Ak ju pripravíte raz, budete to robiť každý rok – TURECKÝ recept: Prvých 10 pohárov zmizlo ako nič!

Vynikajúci recept na tureckú omáčku z paradajok a domácej zeleniny. Je vynikajúca na grilovačku, k rybám, na cestoviny alebo aj ako nátierka na chlebík.
[mashshare]

Vynikajúci recept na tureckú omáčku z paradajok a domácej zeleniny.

 

 

Je vynikajúca na grilovačku, k rybám, na cestoviny alebo aj ako nátierka na chlebík.

Ja ju pridávam aj do polievok a pod mäso, vynikajúco ochutí každé jedlo!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

– 3 kg paradajok;

– 1 kg červenej papriky;

– 250 gr zelenej papriky;

– 2 hlávky cesnaku;

– petržlenová vňať;

– 1½ lyžice soli;

– 1 pohár (200 ml) olivového oleja;

– 1 pohár (200 ml) 9% octu.

Postup:

 

 

1. Paradajky nakrájame na kúsky a rozmixujeme ich v mixéri.

2. Na oheň dáme veľký kastról, zalejeme olejom a octom, zmes privedieme k varu a pridáme paradajky.

3. Premiešame, zmes privedieme k varu a dusíme 35 – 40 minút alebo viac, podľa toho, akú hustú omáčku chceme mať.

 

 

4. Medzitým nakrájame papriku a rozmixujeme.

5. Rovnakým spôsobom rozmixujte cesnak mixérom a petržlenovú vňať nakrájajte nadrobno.

6. Do kastróla s paradajkami pridáme papriku, potom zelenú papriku, cesnak a zeleninu.

Premiešame, osolíme, ochutíme a omáčku povaríme ďalších 15 minút.

 

 

7. Sterilizujeme poháre a viečka.

8. Omáčku rozdelíme do pohárov, okraje utrieme čistou handričkou a zaskrutkujeme.

9. Nádoby otočíme hore dnom, nechajte ich vychladnúť a uložte ich na tmavom a chladnom mieste.

Je to ideálna omáčka na cestoviny, pizzu, grilované mäso alebo ryby, pečené kura a pod.

 

 

Ako môžeme vylepšiť chuť omáčky?

Môže sa tiež použiť ako základňa do jedál alebo polievok / polievok, jedným slovom pikantná paradajková omáčka.

Na vylepšenie chuti zeleninovej omáčky môžete použiť rôzne druhy korenín. Niektoré z najobľúbenejších možností sú:

Semienka: Horčicové semienka, koriandrové semienka, feniklové semienka a rasca dodajú omáčke teplú, horkastú a korenistú chuť.

 

 

Bylinky: Čerstvé alebo sušené bylinky, ako sú petržlen, kôpor, estragón a vavrín, dodajú omáčke sviežu a bylinkovú chuť.

Korenie: Mleté čierne korenie, biele korenie, nové korenie a bobkový list dodajú omáčke hĺbku a komplexnosť chuti.

Paprika: Sladká paprika, údená paprika a kajenský korenie dodajú omáčke farbu a pikantnosť.

Cibuľa: Jemne nasekaná cibuľa dodá omáčke sladkastú a jemnú chuť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes