Pri pohľade na takúto dobrotu každého zláka aspoň jeden kúsok.
Je akurát – vláčna, nadýchaná a nabitá lahodným ovocím.
Navyše je rýchla na prípravu, pretože spojenie všetkých surovín a vloženie plechu s cestom do rúry zaberie len 5 minút.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme na tortovú formu s priemerom 18 cm:
1 šálka hladkej múky
1/2 šálky kr. cukru
1/2 šálky oleja
¾ šálky bieleho jogurtu
4,5 lyžice krupice
2 polievkové lyžice zemiakového škrobu
1 lyžica vanilkového cukru
2 lyžice prášku do pečiva
4 vajcia
300 g vykôstkovaných čerešní
práškový cukor na posypanie
Postup:
Do misky rozbijeme 4 celé vajcia.
Pridajte pol šálky cukru a 1 polievkovú lyžicu vanilkového cukru.
Pomocou mixéra alebo šľahača vyšľaháme vajcia s cukrom.
Šľaháme, kým hmota nie je nadýchaná.
Potom pridáme jogurt, olej, krupicu, múku a prášok do pečiva.
Každá z týchto zložiek by sa mala pridávať postupne – najprv vždy premiešajte a až potom pridajte ďalšiu.
Cesto by malo byť husté, ale mierne tekuté.
Ak je príliš tekuté, pridajte viac múky. Ak je príliš husté pridajte viac jogurtu.
Pripravte si asi 300 g vykôstkovaných čerešní.
Oplatí sa ich dať po vybratí jadierok na sitko, posypať trochou cukru, aby z nich odtiekla prebytočná šťava.
Čerešne treba posypať zemiakovým škrobom a jemne premiešať.
Tento postup zabráni tomu, aby ovocie kleslo na dno.
Potom do cesta pridajte ¾ pripravených čerešní.
Jemne premiešame, aby sa čerešne rovnomerne rozložili v hmote.
Cesto preložíme do maslom vymastenej formy.
Vrch zarovnajte a položte naň zvyšok čerešní.
Formu vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 45 minút.
Po uplynutí tejto doby vyberte koláč z rúry a nechajte ho vo forme 10 minút, aby trochu vychladol.
Potom opatrne vyberieme z formy, vrch posypeme práškovým cukrom a rozdelíme na porcie.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)