Tento šalátik podľa receptu z portálu souspark má príjemnú sladkastú chuť, takže ho zjedia aj deti a je nabitý vitamínmi.
Vyskúšajte a presvedčte sa sami!
Existuje viacero dôvodov, prečo je dobré používať cviklu v surovom stave
Zdravie:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tepelná úprava môže zničiť niektoré vitamíny a minerály v cvikle. Konzumácia cvikly v surovom stave vám pomôže dosiahnuť maximálny príjem týchto dôležitých živín.
Lepšie trávenie:
Surová cvikla obsahuje enzýmy, ktoré podporujú trávenie a pomáhajú pri vstrebávaní živín.
Detoxikácia:
Cvikla je bohatá na antioxidanty a fytonutrienty, ktoré pomáhajú detoxikovať organizmus.
Protizápalové účinky:
Cvikla obsahuje látky, ktoré potláčajú zápal v tele.
Surová červená repa má sladkastú a mierne zemitú chuť. Nie je taká sladká ako varená repa, ale stále je príjemná a osviežujúca. Niektorí ľudia vnímajú v surovej repe aj jemne horkastú chuť, ktorá sa dá eliminovať kombináciou s inými ingredienciami, napríklad s jablkami, citrusmi alebo medom.
Na zdravý šalát potrebujeme:
500 g červenej repy
300 g mrkvy
350 g cibule
4 PL sójovej omáčky
100 g rastlinného oleja
2 PL octu
2 PL kryštálového cukru
korenie a soľ podľa chuti
Postup:
Na tento šalát vždy vyberajte tmavú a tvrdú repu, tá bude sladká a šťavnatá.
Myslite tiež na to, že potrebujete repu bez akýchkoľvek poškodení, kedže ju budeme používať v surovom stave.
Na hrubom strúhadle si nastrúhajte očistenú mrkvu, aj repu.
Zmiešajte ich, posypte cukrom a nechajte odležať, až kým repa nepustí šťavu.
Cibuľu si očistite a nakrájajte nadrobno.
Ak vám surová cibuľa spôsobuje tráviace ťažkosti, po nakrájaní ju prepláchnute vriacou vodou.
Na rastlinnom oleji osmažte cibuľu dozlatista a ešte horúcu ju primiešajte k repe a k mrkve.
Rýchlo a dynamicky premiešajte.
Nalejte do šalátu sójovú omáčku, ocot, posypte korením, soľou podľa chuti a dôkladne premiešajte.
Misu so šalátom zakryte a odložte do chladničky na 2 hodiny.
Po odležaní má šalát oveľa plnšiu a bohatšiu chuť.
Šalát z červenej repy podávame s čerstvým pečivom, pizzovými štannglami, prípadne s opečenými chlebovými krutónmi.
Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!