Skôr, ako sa o slovo prihlási zima, venujete pozornosť rastlinkám, ktoré vám počas celej sezóny robili radosť – muškátom.
Opýtali sme sa skúsenej pestovateľky, ako sa o ne správne postarať tak, aby na jar opäť zakvitli do krásy a mali sme aj nové silné rastlinky.
Základom je uvedomiť si, že každý druh pelargónie potrebuje na zimu inú starostlivosť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Čo platí pre jeden druh, to je pre iný doslova smrteľné!
„Pestujem tri druhy muškátov a každú jeseň (približne v septembri/októbri) postupujem takto“:
Klasická muškát krúžkovaný
Asi ten najrozšírenejší, v celej palete farieb, je krásny a veľmi vďačný na starostlivosť.
Skôr, ako sa vonku ochladí pod nulu, postupne prestávam zavlažovať až dokým sa pôda v ich črepníkoch celkom nevysuší.
Netreba však čakať, kým je vysušená na prach, počkajte, kým jednoducho vyschne a potom ich vyberieme zo zeminy celé aj s koreňmi.
Ak vidíte, že nejaké korene sú uschnuté, alebo poškodené, odstráňte ich, inak netreba nijak zasahovať.
Potom ich jeden po druhom zabalím aj s koreňmi, jeden po druhom do obyčajného novinového papiera a uložíme na zem do pivnice relaxovať v tmavom prostredí.
Na jar presadím do novej pôdy a prebudím ako predošlé druhy.
Ak chcete nové muškáty, rozmnožte si ich z odrezkov pred zazimovaním.
Tirolské muškáty
Sú jednoduduché na zimnú starostlivosť. Jednoducho ostránim suché a poškodené časti a črepníky preložíme do chladnej izby v dome.
Zavlažujem málo asi v 2-týždňových rozostupoch.
Na jar odstánim nepekne vytiahnuté zimné výhonky a rastlinky zvyknem aj presadiť.
Ako sú dni slnečnejšie, pridávam vlahy aj hnojivo.
Rastlinky tak prebudím k životu. Počas jarných dní, kedy sú dni už príjemné, ale noci stále chladné otužujem – rastlinku vyberám na denné slnko a potom obäť dávam do vnútra.
Keď chcem na jar nové muškáty, počas augusta a septembra jednoducho odrežem pár odrezkov a zapichnem do menších črepníkov.
Črepníky prikryjem vrchom z plastovej fľaše a odložím do izby, kde je teplota 10-15 stupňov.
Nezalievam, len vlažím pomocou rozprašovača. Počas zimy sem-tam postriekam aj slabým roztokom proti plesni v substráte, ktorá môže sadenice zničiť.
Samozrejme, nezabúdame pravidelne vetrať.
Na jar mám krásne a silne zakorenené sadenice, ktoré presadím do do veľkých črepníkov vedľa seba a slniečko, pridávajúca intenzita závlahy ich prebudí do krásy.
Pelargónia štítovitolistá
Sú moje obľúbené, ale na prezimovanie sú náročnejšie a aj rozmnožovanie a jeho úspešnosť je nižšia ako pri tirolských.
Sú veľmi citlivé na svetlo a chlad počas zimy. Potrebujete skutočne najsvetlejšie miesto v byte a teplota sa nesmie nikdy ani len priblížiť k bodu mrazu.
Pred zazimovaním odstránim staré lístky a ak je to potrebné, odstránim suché konárik.
Snažím sa však, aby si rastlinka udržala lístie aj počas zimy, to je dobré znamenie.
Počas zimy si dávam veľký pozor na premokrenie, ktoré je muškáty smrteľné – nedokážu počas odpočinku nadmernú spracovať.
Pôdu však nikdy nenechám celkom vyschnúť.
Na jar odrežem všetky staré výhonky a postupne prebúdzam, ako v predchádzajúcom prípade.
Rozmnožujem rovnako z odrezkov, avšak tie nechávam v teplejšej miestnosti a vždy pred vložením do pôdy ošetrujem stimulátorom zakoreňovania.
Odrezkov si narobím viacej, pretože sa stáva, že sa neuchytia všetky.