Všetko na jednom mieste. Pripravte pre svoju rodinu tú najlepšiu domácu bábovku, ktorej nikto neodolá. Vyskúšajte napríklad šľahačkovú, kefírovú alebo neodolateľnú švédsku bábovku.
Šľahačková bábovka
Potrebujeme:
250 ml smotany na šľahanie
4 vajcia
3 šálky polohrubej múky (1 šálka=250 ml)
2 šálky práškového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 bal. prášku do pečiva
1 šálku oleja
2 lyžice kakaa
Postup:
Do misky nasypeme múku, cukor a pridáme vajcia. Potom prilejeme šľahačku, olej a vymiešame jednotné cesto.
Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej polovice nasypeme kakao a premiešame.
Formu na bábovku vymastíme a vysypeme múkou. Navrstvíme najskôr svetlé a potom tmavé cesto – špáradlom môžeme urobiť zaujímavý vzor. :-)
Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým bábovka nie je na povrchu zlatistá (asi 1 hodinu a 15 minút – je to však indivduálne).
Bábovku ešte horúcu vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.
Fantastická jogurtová bábovka
Potrebujeme:
150 g masla
250 g kryštálového cukru
250 g polohrubej múky
250 g bieleho jogurtu
4 vajcia
Štipku soli
Náplň:
500 g bieleho jogurtu – nie príliš hustý
4 žĺtky
40 g kukuričného škrobu
100 g práškového cukru
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli ušľaháme sneh. Rúru nastavíme na 180 stupňov.
Formu na bábavku s priemerom 22 cm vymastíme olejom.
Maslo ušľaháme s cukrom a do zmesi postupne pridáme jogurt a žĺtky. Potom do hmoty postupne vmiešame múku.
Nakoniec do hmoty postupne po lyžiciach vmiešame sneh. Cesto navrstvíme do formy a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30-40 minút.
Jogurt zmiešame so žĺtkami, cukrom a škrobom. Zmes preložíme do vodného kúpeľa a preložíme na plameň a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Krém necháme vychladnúť a podávame s bábovkou.
Nepečená tvarohovo-smotanová bábovka
Potrebujeme:
½ šálky mlieka
15 g želatíny v prášku
1 bal. vanilkového cukru
250 g tvarohu
½ šálky kyslej smotany
½ šálky práškového cukru
2 prstence zaváraného ananásu (príp. iného ovocia)
Postup:
Želatínu nasypeme do studeného mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na plameň a zahrievame, kým sa želatína nerozpustí (nevaríme). Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
V miske zmiešame tvaroh s oboma cukrami a smotanou. Pridáme vychladnutnú želatínu a vyšľaháme na hladkú hmotu. Nakoniec pridáme kúsky ananásu a premiešame.
Pripravíme si formu na bábovku a krém do nej navrstvíme. Môžeme navrstviť aj do menších formičiek na muffiny.
Vložíme do chladničky, necháme stuhnúť 3-4 hodiny a následne vyklopíme z formy.
Dezert podávame nakrájaný na kúsky, ako klasickú bábovku.
Nadýchaná bábovka z kefíru
Potrebujeme:
1 šálka = 220 ml
2 vajcia
1 šálku kefíru
2 šálky hladkej múky
1 šálku kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžicu masla
10 g prášku do pečiva
100 g hrozienok
Postup:
V miske zmiešame vajcia s cukrom a kefírom. Pridáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a hrozienka.
Formu na pečenie vymastíme maslom a nalejeme na do nej cesto.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.
Švédska bábovka
Potrebujeme:
30 g čerstvého droždia
1 a ¼ šálky vlažného mlieka
1 vajce
½ šálky kryštálového cukru
Štipku soli
½ lyžičky škorice
50 g masla
4-5 šálok hladkej múky
(1 šálka= 250 ml)
Náplň:
400-500 ml smotany na šľahanie
2 lyžice práškového cukru
1 bal. želatínového stužovača za studena
100 ml vody
150 ml mlieka
1-2 lyžice polohrubej múky
1 lyžicu kryštálového cukru
Na potretie:
1 vajce
Postup:
Droždie zmiešame s teplým mliekom a časťou cukru. Počkám kým vyjde kvások. Potom ho zmiešame s vajíčkom, zvyšným cukrom, soľou, škoricu, zmäknutým maslom a vypracujeme jednotné cesto. Miesime niekoľko minút. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu.
Pripravíme si tortovú formu s priemerom 24 cm. Boky vymastíme tukom a dno vystelieme papierom na pečenie (presahujúce časti papiera odstránime).
Vykysnuté cesto prehnetieme a vyformujeme do tvaru bochníka. Ten premiestnime na dno tortovej formy, narežme na 8 častí a zatvorime do formy.
Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov, kým povrch nie je zlatistohnedý ( cca 30 minút).
Upečené cesto necháme vychladnúť vo forme. Potom vyberieme a nakrojíme podľa naznačených zárezov a vrchné časti odrežeme.
Do spodnej časti cesta vytvoríme 8 otvorov na plnenie krému. Ten pripravíme jednoducho z mlieka, múky a cukru – uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť a naplníme do otvorov.
Želatínu rozpustíme v 100 ml vody (podľa návodu) a vmiešame do šľahačky, ktorú sme si ušľahali zo smotany a cukru.
Krém navrstvíme na cesto a prikryjeme vrchnou časťou cesta. Fotopostup na prípravu švédskej bábovky nájdete TU.
Bábovka zo salka
Potrebujeme:
400 g Salka (kondenzovaného mlieka)
1 pohár (250 ml) hladkej múky
4 vajcia
2/3 lyžičky jedlej sódy
50 g roztopeného masla
1 lyžicu pomarančovej kôry
Práškový cukor na ozdobu
Postup:
Z vajec ušľaháme vzdušnú penu, do ktorej postupne pridávame, Salko, zmäknuté maslo, múku a pomarančovú kôru (postupujeme opatrne, aby si hmota zachovala nadýchanú konzistenciu).
Formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Do formy navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30-45 minút.
Po upečení môžeme poprášiť cukrom.
Banánovo-smotanová bábovka
Potrebujeme:
½ šálky hnedého cukru
¼ šálky kryštálového cukru
¼ šálky rastliného oleja
¼ šálky bieleho jogurtu
1 vajíčko
1 lyžičku vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
1 šálku roztlačených zrelých banánov
1 šálku hladkej múky
1 lyžičku kypriaceho prášku
1 lyžičku mletej škorice
Štipku soli
Náplň:
1 šálku smotanového syra (môžeme nahradiť jemným tvarohom)
2 lyžice hladkej múky
Kôru z pomaranča (1/2 lyžičky)
1 vajce
Postup:
V miske oba druhy cukru, vajíčko, jogurt, olej a vanilkový extrakt. Postupne primiešame škoricu, múku, prášok do pečiva a soľ. Nakoniec do cesta vmiešame roztlačené banány a dôkladne premiešame.
V inej nádobe si pripravíme náplň a to tak, že jednoducho zmiešame všetky ingrediencie a vymiešame hladkú homogénnu hmotu.
Formu na bábovku vymastíme trochou masla alebo oleja a na dno navrstvíme ½ banánového cesta. Na cesto navrstvíme smotanovú náplň – tak aby sa nedotýkala okrajov formy a zalejeme zvyšným cestom. Chvíľu počkáme, kým cesto vo forme sadne.
Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov približne 35-40 minút. Upečenú bábovku necháme ešte 10-15 minút vo forme vychladnúť, potom vyklopíme, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
Jemná tvarohová bábovka
Potrebujeme:
300 g jemného tvarohu
3 vajcia
1 šálku kryštálového cukru
1 šálku krupice
100 g kyslej smotany
1 lyžička prášku do pečiva
2 lyžičky vanilkového cukru
100 – 150 g sušených hrozienok
Postup:
Rúru nastavíme na 180 stupňov. Formu na bábovku s priemerom 22 cm vymastíme maslom a vysypeme krupicou.
Tvaroh vyšľaháme so žĺtkami, smotanou a oboma druhmi cukru. Nakoniec do hmoty vmiešame krupicu s práškom do pečiva.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Sneh opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec primiešame hrozienka.
Hotové cesto navrstvíme do formy a uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 45-55 minút.
Necháme chvíľu vychladiť, vyklopíme z formy a môžeme podávať.
Varená bábovka
Potrebujeme:
250 g masla
350 g polohrubej múky
100 g kukuričného škrobu
200 g kryštálového cukru
6 vajce
Strúhanú citrónovú kôru
2 lyžičky prášku do pečiva
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. Maslo ušľaháme c cukrom do peny a postupne do hmoty pridávame žĺtky – jedno po druhom. Potom postupne pridáme aj múku, škrob, prášok do pečiva a citrónovú kôru.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a po lyžiciach ho opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.
Bábovkovú formu vymastíme, vysypeme múkou a navrstvíme do nej cesto.
Do väčšieho hrnca nalejeme vodu a necháme zovrieť.
Formu s cestom vložíme do vriacej vody tak, aby voda siahala do 2/3 formy. Prikryjeme pokrievkou a keď sa voda opäť začne variť, znížime teplotu. Varíme 75 minút.
Bábovka je hotová. Stačí ju vybrať z hrnca a vyklopiť z formy. Fotopostup na prípravu varenej bábovky nájdete TU.
Výborná slaná bábovka
Vynikajúce predjedlo, slané pohostenie alebo ľahká večera pre celú rodinu. Vyskúšajte nadýchané jogurtové cesto so syrom a šunkou, pečenú vo forme na bábovku.
Potrebujeme:
(1 šálka =200 ml)
1,5 šálky hladkej múky
150 g nadrobno nakrájaného syra
150 g nadrobno nakrájanej šunky
150 g nadrobno nakrájaných uhoriek
1 šálka oleja
1 šálku jogurtu
1 bal. prášku do pečiva
4 vajcia
Soľ a korenie podľa chuti
100 g strúhaného syra
Postup:
Vajcia ušľaháme s jogurtom a olejom. Postupne pridávame múku, prášok do pečiva a vymiešame jednotné cesto. Do cesta pridáme syr, šunku a uhorky.
Zmes navrstvíme do vymastenej a múkou vysypanej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.
Potom bábovku vyklopíme z formy, posypeme syrom a vložíme ešte na 10-15 minút zapiecť do rúry pri tej istej teplote.
Podávame teplé alebo studené.