Vynikajúci recept na tureckú omáčku z paradajok a domácej zeleniny.
Je vynikajúca na grilovačku, k rybám, na cestoviny alebo aj ako nátierka na chlebík.
Ja ju pridávam aj do polievok a pod mäso, vynikajúco ochutí každé jedlo!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
– 3 kg paradajok;
– 1 kg červenej papriky;
– 250 gr zelenej papriky;
– 2 hlávky cesnaku;
– petržlenová vňať;
– 1½ lyžice soli;
– 1 pohár (200 ml) olivového oleja;
– 1 pohár (200 ml) 9% octu.
Postup:
1. Paradajky nakrájame na kúsky a rozmixujeme ich v mixéri.
2. Na oheň dáme veľký kastról, zalejeme olejom a octom, zmes privedieme k varu a pridáme paradajky.
3. Premiešame, zmes privedieme k varu a dusíme 35 – 40 minút alebo viac, podľa toho, akú hustú omáčku chceme mať.
4. Medzitým nakrájame papriku a rozmixujeme.
5. Rovnakým spôsobom rozmixujte cesnak mixérom a petržlenovú vňať nakrájajte nadrobno.
6. Do kastróla s paradajkami pridáme papriku, potom zelenú papriku, cesnak a zeleninu.
Premiešame, osolíme, ochutíme a omáčku povaríme ďalších 15 minút.
7. Sterilizujeme poháre a viečka.
8. Omáčku rozdelíme do pohárov, okraje utrieme čistou handričkou a zaskrutkujeme.
9. Nádoby otočíme hore dnom, nechajte ich vychladnúť a uložte ich na tmavom a chladnom mieste.
Je to ideálna omáčka na cestoviny, pizzu, grilované mäso alebo ryby, pečené kura a pod.
Ako môžeme vylepšiť chuť omáčky?
Môže sa tiež použiť ako základňa do jedál alebo polievok / polievok, jedným slovom pikantná paradajková omáčka.
Na vylepšenie chuti zeleninovej omáčky môžete použiť rôzne druhy korenín. Niektoré z najobľúbenejších možností sú:
Semienka: Horčicové semienka, koriandrové semienka, feniklové semienka a rasca dodajú omáčke teplú, horkastú a korenistú chuť.
Bylinky: Čerstvé alebo sušené bylinky, ako sú petržlen, kôpor, estragón a vavrín, dodajú omáčke sviežu a bylinkovú chuť.
Korenie: Mleté čierne korenie, biele korenie, nové korenie a bobkový list dodajú omáčke hĺbku a komplexnosť chuti.
Paprika: Sladká paprika, údená paprika a kajenský korenie dodajú omáčke farbu a pikantnosť.
Cibuľa: Jemne nasekaná cibuľa dodá omáčke sladkastú a jemnú chuť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)