9 receptov na najlepšiu domácu bábovku!

Všetko na jednom mieste. Pripravte pre svoju rodinu tú najlepšiu domácu bábovku, ktorej nikto neodolá. Vyskúšajte napríklad šľahačkovú, kefírovú alebo neodolateľnú švédsku bábovku.
[mashshare]

Všetko na jednom mieste. Pripravte pre svoju rodinu tú najlepšiu domácu bábovku, ktorej nikto neodolá. Vyskúšajte napríklad šľahačkovú, kefírovú alebo neodolateľnú švédsku bábovku.

Šľahačková bábovka

Potrebujeme:

250 ml smotany na šľahanie

4 vajcia

3 šálky polohrubej múky (1 šálka=250 ml)

2 šálky práškového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 bal. prášku do pečiva

1 šálku oleja

2 lyžice kakaa

Postup:

Do misky nasypeme múku, cukor a pridáme vajcia. Potom prilejeme šľahačku, olej a vymiešame jednotné cesto.

Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej polovice nasypeme kakao a premiešame.

Formu na bábovku vymastíme a vysypeme múkou. Navrstvíme najskôr svetlé a potom tmavé cesto – špáradlom môžeme urobiť zaujímavý vzor. :-)

Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým bábovka nie je na povrchu zlatistá (asi 1 hodinu a 15 minút – je to však indivduálne).

Bábovku ešte horúcu vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.

Fantastická jogurtová bábovka

Potrebujeme:

150 g masla

250 g kryštálového cukru

250 g polohrubej múky

250 g bieleho jogurtu

4 vajcia

Štipku soli

Náplň:

500 g bieleho jogurtu – nie príliš hustý

4 žĺtky

40 g kukuričného škrobu

100 g práškového cukru

Postup:

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli ušľaháme sneh. Rúru nastavíme na 180 stupňov.

Formu na bábavku s priemerom 22 cm vymastíme olejom.

Maslo ušľaháme s cukrom a do zmesi postupne pridáme jogurt a žĺtky. Potom do hmoty postupne vmiešame múku.

Nakoniec do hmoty postupne po lyžiciach vmiešame sneh. Cesto navrstvíme do formy a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30-40 minút.

Jogurt zmiešame so žĺtkami, cukrom a škrobom. Zmes preložíme do vodného kúpeľa a preložíme na plameň a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Krém necháme vychladnúť a podávame s bábovkou.

Nepečená tvarohovo-smotanová bábovka

Potrebujeme:

½ šálky mlieka

15 g želatíny v prášku

1 bal. vanilkového cukru

250 g tvarohu

½ šálky kyslej smotany

½ šálky práškového cukru

2 prstence zaváraného ananásu (príp. iného ovocia)

Postup:

Želatínu nasypeme do studeného mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na plameň a zahrievame, kým sa želatína nerozpustí (nevaríme). Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

V miske zmiešame tvaroh s oboma cukrami a smotanou. Pridáme vychladnutnú želatínu a vyšľaháme na hladkú hmotu. Nakoniec pridáme kúsky ananásu a premiešame.

Pripravíme si formu na bábovku a krém do nej navrstvíme. Môžeme navrstviť aj do menších formičiek na muffiny.

Vložíme do chladničky, necháme stuhnúť 3-4 hodiny a následne vyklopíme z formy.

Dezert podávame nakrájaný na kúsky, ako klasickú bábovku.

Nadýchaná bábovka z kefíru

Potrebujeme:

1 šálka = 220 ml

2 vajcia

1 šálku kefíru

2 šálky hladkej múky

1 šálku kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

1 lyžicu masla

10 g prášku do pečiva

100 g hrozienok

Postup:

V miske zmiešame vajcia s cukrom a kefírom. Pridáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a hrozienka.

Formu na pečenie vymastíme maslom a nalejeme na do nej cesto.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.

Švédska bábovka

Švédska šľahačková bábovka: Je neskutočne lahodná a nepotrebujete ani formu na bábovku!

Potrebujeme:

30 g čerstvého droždia

1 a ¼ šálky vlažného mlieka

1 vajce

½ šálky kryštálového cukru

Štipku soli

½ lyžičky škorice

50 g masla

4-5 šálok hladkej múky

(1 šálka= 250 ml)

Náplň:

400-500 ml smotany na šľahanie

2 lyžice práškového cukru

1 bal. želatínového stužovača za studena

100 ml vody

150 ml mlieka

1-2 lyžice polohrubej múky

1 lyžicu kryštálového cukru

Na potretie:

1 vajce

Postup:

Droždie zmiešame s teplým mliekom a časťou cukru. Počkám kým vyjde kvások. Potom ho zmiešame s vajíčkom, zvyšným cukrom, soľou, škoricu, zmäknutým maslom a vypracujeme jednotné cesto. Miesime niekoľko minút. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu.

Pripravíme si tortovú formu s priemerom 24 cm. Boky vymastíme tukom a dno vystelieme papierom na pečenie (presahujúce časti papiera odstránime).

Vykysnuté cesto prehnetieme a vyformujeme do tvaru bochníka. Ten premiestnime na dno tortovej formy, narežme na 8 častí a zatvorime do formy.

Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov, kým povrch nie je zlatistohnedý ( cca 30 minút).

Upečené cesto necháme vychladnúť vo forme. Potom vyberieme a nakrojíme podľa naznačených zárezov a vrchné časti odrežeme.

Do spodnej časti cesta vytvoríme 8 otvorov na plnenie krému. Ten pripravíme jednoducho z mlieka, múky a cukru – uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť a naplníme do otvorov.

Želatínu rozpustíme v 100 ml vody (podľa návodu) a vmiešame do šľahačky, ktorú sme si ušľahali zo smotany a cukru.

Krém navrstvíme na cesto a prikryjeme vrchnou časťou cesta. Fotopostup na prípravu švédskej bábovky nájdete TU.

Bábovka zo salka

Potrebujeme:

400 g Salka (kondenzovaného mlieka)

1 pohár (250 ml) hladkej múky

4 vajcia

2/3 lyžičky jedlej sódy

50 g roztopeného masla

1 lyžicu pomarančovej kôry

Práškový cukor na ozdobu

Postup:

Z vajec ušľaháme vzdušnú penu, do ktorej postupne pridávame, Salko, zmäknuté maslo, múku a pomarančovú kôru (postupujeme opatrne, aby si hmota zachovala nadýchanú konzistenciu).

Formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Do formy navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30-45 minút.

Po upečení môžeme poprášiť cukrom.

Banánovo-smotanová bábovka

Potrebujeme:

½ šálky hnedého cukru

¼ šálky kryštálového cukru

¼ šálky rastliného oleja

¼ šálky bieleho jogurtu

1 vajíčko

1 lyžičku vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

1 šálku roztlačených zrelých banánov

1 šálku hladkej múky

1 lyžičku kypriaceho prášku

1 lyžičku mletej škorice

Štipku soli

Náplň:

1 šálku smotanového syra (môžeme nahradiť jemným tvarohom)

2 lyžice hladkej múky

Kôru z pomaranča (1/2 lyžičky)

1 vajce

Postup:

V miske oba druhy cukru, vajíčko, jogurt, olej a vanilkový extrakt. Postupne primiešame škoricu, múku, prášok do pečiva a soľ. Nakoniec do cesta vmiešame roztlačené banány a dôkladne premiešame.

V inej nádobe si pripravíme náplň a to tak, že jednoducho zmiešame všetky ingrediencie a vymiešame hladkú homogénnu hmotu.

Formu na bábovku vymastíme trochou masla alebo oleja a na dno navrstvíme ½ banánového cesta. Na cesto navrstvíme smotanovú náplň – tak aby sa nedotýkala okrajov formy a zalejeme zvyšným cestom. Chvíľu počkáme, kým cesto vo forme sadne.

Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov približne 35-40 minút. Upečenú bábovku necháme ešte 10-15 minút vo forme vychladnúť, potom vyklopíme, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Jemná tvarohová bábovka

Potrebujeme:

300 g jemného tvarohu

3 vajcia

1 šálku kryštálového cukru

1 šálku krupice

100 g kyslej smotany

1 lyžička prášku do pečiva

2 lyžičky vanilkového cukru

100 – 150 g sušených hrozienok

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Formu na bábovku s priemerom 22 cm vymastíme maslom a vysypeme krupicou.

Tvaroh vyšľaháme so žĺtkami, smotanou a oboma druhmi cukru. Nakoniec do hmoty vmiešame krupicu s práškom do pečiva.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Sneh opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec primiešame hrozienka.

Hotové cesto navrstvíme do formy a uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 45-55 minút.

Necháme chvíľu vychladiť, vyklopíme z formy a môžeme podávať.

Varená bábovka

Potrebujeme:

250 g masla

350 g polohrubej múky

100 g kukuričného škrobu

200 g kryštálového cukru

6 vajce

Strúhanú citrónovú kôru

2 lyžičky prášku do pečiva

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov. Maslo ušľaháme c cukrom do peny a postupne do hmoty pridávame žĺtky – jedno po druhom. Potom postupne pridáme aj múku, škrob, prášok do pečiva a citrónovú kôru.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a po lyžiciach ho opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.

Bábovkovú formu vymastíme, vysypeme múkou a navrstvíme do nej cesto.

Do väčšieho hrnca nalejeme vodu a necháme zovrieť.

Formu s cestom vložíme do vriacej vody tak, aby voda siahala do 2/3 formy. Prikryjeme pokrievkou a keď sa voda opäť začne variť, znížime teplotu. Varíme 75 minút.

Bábovka je hotová. Stačí ju vybrať z hrnca a vyklopiť z formy. Fotopostup na prípravu varenej bábovky nájdete TU.

Výborná slaná bábovka

Vynikajúce predjedlo, slané pohostenie alebo ľahká večera pre celú rodinu. Vyskúšajte nadýchané jogurtové cesto so syrom a šunkou, pečenú vo forme na bábovku.

Potrebujeme:

(1 šálka =200 ml)

1,5 šálky hladkej múky

150 g nadrobno nakrájaného syra

150 g nadrobno nakrájanej šunky

150 g nadrobno nakrájaných uhoriek

1 šálka oleja

1 šálku jogurtu

1 bal. prášku do pečiva

4 vajcia

Soľ a korenie podľa chuti

100 g strúhaného syra

Postup:

Vajcia ušľaháme s jogurtom a olejom. Postupne pridávame múku, prášok do pečiva a vymiešame jednotné cesto. Do cesta pridáme syr, šunku a uhorky.

Zmes navrstvíme do vymastenej a múkou vysypanej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.

Potom bábovku vyklopíme z formy, posypeme syrom a vložíme ešte na 10-15 minút zapiecť do rúry pri tej istej teplote.

Podávame teplé alebo studené.

 

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes