáme mäso.
Opražíme sprudka – 4 až 6 minút z každej strany.
Na mäsku by sa mala vytvoriť chrumkavá kôrka.
Podávame s prílohou podľa chuti, marináda je však výborná aj na grilovanie či pečenie mäsa.
Horčicová marináda so zázvorom
Potrebuje:
¼ šálky hrubozrnnej horčice
¼ šálky horčice Dijon
½ šálky medu
1 lyžička sójovej omáčky
2 lyžice listov bazalky, nasekaných
1 lyžicu čerstvého zázvoru, jemne mletého
8 vykostené kuracie stehná bez kože
Postup:
Všetky prísady na marinádu zmiešame a dáme marinovať kuracie mäsko aspoň na 4 hodinky – ideálne na celú noc.
Expresná marináda na mäso
Potrebujeme:
500 g mäsa (kuracie, bravčové alebo morčacie)
2 vajcia
1 polievkovú lyžicu horčice
½ lyžice zemiakového škrobu
1 lyžicu slnečnicového oleja
1 lyžičku soli
2 lyžičky sezamových semienok
½ lyžičky červenej papriky
1/2 lyžičky čierneho korenia
Postup:
Príprava je skutočne jednoduchá, stačí zmiešať všetky prísady a potom do marinády pridať mäso.
Prikryte fóliou a nechajte v chladničke marinovať cez noc.
Alebo marinádu pripravte ráno a popoludní sa môžete tešiť na perfektne ochutené mäso.
Mäso by sa malo marinovať minimálne 5-6 hodín.
Vynikajúca jogurtová marináda s horčicou
Potrebujeme:
2 kg kuracieho alebo morčacieho mäsa
1 lyžicu paradajkového pretlaku
Soľ a korenie podľa chuti
1 šálku jogurtu (jogurt by nemal by príliš hustý, čím tekutejší, tým lepšie)
2 lyžice horčice
Na cesnakový olej:
3 lyžice olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
Niekoľko lístkov čerstvej bazalky nasekaných nadrobno (prípadne kôpru, petržlenovej vňate)
Postup:
Na marinádu zmiešame jogurt s paradajkovým pretlakom a horčicou.
Kurča nakrájame na rezne, osolíme a okoreníme.
Potom mäso vložíme do marinády a necháme naložené cez noc.
Do marinády môžeme pridať aj korenie (oregano, sušenú bazalku…).
Potom kúsky kurčaťa spolu s marinádou vložíme do vymastenej zapekacej misy.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 1 hodinu.
Keď je mäso hotové, zalejeme ho cesnakovým olejom (olivový olej zmiešame s nasekanou bazalkou a olivovým olejom.
Grécka marináda
Potrebujeme:
200 ml rastlinného oleja
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice celozrnnej horčice
2 lyžice plnotučnej horčice
1 lyžicu medu
1 lyžičku sušeného tymiánu
1 lyžičku sušeného oregana
Čerstvú petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno
½ lyžičky soli
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
1-2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup:
Všetky prísady zmiešame, pridáme mäso a necháme marinovať niekoľko hodín – ideálne celú noc pred prípravou.
Srbská marináda na grilovanie aj pečenie
Potrebujeme:
Bravčové mäso – karé, krkovička (cca 1 kg)
2 lyžice oleja
1 lyžicu horčice
2 lyžice pálivého kečupu (alebo sladkého, ak nemáte radi pálivé)
1 lyžičku worcesterskej omáčky
1 lyžičku štipľavej mletej červenej papriky
1 lyžičku drvenej rasce
1 lyžičku sušenej majoránky
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžičky soli
1 lyžičku sušeného majoránu
Postup:
Mäso zmiešame s ostatnými prísadami na marinádu a dáme aspoň na 2 hodiny do chladu marinovať.
Potom môžeme klasicky grilovať alebo piecť.
Kuracie rezne v horčicovom cestíčku
Potrebujeme:
300 g kuracieho mäsa (prsia)
1 vajce
100 ml mlieka alebo smotany na varenie
2 lyžice horčice
3-4 strúčiky cesnaku
100 g hladkej múky
50 g jemne strúhaného eidamu
soľ, červená paprika, korenie a bylinky podľa chuti
olej
Voliteľné: strúhanka
Postup:
Mäso nakrájame na kúsky veľkosti sústa.
Z vajca, mlieka, horčice, múky, nastrúhaného syra a cesnaku vyšľaháme cestíčko (múku môžeme prisypať, keby sa nám zdalo príliš riedke), ktoré osolíme. Ak chcete prirpaviť len marinádu na mäso, vynechajte múku. Takéto mäsko je výborné na pečenie, grilovanie, alebo minútkovú úpravu na panvici.
Do cestíčka vložíme kúsky mäsa, starostlivo ich obalíme a necháme odstáť, aby mäso natiahlo soľ a najmä cesnak. Kúsky mäsa smažíme vo vyššej vrstve oleja dozlatista. Pred smažením môžete mäso ešte obaliť v v strúhanke, ale nie je to potrebné. Mäsko chutí vynikajúco.
Kuracie krídla v horčicove marináde
Potrebujeme:
1 kg kuracích krídel
Soľ, čierne mleté korenie
2-3 strúčiky cesnaku
1 lyžicu citrónovej šťavy
4 lyžice horčice – môže byť aj kremžská
4 lyžice medu
1 lyžicu oleja
Sladká mletá paprika
Postup:
Kuracie krídla umyjeme a necháme chvíľu osušiť. V miske zmiešame všetky prísady na marinádu, pridáme kuracie stehienka, dobre premiešame a necháme marinovať pár hodín, ideálne cez noc.
Plech na pečenie vymastíme trochou oleja a uložíme naň krídelká. Pečieme pri teplote 30-40 minút pri teplote 200 stupňov. Pri nižšej teplote (180 stupňov) pečieme 45-50 minút.
Podávame s prílohou podľa chuti.
Kuracie rezne v marináde
Potrebujeme:
Kuracie rezne 4 ks
Med 40 g
Horčica 30 g
Cesnak 3-4 zuby
Kyslá smotana 50 g (môže byť aj majonéza)
Soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
Slnečnicový olej 30 ml
Postup:
Ak chcete pripraviť marinádu, stačí zmiešať horčicu, slnečnicový olej, cesnak, tekutý med a kyslú smotanu. Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte.
Opláchnite kuracie kúsky, osušte ho papierovou utierkou a nakrájajte na tenké pásiky.
Mäso zmiešajte s marinádou a nechajte 1-2 hodiny marinovať, ideálne necháme marinovať celú noc.
Nakladané mäso vložte na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie, zalejte zvyšnou marinádou a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov na 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: