Prestaňte kupovať v obchode: Blesková domáca MAJONÉZA do vianočného šalátu podľa Romana Paulusa – chuť sa nedá porovnať!

[mashshare]

Ako sme sa už mnohokrát presvedčili, domáce veci sú úplne najlepšie.

 

 

Výnimkou nie je ani majonéza.

Príprava nie je vôbec náročná a hotová majonéza otvára dvere k mnohým kulinárskym experimentom.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Jednoduchý recept na najlahodnejšiu domácu majonézu z youtube kanála Kuchyně Lidlu.

Potrebujeme:

4 pasterizované žĺtky (môžete použiť aj čerstvé žĺtky, ale ideálne z domáceho chovu)

soľ

mleté čierne korenie

šťavu z 1 citróna

500 ml slnečnicového oleja

 

Postup:

Do hlbokej misky pridáme žĺtky.

Pridáme trochu citrónovej šťavy, zľahka osolíme.

 

Metličkou vymiešame.

Počas šľahania pridávame olej.

Hotovú majonézu môžeme ochutiť napríklad hrubozrnnou alebo dijonskou horčicou.

 

 

Majonéza je takzvaná základná omáčka.

To znamená, že z nej môžeme pripraviť mnoho ďalších skvelých omáčok, napríklad tatarskú omáčku.

Výborne sa hodí aj na prípravu koktejlovej omáčky alebo remulády.

Bonus:

Na najlepšiu domácu majonézu z čias socializmu potrebujeme:

250 ml slnečnicového oleja

2 domáce vajcia

 

 

1 ČL horčice

1 ČL kryštálového cukru

5 g soli

50 ml octu

Postup:

Prísady vyberieme z chladničky v predstihu.

Necháme ich zohriať na izbovú teplotu.

Oddelíme bielky od žĺtkov.

 

 

Žĺtky pridáme do nádoby od mixéra.

Dobre vyšľaháme.

Postupne, za stáleho šľahania pridávame olej.

 

 

K žĺtkom pridáme soľ, cukor, horčicu a ocot.

Šľaháme, kým nevznikne hustá krémová emulzia.

Namiesto octu môžeme použiť 1,5 lyžice citrónovej šťavy.

 

 

Majonézu môžeme hneď použiť.

Prípadne ju môžeme odložiť do chladničky.

Majonéza je vynikajúca aj ako základ domácich dressingov a omáčok na grilovanie.

 

 

Tiež je vynikajúca aj ako prísada do vašich obľúbených studených šalátov (nielen toho vianočného).

Ja do nej zvyknem pridávať aj štipku pikantnej papriky.

Ale je len na vás, ako si chuť vyladíte.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes