Predstavujeme vám jednoduchý recept na najlepší domáci jahodový džem všetkých čias.
Len z jahôd a cukru vykúzlite dokonalú lahôdku, po ktorej už v obchode nikdy nesiahnete.
Vynikajúci recept na najlepší domáci jahodový džem z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
na 1 kg jahôd použijeme 300-400 g hnedého cukru
Postup:
Jahody umyjeme vo veľkej nádobe tak, aby dlho neboli vo vode, lebo sa rýchlo napijú a rozmočia sa.
Nožom odstránime stonku a nečistoty.
Potom jahody nakrájame na 2 cm kúsky.
Do nádoby s jahodami pridáme cukor.
Premiešame a necháme odstáť, kým sa cukor nerozpustí.
Môžeme ich nechať odstáť aj 24 hodín, ale prvé 4 hodiny ich necháme pri izbovej teplote a potom ich vložíme do chladničky.
Jahody občas premiešame.
Do dvoch hrncoch na sporáku pridáme po 4 naberačky jahôd.
Za stáleho miešania varíme 12-16 minút, kým nezmizne pena.
Uvarené jahody preložíme do veľkého hrnca.
Všetok uvarený džem ešte raz premiešame, aby sme získali rovnakú konzistenciu.
Ak medzitým vychladol, zohrejeme ho aspoň na 80-90°C (nemusí vrieť).
Poháre umyjeme a mokré ich dáme sterilizovať do rúry.
Rúra musí byť studená!
Rúru zapneme na 80-100°C, kým sa nezohreje na požadovanú teplotu.
Potom rúru vypneme a poháre necháme vnútri.
Do hrnca vložíme viečka a zalejeme vodou.
Preložíme na sporák a po zovretí varíme 3 minúty.
Džem plníme do horúcich pohárov, ktoré sme nechali v rúre.
Pamätáme, že džem nesmieme nikdy vkladať do studených pohárov, pretože by mohli popraskať!
Poháre pevne uzavrieme viečkom.
Poháre s džemom poukladáme hore dnom na deku.
Po 30 minútach poháre obrátime a pod dekou necháme vychladnúť.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: