Zabudnite na obyčajné obložené chlebíky. Prinášame vám výborné tipy ako pripraviť z obyčajného pečiva neobyčajne chutné pohostenie. Príprava nie je vôbec náročná, výsledok je však neporovnateľný.
Plnená horúca bageta
Potrebujeme:
1 ks dlhej bagety
100 g šunky nakrájanej na kocky
100 g syra nakrájaného na kocky + trochu strúhaného syra na posypanie
1 červenú papriku nakrájanú nadrobno
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 paradajku nakrájanú nadrobno
1 vajce uvarené natvrdo a nakrájané
Petržlenovú vňať alebo zelenú cibuľku
Postup:
Bagetu nakrájame na kúsky a stred vyberieme.
Všetky prísady na náplň zmiešame v miske a naplníme kúsky bagety. Do prísad na náplň môžeme pridať aj stred, ktorý sme predtým vybrali. Nakoniec posypeme strúhaným syrom.
Preložíme na plech a necháme zapiecť vo vyhriatej rúre (pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút).
Fantastické plnené sendviče na dva spôsoby
Vynikajúca pochúťka na večeru alebo raňajky, ktorú vyčarujete z obyčajného toastového chlebíka a obľúbených ingrediencií. Výsledkom je skvelé jedlo, ktoré vynikajúco vyzerá a ešte lepšie chutí!
Potrebujeme:
16 plátkov toastového chleba
8 plátkov šunky
1-2 ks paradajok
200 g šampiónov
4 ks vajec
150 g strúhaného syra
1 lyžicu olivového oleja
Zelené bylinky (kôpor, petržlenovú vňať,…)
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Šampióny nakrájame na plátky, preložíme na panvicu s olivovým olejom a dusíme, kým nie sú mäkké.
Pripravíme si 8 plátkov chleba a ostrým nožom z nich vyrežeme stred tak, aby kraje ostali neporušené.
Na pracovnú dosku si rozložíme 4 celé plátky chleba a na ne položíme 4 chleby bez striedky. Vnútro naplníme dusenými šampiónmi, plátkami paradajok a strúhaným syrom. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Potom vezmeme zvyšné 4 plátky chleba, na každý dáme 2 plátky šunky a opäť prikryjeme chlebíkmi bez striedky. Do vnútra otvorov dáme plátky rajčín a vajce. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Všetkých 8 sendvičov preložíme na plech vymastený olejom alebo maslom. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, pokiaľ nie sú vajcia a syr upečené podľa našich predstáv.
Hotové sendviče ozdobíme nasekanými zelenými bylinkami.
Plnené rolky zo starých rožkov
Potrebujeme:
4 staršie rožky
150 g údeného syra
100 g šunky
60 g masla
2 vajcia uvarené natvrdo
1 zelenú papriku
1 červenú papriku
½ lyžičky soli
Štipku čierneho korenia
Postup:
Rožky rozdelíme na polovicu a konce odrežeme.
Rukoväťou varechy vyberieme vnútro, čím získame priestor na plnenie rožkov.
Syr nastrúhame a preložíme do misky (2-3 lyžice odložíme bokom na posypanie). Šunku nakrájame nadrobno, vajcia uvaríme a nastrúhame. Papriky nakrájame nadrobno a všetko spolu zmiešame v miske. Nakoniec pridáme rozpustené maslo, soľ a koreniny.
Náplň pomocou lyžičky navrstvíme do vnútra rožkov.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom.
Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým vrch rožtekov nie je chrumkavý.
Muffiny z chlebíka
Potrebujeme:
5 krajcov starého chlebíka
4 vajcia
2 strúčiky cesnkau
2 šálky kyslej smotany
250 g mozzarelly
Soľ a čierne korenie
Postup:
Chlebík nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame 4 vajcia, smotanu, pretlačený cesnak a nastrúhanú mozzarellu. Ochutíme soľou, korením a pridáme kúsky chleba.
Formu na muffiny vymastíme maslom a chlebovo-vajíčkovú zmes navrstvíme do otvorov.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.
Horúce sendviče s jarnou cibuľkou
Rýchle, jednoduché a veľmi chutné jedlo, ktoré vyčarujte z toho, čo práve nájdete v chladničke. Na ich prípravu môžete využiť aj starší chlebík, ktorý bude po zapečení v rúre vynikajúci a chrumkavý.
Potrebujeme:
Krajce staršieho chlebíka
150 g šunky alebo inej salámyň
150 g strúhaného syra
2-3 paradajky
Zväzok zelenej cibuľky
1 lyžicu najemno nasekanej petržlenovej vňate
Kečup a majonézu podľa chuti
Postup:
Príprava je skutočne veľmi jednoduchá. Šunku nakrájame na kocky a zmiešame so syrom, krájanými paradajkami, cibuľkou, vňaťou, majonézou a kečupom. Premiešame a zmes navrstvíme na krajce chleba.
Preložíme na plech, ktorých vyložíme papierom na pečenie, prípadne vymastíme trochou oleja a uložíme naň chlebíky tak, aby sa nedotýkali. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Podávame ihneď.
Slaný koláč so šunkou a syrom
Potrebujeme:
Toastový chlieb
3 kelínky kyslej smotany
300 g majonézy (ideálne domácej)
3 vajcia uvarené natvrdo
250 g šunky nakrájanej na prúžky
250 g strúhaného syra
10 ks menších zaváraných uhoriek
Postup:
V jednej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 keínkom smotany. Pridáme nakrájané vajíčka a 5 nakrájaných uhoriek.
V druhej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 kelínkom smotany. Do zmesi vmiešame nakrájanú šunku.
V tretej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 kelínkom smotany a ½ strúhaného syra. Do zmesi vmiešame aj zvyšné nakrájané uhorky.
Pripravíme si zapekaciu misu, ktorú vymastíme maslom. Na dno uložíme plátky toastového chlebíka a nanesieme prvú vrstvu – vaječno-majonézovo-smotanovú zems z 1. misky.
Potom opäť naukladáme plátky toastového chleba a navrstvíme šunkovo-majonézovo-smotanovú zmes z 2. misky. Opäť navrstvíme chlieb a zvyšnú syrovo-majonézovo-smotanovú zmes z poslednej misky.
Posypeme zvyšným strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Poznámka: pred vložením do rúry odporúčame koláčik vložiť odstáť do chladničky, aby sa všetky chute prepojili.
Chrumkavé rolky z toastového chlebíka
Potrebujeme:
10 kúskov toastového chlebík
Šunku nakrájanú na pásiky
Salámu, údenú šunku alebo párky nakrájané na pásiky
Tvrdý syr nakrájaný na pásiky
Voliteľné: kápiu, vajcia nakrájané na pásiky, olivy…
Na obaľovanie:
2 rozšľahané vajcia
3 lyžice smotany
Strúhanku
Špáradlá
Postup:
Z toastového chlebíka môžeme odkrojiť kraje (môžeme aj ponechať) a rozvaľkáme pomocou valčeka natenko.
Na každý kúsok uložíme 2 pásiky šunky, 2 pásiky salámy, 2 pásiky syra a zrolujeme. Rolujeme pevne a chvíľku rolku pritlačíme, aby sa nerozvinula. Oba konce potom upevníme špáradlom.
Rolky obalíme v rozšľahaných vajciach spolu so smotanou a následne v strúhanke. Ak chceme chrumkavejšiu kôrku, môžeme obaľovanie zopakovať.
Vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Ďalšou možnosťou je rolky potrieť olejom alebo maslom a zapiecť v rúre dozlatista.
Bleskové muffiny z toastového chlebíka
Potrebujeme:
Plátky toastového chleba
Niečo na vykrajovanie (pohár, vykrajovátko alebo prelchovku
Formu na muffiny vymastenú maslom
Prísady na oblohu:
Vajíčka
Šunku
Strúhaný syr
Smotanu, kečup, koreniny
Postup:
Z toastového chleba vykrojíme kruhy (zvyšok môžeme použiť do plnky alebo na prípravu knedle).
Pomocou valčeka rozvaľkáme vykrojené kúsky natenko a vložíme do otvorov vo forme.
Naplníme náplňou podľa chuti – napríklad rozšľahané vajíčka so šunkou a syrom alebo čokoľvek, čo nájdete v chladničke.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňov približne 15 minút (prípade podľa toho, aby boli okraje opečené dochrumkava a vajce v náplni nestuhne).
Plnený bochník
Potrebujeme:
Okrúhly bochník chleba
Syr v črievku
1 cibuľu
Horčicu
Kečup
Niekoľko plátok suchej alebo polosuchej salámy
Niekoľko plátkov šunky (môžeme použiť rôzne druhy šunky, alebo slaninu)
Tvrdý syr
Čínsku kapustu
2 paradajky
Červenú papriku
Postup:
Z chlebíka odrežeme vrch a vnútro vyberieme – budeme ho potrebovať neskôr.
Na dno uložíme plátky polosuchej salámy a na salámu nanesieme syr v črievku – rozotrieme lyžičkou.
Na syr uložíme kolieska cibule.
Na cibuľu uložíme vrstvu chlebovej striedky, ktorú sme predtým vybrali a nanesieme na ňu horčicu a niekoľko kúskov červenej papriky (ak máte dari pikantné, môžete použiť pálivú papriku). Pokračujeme vrstvou šunky.
Vrstvu šunky potrieme kečupom, na ktorý uložíme listy čínskej kapusty.
Obsah bochníka môžeme rukou jemne zatlačiť dovnútra, aby sa nám toho dovnútra zmestilo čo najviac. Na kapustu uložíme kúsky rajčín a papriky. Na zeleninu uložíme tvrdý syr nakrájaný na kúsky.
Prikryjeme vrstvou šunky. Vrstvenie ukončíme kombináciou syra, kečupu a horčice.
Takto naplnený bochník prikryjeme vrchnou časťou, zabalíme do alobalu a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 150 stupňov približne 30 minút.
Nakrájame na kúsky a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)