Vynikajúci domáci plochý chlieb pripravený trochu netradičným spôsobom, ktorý vás rozhodne zaujme.
Jeho chuť je nenapodobiteľná a odteraz si už na chlieb z obchodu ani nespomeniete.
Jednoduchý recept na najchutnejší domáci chlieb z youtube kanála Cookrate – Dough Recipes.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
200 ml + 200 ml teplej vody
20 g kryštálového cukru
8 g sušeného droždia
120 g hladkej múky
10 g soli
360 g + 40 g hladkej múky
20 ml studenej vody
1 žĺtok
30 ml teplej vody
10 g sezamových semienok
Na omáčku:
20 g cesnaku (4 strúčiky)
250 ml rastlinného oleja
1 vajce
10 g soli
4 g mletého čierneho korenia
10 ml citrónovej šťavy
30 g petržlenovej vňate
Postup:
Do veľkého zaváraninového pohára nalejeme 200 ml teplej vody.
Pridáme cukor.
Nasypeme droždie.
Pridáme 120 g múky.
Metličkou vymiešame.
Hrdlo prekryjeme fóliou a necháme 15 minút kysnúť.
Po uplynutí doby vymiešame kvások metličkou.
Nalejeme ďalších 200 ml vody.
Pridáme soľ a 360 g múky.
Vareškou premiešame.
Hrdlo zakryjeme fóliou a necháme 30 minút odpočívať.
Po uplynutí doby vyberieme cesto na pomúčený stôl.
Cesto dôkladne vymiesime.
Potom ho rozdelíme na dve časti.
Rukami roztiahneme cesto do tvaru obdĺžnika a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie,
Cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.
Do misky nasypeme 40 g múky.
Nalejeme 20 ml studenej vody a pridáme žĺtok.
Pridáme 30 ml teplej vody a vidličkou vymiešame.
Zmesou potrieme cesto.
Potom prstami do cesta vytvarujeme mriežku a posypeme sezamom.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 35 minút pri teplote 180°C.
Do nádoby pridáme cesnak.
Nalejem olej.
Pridáme vajce a osolíme.
Ochutíme čiernym korením.
Pridáme citrónovú šťavu.
Nakoniec pridáme petržlenovú vňať a ponorným mixérom vyšľaháme.
Hotový chlieb servírujeme s lahodnou omáčkou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: