Zlatisté a chrumkavé zemiakové placky s kyslou smotanou – to znie ako dokonalá večera.
Dôležité je, aby to boli vhodné zemiaky, najlepšie typ B. Obsahujú totiž veľa škrobu, preto sú ako stvorené na prípravu výborných placiek.
Často ste sa mohli stretnúť ešte s jednou radou o palacinkách – hovorí sa, že ich treba robiť len zo starých zemiakov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Obsahujú viac škrobu a menej vody, vďaka čomu sa placky na panvici nerozpadnú.
Šéfkuchár Tomek Strzelczyk na svojom youtube kanáli však dokazuje, že zemiakové placky sa dajú robiť aj z mladých zemiakov a bez gramu múky.
Sú veľmi chrumkavé a jemné – pozrite sa ako sú pripravené.
Potrebujeme:
1 kg mladých zemiakov
3 celé vajcia
pažítka
soľ
korenie
Ďalej:
olej
Na podávanie:
kyslá smotana
syr
Postup:
Zemiaky ošúpeme.
Potom nastrúhame na hrubom strúhadle.
Potom zemiaky dobre vytlačte zo šťavy.
Preložte ich do druhej misky.
Nasekajte hrsť pažítky.
Pridajte ju k vytlačeným zemiakom.
Do misky so zemiakmi a pažítkou rozbijeme tri celé vajcia.
Opatrne premiešame.
Dochutíme soľou a korením a znova premiešame.
Zahrejeme panvicu a nalejeme do nej olej.
Keď je olej horúci, na panvicu dávkujeme lyžicou jednotlivé placky – placky by mali byť menšie.
Smažíme na strednom ohni z oboch strán, kým dobre nezhnednú.
Podávame napríklad s kyslou smotanou.
Tiež môžeme posypať strúhaným syrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: