Tento vynaliezavý recept premení obyčajnú cuketu na sofistikovaný šalát.
Aj keď sa cuketa podáva surová len zriedka, v tejto podobe je skvelé ju jesť.
Preto sa oplatí vyskúšať túto zeleninu v jednoduchom dresingu, ktorý chutí skvele.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyskúšajte tento recept z portálu smakosze a neoľutujete.
Marinovaná cuketa
Grilovaciu sezónu radi oslavujeme rôznymi mäsovými grilovanými pochúťkami.
K nim sa však skvele hodí aj zelenina.
Marinovaný cuketový šalát má mnoho výhod a je skvelým doplnkom k rôznym jedlám.
Jeho príprava je mimoriadne jednoduchá a jeho základom je ľahko dostupná a lacná zelenina.
Je to aj vynaliezavé – veď cuketu v tejto podobe nejeme veľmi často.
A ak ostanú zvyšky, môžete ich podusiť na panvici a pridať napríklad do omáčky na cestoviny.
Cuketový šalát
Ingrediencie:
1 stredná cuketa
1 malá cibuľa alebo šalotka
1 malý zväzok kôpru
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica olivového oleja
40 ml jablčného octu
1 lyžička francúzskej horčice
½ čajovej lyžičky čili vločiek
1 lyžička soli
½ lyžičky cukru
Postup:
Najlepšie je vybrať cuketu dostatočne mladú, aby bola jej šupka jemná.
Zeleninu nakrájajte na tenké plátky a vložte do misky.
Šalotku alebo cibuľu nakrájame na tenké pásiky.
Suroviny zmiešame a posypeme čili vločkami, soľou a cukrom.
Do šalátu pretlačíme cesnak.
Pridajte nasekaný kôpor.
Dôkladne premiešame.
Do malej nádoby nalejte ocot, olivový olej a lyžičku horčice.
Nádobu zatvorte a dôkladne pretrepte.
Zeleninu vložte do fóliového vrecka, najlepšie do rukávu na pečenie.
Nalejte obsah nádoby s marinádou.
Opatrne uzavrite a vreckom silno zatraste.
Pripravený šalát vložte do chladničky aspoň na jednu, alebo ešte lepšie niekoľko hodín.
Podávame vychladené, aby bol šalát chrumkavejší.
Dobrú chuť!