Pečené bravčové kolienka v pivnej omáčke s chrumkavou kôrkou sú skvelým jedlom na akúkoľvek príležitosť.
Tieto recepty si určite zamilujete, pretože bravčové kolienka sú také jemné, že sa rozplývajú na jazyku.
Výborný recept na zapekané bravčové koleno z youtube kanála Schneller Koch.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na recept č. 1 potrebujeme:
3 bravčové kolená (každý kus cca 1,1-1,2 kg)
rozmarín
350 g cibule
15 g cesnaku
2 ČL mletej papriky
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1 ČL horčice
2 PL slnečnicového oleja
2-3 PL rastlinného oleja na vysmážanie
rozmarín
1 ČL tymianu
borievky (voliteľné)
500 ml svetlého piva
1 kg bielej kapusty
100 g slaniny
1-2 cibule
1/2 mrkvy
2 PL rastlinného oleja na vysmážanie
1 ČL kryštálového cukru
soľ
2 PL paradajkovej pasty
1 PL hladkej múky (voliteľné)
200-250 ml vody
bobkový list
Postup:
Bravčové kolená dobre opláchneme a vysušíme papierovou utierkou.
Na koži spravíme rezy v tvare mriežky (viď video).
Vrch bohato posypeme a potrieme soľou.
Do zárezu v koži vložíme rozmarín.
Mäso prekryjeme fóliou a necháme 2-3 hodiny marinovať (prípadne cez noc).
Cibuľu nakrájame na hrubo.
Do misky pridáme mletú papriku.
Pridáme čierne korenie a horčicu.
Nalejeme olej a dobre premiešame.
Po marinovaní osušíme mäso papierovou utierkou.
Na panvici zohrejeme olej.
Bravčové kolienka opekáme na vysokej teplote 3-4 minúty zo všetkých strán.
Osmažené kolená preložíme na plech.
Do horúceho oleja vložíme cibuľu.
Pridáme cesnak a smažíme 2-3 minúty.
Osmaženú cibuľu s cesnakom vložíme do plechu.
Mäso potrieme zo všetkých strán zmesou korenia.
Pridáme rozmarín, tymian a borievky.
Nakoniec nalejeme pivo.
Plech prekryjeme ďalším plechom alebo dvomi vrstvami alobalu.
Potom plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 60 minút pri teplote 220°C.
Kapustu nasekáme a vložíme do misy.
Nakrájame plátky slaniny.
Cibuľu nakrájame a vložíme do taniera.
Do samostatného taniera pridáme na tenké plátky nakrájanú mrkvu.
Do panvice nalejeme olej a zahrejeme.
Cibuľu smažíme, kým nebude priehľadná.
Pridáme cukor a zamiešame.
Potom pridáme mrkvu, zmiešame a smažíme 2-3 minúty.
Pridáme slaninu a smažíme niekoľko minút.
Ďalej pridáme trochu kapusty, dochutíme soľou a premiešame.
Nakoniec pridáme zvyšok kapusty, prekryjeme pokrievkou a na silnom ohni smažíme 5 minút.
Potom dusíme na miernom ohni.
Do misky pridáme paradajkovú pastu.
Pridáme trochu vodu a metličkou vymiešame.
Potom pridáme múku a zamiešame.
Počas miešania po troškách pridávame vodu.
Nakoniec dochutíme soľou a omáčkou zalejeme kapustu.
Panvicu prekryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme 20-25 minút.
Po 60-ich minútach otočíme bravčové kolená, prekryjeme a pečieme ďalších 20-30 minút pri teplote 220°C.
Do kapusty pridáme bobkový list a zamiešame.
Bravčové kolená opäť otočíme a pečieme 10-15 minút pri teplote 230°C do chrumkava.
Upečené mäso preložíme na tácku, prikryjeme alobalom a necháme 10-15 minút odstáť.
Môžeme servírovať.
Na recept č. 2 potrebujeme:
1 bravčové koleno (1,5 kg)
3 bobkové listy
borievky (voliteľné)
6 klinčekov
2 cibule
stonky petržlenovej vňate
badián
2 mrkvy
1 PL soli
čili
500 ml svetlého piva
údený bravčový bôčik (alebo slaninu)
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
500-600 g kyslej kapusty
mleté čierne korenie
štipku rasce
200 ml svetlého piva
1 PL celozrnnej horčice
1 PL medu
1 PL sójovej omáčky
1 PL medu
1 PL horčice
1 ČL olivového oleja
Postup:
Bravčové koleno vložíme do hrnca.
Pridáme bobkové listy, borievky, klinčeky, cibule a stonky petržlenu.
Ďalej pridáme badián a na polovicu prekrojenú mrkvu.
Posolíme a pridáme čili.
Nalejeme pivo.
Nakoniec nalejeme vodu nad úroveň kolena.
Hrniec preložíme na sporák a prikryjeme.
Privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi dve hodiny.
Na panvici zohrejeme olej.
Opečieme nakrájané plátky slaniny.
Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kocky.
Opečenú slaninu vyberieme z panvice a vložíme cibuľu a cesnak.
Zeleninu opečieme do mäkka.
Z kapusty vytlačíme šťavu a pridáme do panvice.
Pridáme osmaženú slaninu, čierne korenie a rascu.
Nalejeme pivo.
Pridáme horčicu, med a premiešame.
Dusíme na miernom ohni 15-20 minút.
Uvarené bravčové koleno vyberieme z hrnca.
Do misky pridáme sójovú omáčku, med, horčicu, olivový olej a všetko spolu zamiešame.
Do mäsa spravíme zárezy po celom obvode (viď video).
Kapustu vložíme na dno plechu.
Pridáme koleno a potrieme sójovou zmesou.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20-25 minút pri teplote 220°C do zlatista.
Po desiatich minútach potrieme mäso so zvyškom omáčky.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU