Tešíte sa z úrody domácich rajčín?
Máme pre vás perfektný tip, ako ich využiť na prípravu vynikajúceho domáceho kečupu.
Ak si myslíte, že s ním bude príliš veľa práce, mám pre vás vynikajúci recept – kečup pečený na plechu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Všetku zeleninu jednoducho dáte na plech, necháte piecť a potom rozmixujete.
Bez zbytočnej námahy, rýchlo a jednoducho.
Navyše, je to veľmi ohodlné pretože netreba stáť a miešať nad horúcim sporákom.
Potrebujeme:
4000 g paradajky
500 g paprika
800 g cibuľa
300 g cvikla
60 g cesnak
400 g cukor
3 PL soľ
200 ml ocot
3 PL paprika červená sladká mletá
10 ks klinčeky
15 ks korenie nové
4 ks list bobkový
1 mokka lyžička škorica mletá
1 ks badián
1 ks paprička chilli
Postup:
Najlepšie je použiť mäsité veľké paradajky.
Všetky množstvá sú uvedené už v očistenom stave.
Paradajky, papriku, cibuľu, cviklu, cesnak umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky.
Paradajky necháme aj so šupkou.
Všetko dáme do veľkého hlbokého pekáča alebo kastróla, ktorý môže byť použitý na pečenie v rúre.
Pridáme všetky ostatné koreniny a prísady.
Zmes premiešame, zakryjeme druhým pekáčom, alobalom alebo pokrievkou a dáme do rúry vyhriatej na 220 °C.
Zakryté pečieme 1 hodinu.
Potom zmes odkryjeme a pečieme 1 hodinu na 200 °C.
Počas druhej časti pečenia zmes 1-2x premiešam.
Upečené vyberieme a nechám mierne vychladnúť.
Voda sa z časti odparila cca o tretinu.
Postupne všetko rozmixujeme aj s koreninami a prepasírujeme cez hustejšie sitko.
Konzistencia je hladká ako pri detskej výžive alebo kupovanom kečupe.
Ak by bola redšia je lepšie zmes povariť a miešať alebo dať ešte primerane piecť, aby sa voda odparila. Ja mám však skúsenosť, že sa kečup vydarí na prvýkrát bez dovárania.
Kečup krásne vonia a ešte lepšie chutí.
Z uvedených surovín vyjde cez 5 litrov kečupu.
Naplníme menšie poháre a sterilizujeme pri 100 °C cca 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)