ZABUDNITE na múku a zápražku: Omáčka bude zamatová a bez hrudiek ak poznáte tento trik!

Viete, ako zahustiť omáčku bez zápražky a múky?
[mashshare]

Naučte sa moderný spôsob zahusťovania omáčok a múku, ani zápražku viac nepotrebujete!

 

 

Nielenže bude omáčka krásne zamatová, ale bude aj oveľa zdravšia!

Múka sa pre mnohých ľudí stala v kuchyni produktom, po ktorom už nesiahajú tak radi, ako tomu bolo kedysi.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ako uvádza portál pysznosci, na zahustenie omáčky nemusíme použiť múku.

Namiesto nej sa oplatí použiť niečo iné.

Vďaka tejto ingrediencii sa omáčka sa stáva krémovou, lahodnou a hlavne v nej neplávajú žiadne nevkusné hrudky.

 

 

Hustá omáčka bez múky

Doteraz najbežnejším spôsobom zahusťovania omáčok bolo pridávanie zápražky.

Treba však úprimne priznať, že vďaka tomu je omáčka kalorická a ťažká.

Preto sa stalo „módnym“ zahusťovať pokrmy niečím iným.

A verte nám, nič zdravšie jednoducho neexistuje.

Ide o zeleninu.

 

 

Ako ju pripraviť?

Samostatne sa varia zemiaky, mrkva, petržlen, cuketa, niekedy aj pór a šošovica.

Keď zelenina zmäkne, rozmixuje sa na pastu a práve to zahustí omáčku.

To má mnoho výhod: pokrm sa stáva zdravším, príjemne zamatovým a získava nové chuťové vlastnosti.

Je to ďalšia príležitosť na obohatenie chuti pripravovaného jedla.

Hustá omáčka – iné metódy

 

 

Ak je omáčka, ktorú varíte, príliš riedka, naozaj nemusíte použiť zápražku, múku alebo smotanu.

V prípade, že sa bojíte, že varená a rozmixovaná zelenina spôsobí, že vaša omáčka nebude chutiť tak, ako ste chceli, môžete použiť aj iné spôsoby zahustenia.

Niektorí na tento účel používajú vaječné žĺtky.

Toto je bezpečné a neutrálne riešenie problému.

Iní sa rozhodnú pridať do omáčky mleté ​​ľanové semienko.

 

 

Omáčku krásne zahustí, preto je dobré to nepreháňať s množstvom.

Ďalšie tipy, ako zahustiť omáčku bez múky a zápražky

Existuje mnoho skvelých alternatív múky a zápražky na zahustenie omáčky:

1. Zemiakový škrob:

Zemiakový škrob je bezlepková a ľahko dostupná prísada, ktorá je ideálna na zahustenie omáčok, polievok a krémov. Zahustí ich bez toho, aby ovplyvnil chuť alebo farbu. Jednoducho rozmiešajte 1-2 lyžice zemiakového škrobu s trochou studenej tekutiny a potom zašľahajte do horúcej omáčky. Varte za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne.

2. Kukuričný škrob:

Kukuričný škrob funguje podobne ako zemiakový škrob, avšak môže dodať omáčke mierne sladkastú príchuť. Postup použitia je rovnaký ako pri zemiakovom škrobe.

3. Psyllium:

Psyllium je rozpustná vláknina, ktorá má zahusťovacie vlastnosti. Je bezlepková a vhodná pre nízkokalorické diéty. Na zahustenie 1 litra omáčky pridajte 1-2 lyžice psyllia a miešajte, kým sa nerozpustí. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne.

4. Javorový sirup:

 

 

Javorový sirup dodá omáčke sladkastú chuť a jemnú hustotu. Pridajte 1-2 lyžice javorového sirupu na konci varenia a miešajte, kým sa nerozpustí.

5. Maslo:

Maslo môže mierne zahustiť omáčku a dodať jej bohatú chuť. Na konci varenia pridajte malé kúsky studeného masla a zašľahajte do omáčky.

6. Pyré z rozvarenej zeleniny:

Rozvarená zelenina, ako je tekvica, mrkva alebo zemiaky, môže omáčku prirodzene zahustiť a dodať jej chuť. Rozmixujte uvarenú zeleninu na pyré a pridajte do omáčky.

7. Vajcia:

Žĺtky vaječné žĺtky dokážu zahustiť omáčky a krémy. Rozšľahajte žĺtky s trochou studenej tekutiny a potom zašľahajte do horúcej omáčky. Varte za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne. Dbajte na to, aby ste omáčku neprevarili, inak sa žĺtky zrazí.

8. Smotana:

Smotana dodá omáčke bohatú chuť a krémovú hustotu. Pridajte 1/2 – 1 šálku smotany na konci varenia a jemne zamiešajte.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes