Parené kysnuté knedle sú univerzálnou prílohou, ktorá sa hodí k širokej škále obľúbených jedál.
Skvelo dopĺňajú omáčky, mäsové aj zeleninové, a dokážu uspokojiť aj tie najnáročnejšie chute. Predstavte si lahodnú sviečkovú na smotane s nadýchanou knedľou, ktorá nasáva jemnú omáčku.
Alebo si vychutnajte dusené hovädzie mäso na šťave s knedľou nasiaknutou šťavou z mäsa.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pre vegetariánov je ideálna hubová omáčka s knedľou, ktorá je chutná a sýta.
Knedle sa však hodia aj k pečenému hovädziemu mäsu, bravčovému na smotane, kuraciemu mäsu na paprike, či gulášu.
Najlepší recept na kysnutú knedľu
Vynikajúci recept na domácu knedľu, ktorá sa vydarí aj začiatočníkom.
Je jemnučká, nadýchaná a veľmi, veľmi chutná.
Ja ju podávam ako prílohu k omáčkam, dusenej kapuste, ale napríklad aj obalenú vo vajíčku a opraženú na masti.
Určite odporúčam tento recept.
K skvelému receptu ma inšpirovala pani Anička V.
Potrebujeme:
500 g polohrubá múka
1 lyžička Kr. cukor
1 lyžička soľ
20 g čerstvé droždie
2 PL olej
1 ks vajcia
270 ml voda
Poznámka:
Knedle môžete dochutiť bylinkami, korením, alebo ich podávať s maslom, opraženou slaninkou či cibuľkou. Možnosti sú nekonečné, záleží len na vašej fantázii a chuti.
Postup:
Do misky dáme ohriatu vodu (pozor, nie horúcu ani vriacej).
Pridáme cukor, soľ, olej, čerstvé droždie a vajíčko.
Nakoniec pridáme aj polohrubú múku.
Všetko spolu mixérom vymiešame do guľôčky.
Cesto sa pekne oddeľuje od stien misky.
Ak máte cesto príliš riedke, pridajte trochu viac múky, ak príliš husté, pridajte trošku viac vody.
Záleží na kvalite múky.
Vypracované cesto necháme kysnúť hodinu na teplom mieste zakryté pod utierkou.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na polovicu.
Vytvarujeme menší šúľok (pomáhame si podsypávaním múky).
Necháme kysnúť ešte 20 minút.
Po vykysnutí je preložíme na olejom pomastený parák a sparíme 20 minút.
Po naparení ich popicháme špáradlom a potriem olejom.
Rýchla a jednoduchá parená knedľa bez kysnutia
Kysnuté knedle síce majú svoje čaro, no nie vždy máme čas na dlhé kysnutie cesta.
Tento recept vám ponúka rýchlu alternatívu – parenú knedľu bez kysnutia, ktorá je hotová za chvíľu.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
125 ml mlieka (vlažné)
1 vajce
1 PL oleja
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva (voliteľné)
Postup:
V miske zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva (ak používate).
V druhej miske rozšľahajte vajce s olejom a vlažným mliekom. Spojte obe zmesi a vypracujte hladké cesto.
Ak sa cesto lepí, môžete pridať trochu múky, ale pozor, aby ste ho nezatužili.
V hrnci rozohrejte vodu a vložte do nej parovací nástavec. Z cesta vytvarujte guľky alebo oválne tvary knedlí.
Knedle vložte na parovací nástavec a paríte ich 10-12 minút.
Hotové knedle vyberte z hrnca a podávajte ich s obľúbeným jedlom.
Tipy:
Do cesta môžete pridať aj strúhané zemiaky, bryndzu, alebo nasekané čerstvé bylinky pre extra chuť.
Ak nemáte parovací nástavec, môžete použiť cedník umiestnený nad hrncom s vriacou vodou.
Uistite sa, že cedník sa nedotýka vody, aby sa knedle nenamočili.
Pre nadýchané knedle nechajte cesto pár minút odpočívať pred tvarovaním.
Podávajte knedľu s maslom, opraženou cibuľkou, alebo s omáčkou podľa vlastného výberu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)