Tento recept skúsite raz a už naň máte návyk.
Buchty úžasne mäkučké a z jednej strany krásne chrumkavé.
Robíme ich na slano aj na sladko – recept mám od kuchárky z Alpského hotela v Nemecku, kde takéto buchty pripravujú veľmi často!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
500 g múka polohrubá
250 ml mlieko
150 ml olej
1 vajce
42 g kvasnice
1/2 lyžičky soľ
2 lyžice cukru
Na plnenie:
lekvár
nutella
hustý džem
Postup:
Tieto buchty sa dajú robiť na dva spôsoby – sladké aj slané.
Ak robíte slané buchty tak jedinou zmenou je, že náplň vynecháme a buchty pred ukladaním na panvicu osolíme (na panvicu vkladanáme slanou stranou).
Slané buchty sú výborná príloha k omáčke či polievke.
Sladké buchty plnené lekvárom:
Vypracujeme si cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste.
Cesto potom rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, naplníme lekvárom a vyformujeme buchty ako klasicky, keď robíme parené buchty.
Necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.
Na panvicu nalejeme trochu oleja (asi 1 lyžicu) a necháme ho rozpáliť.
Poukladáme buchty, zakryjeme pokrievkou a necháme asi minútu, aby chytili zo spodu chrumkavú kôrku.
Medzitým si v kanvici zohrejeme asi 0,5 dcl vody.
Odkryjeme pokrievku, vodu vylejeme na panvicu, zakryjeme, stlmíme oheň a buchty paríme 5 minút.
Po 5-tich minútach máme krásne nadýchané parené buchty, ktoré sú na spodku krásne chrumkavé.
Poukladáme na taniere.
Dáme posýpku podľa chuti (cukor .maslo, kakao) a môžeme si pochutnávať dobrú chuť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)