Utekáte každé ráno do pekárne kúpiť žemle?
Zabudnite na túto povinnosť. Dokonalé žemle si môžete pripraviť sami vo vlastnej kuchyni – sú také jednoduché, že ich zvládne pripraviť každý.
Jednoduchý a rýchly recept na lahodné domáce žemle z portálu smakosze.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Mnoho ľudí si nevie predstaviť raňajky bez pečiva.
Samozrejme, najlepšie je, keď je čerstvé a chrumkavé.
Namiesto toho, aby ste kupovali gumené žemle z obchodu, pripravte si vlastné vo svojej rúre.
Ani neviete aké to je jednoduché.
Nižšie nájdete návod krok za krokom, ako si pripraviť domáce žemle.
Na domáce žemle potrebujeme:
cca 500 g polohrubej múky (typ 550)
1,5 šálky mlieka
25 g čerstvého droždia
4 PL rastlinného oleja
1 ČL kryštálového cukru
štipku soli podľa chuti
Voliteľné:
Semienka
Bylinky
Kúsky olív
Osmažená cibuľka
Celá rasca
Postup:
Do misky nalejeme vlažné mlieko. Pridáme cukor a rozdrobíme droždie.
Všetko spolu miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Do druhej misky nasypeme múku a soľ. Suché suroviny zalejeme kváskom. Pridáme olej a vymiesime cesto.
Miesiť môžeme ručne alebo pomocou mixéra.
Hotové cesto prikryjeme (môže sa nám trochu lepiť na ruky) a necháme kysnúť asi 40 minút.
Po uplynutí doby položíme cesto na pomúčenú dosku.
Cesto chvíľu miesime rukami a potom ho rozdelíme na 8 rovnakých častí.
Po rozdelení každý kúsok ešte niekoľko sekúnd miesime.
Z kúskov cesta vytvarujeme okrúhle žemle.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Každú z nich priečne prekrojíme a posypeme trochou múky.
Prekryjeme a necháme odstáť 20 minút.
Medzitým predhrejeme rúru na 195°C.
Vložíme vykysnuté žemle.
Pečieme cca 15-20 minút.
Keď sú žemle do zlatista upečené, vyberieme ich z rúry.
Necháme vychladnúť.
Servírujeme s obľúbenými doplnkami.
Tipy:
Do cesta môžete pridať rôzne ingrediencie, ako napríklad sušené bylinky, syr, olivy, alebo orechy.
Pred pečením môžete žemle posypať sezamom, makom, alebo ľanovými semienkami.
Žemle môžete piecť aj v parnej rúre, čím dosiahnete chrumkavú kôrku a mäkkú striedku.
Upečené žemle nechajte vychladnúť na mriežke, aby zostali chrumkavé.
Skladovanie:
Žemle môžete skladovať v chlebníku pri izbovej teplote.
Žemle môžete aj zamraziť. Pred konzumáciou ich nechajte rozmraziť a potom ich krátko ohrejte v rúre.
Prajeme vám dobrú chuť!