Kto raz skúsi ZNOJEMSKÉ uhorky, iné už chcieť nebude: Najlepší nálev bez chémie a umelého sladidla!

Iný recept na nakladané uhorky už nepoužívam. Zavárané uhorky bez chémie a umelého sladidla!

Prinášame vám osvedčený a jednoduchý recept na tradične obľúbené nakladané uhorky v sladkokyslom náleve bez použitia chémie a umelého sladidla.

Trvanlivosť takto pripravených nakladaných uhoriek je zaručene minimálne niekoľko rokov.

 

 

Najlepší recept na domáce nakladané uhorky z youtube kanála Šikulio Vaření.

Potrebujeme:

5 kg uhoriek (ideálna veľkosť 5-10 cm)

3 l vody

1 l octu 8%

 

 

320 g trstinového cukru

100 g soli

40 zrniek nového korenia

40 zrniek celého čierneho korenia

 

 

2 zväzky čerstvého kôpru

5 mrkiev

5 cibúľ

10 g horčičného semienka

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu a ocot. Pridáme cukor a soľ.

Zmes necháme variť. Občas premiešame a varíme, kým sa soľ a cukor nerozpustí, teda asi 15 minút.

Po uvarení necháme zálievku vychladnúť.

Potom ju môžeme vložiť do chladničky, kde nám vydrží až týždeň.

 

 

Medzitým pripravíme uhorky: poškodené uhorky vyradíme.

Prebrané uhorky namočíme na hodinu do studenej vody. Každú uhorku dôkladne umyjeme.

Potom uhorky niekoľkokrát dôkladne opláchneme v tečúcej studenej vode.

Poháre vyvaríme v rúre a viečka v malom hrnci.

Do sterilizovaného pohára pridáme 4 zrnká nového korenia a 4 zrnká čierneho korenia.

 

 

Na dno pohára vložíme pár plátkov mrkvy a pár plátkov cibule.

Potom do pohára zvisle vložíme uhorky.

Pridáme pár vetvičiek kôpru a opäť mrkvu s cibuľou.

 

 

Pri plnení sa pokúsime vyplniť priestor pohára tak, aby uhorky voľne neplávali.

Pohár naplníme vychladnutou zálievkou tak, aby bolo všetko ponorené.

Nakoniec pridáme lyžičku horčičného semienka.

 

 

Pohár uzavrieme viečkom.

Naplnené poháre vložíme do zaváracieho hrnca, zalejeme vodou a prekryjeme pokrievkou.

Zavárame 20 minút pri teplote 85°C.

 

 

Zavárané poháre poukladáme na utierku hore dnom a necháme pomaly vychladnúť.

Tip redakcie: pokiaľ nemáte zavárací hrniec, uhorky môžete zavariť napríklad v rúre, v mikrovlnke alebo dokonca v umývačke na riady.

Pri zaváraní v umývačke je potrebné zvoliť program s čo najvyššou teplotou, minimálne 70-80°C a dĺžkou programu 1,5-2 hodiny.

 

 

Uhorky uchovávame na chladnom a suchom mieste.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes