Jemné nadýchané domáce žemle, ktoré vám rozvoňajú celý dom.
Jednoznačná voľba na raňajky.
Jednoduchý recept na nadýchané domáce žemle z youtube kanála Brotrezepte von Mia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Cesto je nadýchané ako obláčik vďaka jednému malému tajomstvu – pridávame doň obyčajný ocot.
Ide o overené tajomstvo našich starých mám.
Potrebujeme:
450 ml teplého mlieka
4 PL kryštálového cukru
10 g sušeného droždia
2 vajcia
1 ČL soli
50 g masla
8 g prášku do pečiva
1 PL octu
750-800 g pšeničnej hladkej múky
Na potretie:
1 vajce
2 PL mlieka
Na posypanie:
sezamov semienka
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme teplé mlieko.
Pridáme cukor.
Nasypeme droždie.
Metličkou vymiešame.
Misku prekryjeme utierkou.
Necháme aktivovať kvások.
Pridáme vajcia a soľ.
Nalejeme roztopené maslo a premiešame.
Pridáme prášok do pečiva.
Pridáme aj ocot a zamiešame.
Do zmesi cez sitko preosejeme múku.
Špachtľou vymiešame.
Preosejeme zvyšok múky a rukou vymiesime hladké cesto.
Cesto preložíme na pomúčený stôl a vymiesime guľu.
Potom cesto vložíme do vymastenej misky.
Prekryjeme fóliou, utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 1-1,5 hodiny.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a vyložíme ho na stôl.
Z cesta vytvarujeme guľu.
Rozdelíme ho na 12 rovnakých častí.
Z cesta vytvarujeme guľky, prikryjeme utierkou.
Necháme kysnúť 15 minút na teplom mieste.
Stôl potrieme olejom a vyložíme cesto.
Cesto rozvaľkáme valčekom.
Zrolujeme.
Prištipneme okraje a rukami ušúľame.
Potom z cesta vytvarujeme žemľu (viď video).
Žemle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prikryjeme utierkou.
Necháme kysnúť 15 minút na teplom mieste.
V miske vyšľaháme vajce s mliekom a zmesou potrieme žemle.
Vrch posypeme sezamovými semienkami.
Žemle vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 15-20 minút pri teplote 180°C.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: