Recept na zeleninový šalát z pohára, ktorý vám v zime pripomenie krásne letné slnečné dni.
Aby som si chuť leta uchoval aj do zimy, pripravujem tento šalát, ktorý hravo vydrží celý rok.
Úžasný recept na domáci zaváraný zeleninový šalát z youtube kanála Schneller Koch.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
2,5 kg paradajok
1 kg uhoriek
700 g papriky
700 g cibule
40 g cesnaku
30 g kôpru
30 g petržlenovej vňate
2 PL soli
150 ml slnečnicového oleja
30-40 g bazalky
Na 1,5 l pohár:
1,5 ČL kryštálového cukru
1,5 ČL octu
Postup:
Na šalát vyberáme zrelé a nepoškodené kusy zeleniny.
Umyté paradajky nakrájame.
Vložíme do hrnca.
Uhorky namočíme na tri hodiny do studenej vody.
Utrieme do sucha a odstránime konce.
Nakrájame na kolieska.
Nakrájanú uhorku pridáme do hrnca s paradajkami.
Z papriky odstránime stonku a jadierka.
Nakrájame na plátky a vložíme do hrnca.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu.
Cesnakovú strúčiky nakrájame na tenké plátky.
Kôpor a petržlenovú vňať nožom nasekáme.
Pridáme do hrnca.
Pridáme soľ, olej a dobre premiešame.
Pridáme listy bazalky, zamiešame.
Necháme hodinu odstáť.
Po tridsiatich minútach opäť premiešame.
Šalát rozložíme do čistých, sterilných pohárov (použili sme s objemom 1,5 l).
Poháre môžeme sterilizovať klasicky vo vode, prípadne v rúre či mikrovlnke.
Zvyšnú šťavu zo zeleniny nalejeme do pohárov.
Do každého pohára pridáme cukor.
Nakoniec pridáme ocot.
Poháre pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
Na dno hrnca vložíme utierku.
Potom vložíme poháre a nalejeme studenú vodu.
Privedieme do varu, mierne znížime teplotu.
Sterilizujeme 45 minút.
Po sterilizácii prekryjeme poháre uterákom a necháme vychladnúť.
Poháre skladujeme na tmavom a chladnom mieste po dobu jedného roka.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU