Marhuľový džem je jedným z najchutnejších džemov.
Aj preto ho každý rok robím vo veľkom množstve.
Koláčiky sú s ním veľmi chutné, preto si z neho musíte každý rok odložiť veľkú porciu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Navyše, mám pre vás vynikajúci recept, ktorý je zdravší a ešte chutnejší, ako by ste čakali.
Navyše, tento džem neobsahuje žiadne konzervanty.
Potrebujeme:
2000 g zrelé, mäkké marhule
700 g cukru – môžete použiť klasický kryštálový, ale odporúčam trstinový, brezový al. kokosový cukor
Postup:
Marhule prepolíme.
Odkôstkujeme a pokrájame na menšie časti.
Ovocie vložíme do hrnca alebo misy.
Zasypeme cukrom.
Premiešame, prikryjeme a odložíme do chladničky na 12 hodín.
Na druhý deň si nachystáme zaváraninové poháre a viečka.
Dôkladne ich poumývame.
Vypláchneme horúcou vodou a utrieme čistou utierkou do sucha.
Ovocie s cukrom varíme v nepriľnavej panvici v menších dávkach (nie naraz!).
To zabezpečí rýchlejší var, pri ktorom marhule nestratia farbu.
Každú dávku privedieme k varu.
Za stáleho miešania povaríme zhruba 7 až 8 minút, kým džem nezhustne.
Naplníme do pohárov.
Dobre uzavrieme a poháre prevrátime hore dnom.
Keď máme uvarený všetok džem, poháre zabalíme do prikrývky.
A necháme pomaly vychladnúť.
Kto chce môže aj sterilizovať vo vriacej vode 10 až 15 minút, ale nie je to potrebné.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)