Zemiakové placky len zo zemiakov?
Tento recept som vyskúšala v Portugalsku a sú skutočne výborné.
Kedže je cesto úplne jednoduché (obsahuje len zemiaky a soľ) náplň sa doslova pýta.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Mne najviac chutili so šunkou a syrom! :-)
Potrebujeme na 6 placiek:
500 g zemiakov
Soľ
Olivový olej
Šunku – nakrájanú na pláty
Syr – nakrájaný na plátky
Voliteľné:
Koreniny podľa chuti
Bylinky podľa chuti
Plátky slaninky
Na podávanie:
Cesnakový dressing
Kyslá smotana
Čerstvá zelenina
Postup:
Zemiaky umyjeme a ošúpeme.
Nastrúhame na hrubom strúhadle.
Potom vložíme do misky s vodou.
Necháme pár minút odmočiť (vyplaví sa škrob).
Potom scedíme.
Zemiaky je dobré čo najviac vysušiť (ja dávam do utierky a dobre vyžmýkam).
Na panvici s otvormi (10 cm) zahrejeme trochu olivového oleja.
A navrstvíme zemiakovú zmes.
Vďaka kruhovým otvorom nám vzniknú perfektné okrúhle placky – ja solím až na panvici.
Ak nemáte panvicu s otvormi tak dávkujte zmes klasicky pomocou lyžičky a vytvarujte rovno na panvici.
Vyprážame ta, aby boli zemiaky zlatisté z oboch strán.
3 placky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Uložíme na ne plátok šunky a plátok syra.
Prikryjeme zemiakovou placku.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
Necháme zapiecť asi 10 minút tak, aby sa syr rozpustil.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)