Tento šalát je podstatou jari.
Stačí nadrobno nasekať pár druhov zeleniny a postupvoať podľa rád z portálu smakosze, aby ste vytvorili silnú jarnú dávku sviežosti.
Šaláty sa zdajú byť mimoriadne jednoduché a aj sú, ale jednoduchosť má vždy aj druhú tvár. Je to rovnováha, jemnosť a dávka zdravia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na prípravu tohto šalátu sme použili špecifickú techniku – uhorku ošúpeme len čiastočne a necháme na nej časť šupky.
Vďaka tomu nie sú plátky príliš tvrdé a zároveň majú viac chuti.
Dávka vitamínov a živín
Tento jarný šalát je bohatý na rôzne vitamíny a minerály. Konkrétne obsahuje:
Vitamín A: Reďkovky a uhorky sú dobrým zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie zraku, imunitného systému a pokožky.
Vitamín C: Kôpor je bohatý na vitamín C, ktorý je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Vitamín C je tiež dôležitý pre zdravie imunitného systému a hojenie rán.
Vitamín K: Reďkovky a uhorky obsahujú vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi a zdravie kostí.
Folát: Kôpor je dobrým zdrojom folátu, vitamínu B, ktorý je dôležitý pre zdravý vývoj plodu a prevenciu vrodených chýb.
Draslík: Uhorka a cibuľa sú dobrým zdrojom draslíka, minerálu, ktorý pomáha regulovať krvný tlak.
Mangán: Reďkovky a kôpor sú dobrým zdrojom mangánu, minerálu, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a metabolizmus.
Okrem týchto vitamínov a minerálov šalát obsahuje aj vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie a pocit sýtosti. Šalát je tiež nízkokalorický a bez tuku, takže je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.
Na prípravu jarného šalátu potrebujeme:
1 dlhú uhorku
zväzok reďkovky
1 červenú cibuľu
1 malý zväzok kôpru
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
V miske zmiešame na tenké plátky nakrájanú uhorku.
Pridáme trochu hrubšie plátky reďkovky a cibuľu nakrájanú na tenké plátky, ktoré sú takmer priehľadné.
Všetko zmiešame s väčším množstvom nasekaného kôpru.
Dochutíme olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
Pravidlá, ktoré treba pri príprave takéhoto šalátu dodržať, sú však inde.
Po prvé, zelenina je za studena oveľa chrumkavejšia.
Šalát preto vložíme do chladničky a vyberieme ho krátko pred servírovaním.
Po druhé, používame len ten najkvalitnejší olivový, slnečnicový alebo repkový olej.
Čierne korenie by malo tiež čerstvo pomleté – v mlynčeku alebo mažiari.
Prajeme vám dobrú chuť!