Tajomstvo na cesto ako oblak: Naučila ma to moja stará mama!

[mashshare]

Jemné nadýchané domáce žemle, ktoré vám rozvoňajú celý dom.

Jednoznačná voľba na raňajky.

 

 

Jednoduchý recept na nadýchané domáce žemle z youtube kanála Brotrezepte von Mia.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Cesto je nadýchané ako obláčik vďaka jednému malému tajomstvu – pridávame doň obyčajný ocot.

Ide o overené tajomstvo našich starých mám.

Potrebujeme:

450 ml teplého mlieka

4 PL kryštálového cukru

10 g sušeného droždia

2 vajcia

1 ČL soli

50 g masla

8 g prášku do pečiva

1 PL octu

750-800 g pšeničnej hladkej múky

Na potretie:

1 vajce

2 PL mlieka

Na posypanie:

sezamov semienka

Postup:

Do hlbokej misky nalejeme teplé mlieko.

Pridáme cukor.

 

 

Nasypeme droždie.

Metličkou vymiešame.

 

 

Misku prekryjeme utierkou.

Necháme aktivovať kvások.

Pridáme vajcia a soľ.

 

 

Nalejeme roztopené maslo a premiešame.

Pridáme prášok do pečiva.

Pridáme aj ocot a zamiešame.

 

 

Do zmesi cez sitko preosejeme múku.

Špachtľou vymiešame.

Preosejeme zvyšok múky a rukou vymiesime hladké cesto.

Cesto preložíme na pomúčený stôl a vymiesime guľu.

 

 

Potom cesto vložíme do vymastenej misky.

Prekryjeme fóliou, utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 1-1,5 hodiny.

 

 

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a vyložíme ho na stôl.

Z cesta vytvarujeme guľu.

Rozdelíme ho na 12 rovnakých častí.

 

 

Z cesta vytvarujeme guľky, prikryjeme utierkou.

Necháme kysnúť 15 minút na teplom mieste.

Stôl potrieme olejom a vyložíme cesto.

 

 

Cesto rozvaľkáme valčekom.

Zrolujeme.

Prištipneme okraje a rukami ušúľame.

 

 

Potom z cesta vytvarujeme žemľu (viď video).

Žemle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Prikryjeme utierkou.

Necháme kysnúť 15 minút na teplom mieste.

V miske vyšľaháme vajce s mliekom a zmesou potrieme žemle.

 

 

Vrch posypeme sezamovými semienkami.

Žemle vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme 15-20 minút pri teplote 180°C.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes