Napadlo by vám, že nálev z uhoriek sa dá využiť dokonca ešte lepšie, ako samotná surovina – nakladané uhorky?
Poradíme vám niekoľko fantastických nápadov, vďaka ktorým si nálev budete odteraz starostlivo odkladať pre vaše delikátne pochúťky.
Ako prvý vám predstavíme recept na famózne znojemnské mäsko, ktoré má svoju jednečnú chuť práve vďaka použitému nálevu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Legendárne znojemské mäsko
Potrebujeme:
1 kg hovädzie pliecko
soľ
mleté čierne korenie
1 ks cibuľa
100 g slanina
2 ks kyslá uhorka + nálev
Postup:
Mäso nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme.
Zľahka obalíme v hladkej múke a na masti prudko opečieme z oboch strán.
Vyberieme ich na tanier.
Do výpeku pridáme slaninu nakrájanú na kocky.
Opražíme, pridáme nakrájanú cibuľu, vrátime mäso.
Podlejeme horúcou vodou a necháme dusiť, najlepšie v tlakovom hrnci – asi 1 hodinu.
Keď je mäso mäkké, pridáme kyslé uhorky nakrájané na kocky, šťavu z uhoriek, prevaríme, podľa chuti dochutíme.
Ďalšie triky, ako využiť nálev z uhoriek
Najjemnešie mäsko s fantastickou chuťou!
Tento nápad využívajú aj v profi kuchyniach. Vďaka nálevu je mäsko perfektne ochutené, jemné a vláčne.
Ideálne na pečenie či grilovanie bravčového mäsa.
Potrebujeme:
bravčové mäso – 6 ks
nálev z uhoriek – 100 ml
soľ – 5 g
čierne korenie – 5 g
sladká paprika – 5 g
horčica – 50 g
kyslá smotana alebo majonéza – 100 g
nakladané uhorky – 150 g
paradajky – 1 ks
tvrdý syr – 100 g
Postup:
Mäso nakrájame na plátky.
Urobíme na vrchu zárezy.
Mäso vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka.
Pridáme nálev z uhoriek, horčicu, koreniny.
Zavrieme vrecko a zmes dobre premiešame, aby sa chute prepojili.
Mäso vyberieme a preložíme na plech.
Potrieme smotanou alebo majonézou a pridáme aj sotatné prísady – nakoniec posypeme syrom.
Pečieme na 180 ° C asi 35 minút.
Video návod nájdete na konci článku
Ďalšie triky, ako využiť nálev z uhoriek
1. Na syr
Využite nálev na marinovanie syra.
Marinovať môžete mäkké, aj tvrdé syry.
Syr získa výraznú chuť a arómu.
2. Vajcia
Vyskúšajte do nálevu naložiť vajcia natvrdo a budete milo prekvapení.
Pripravte z nich originálne a chutné predjedlo.
3. Mäso
Pred tepelnou úpravou naložte mäso do uhorkového nálevu na noc.
Potom ho môžete pripraviť na akýkoľvek spôsob a bude veľmi chutné a mimoriadne jemné.
4. Zemiaky
Ak plánujete pripraviť k mäsu zemiakovú prílohu, uvarte ich v náleve z uhoriek.
Vdýchnete mu tak originálnu chuť, ktorá všetkých milo prekvapí.
5. Liečivý nápoj
Nálev využite ako regeneračný nápoj v prípade, že ste to prehnali s alkoholom, alebo po intenzívnom cvičení.
Zmierňuje totiž bolesti svalov.
6. Na zeleninu
Nálev zlejte cez sitko a môžete ho použiť na marinovanie rôznych druhov zeleniny ako je: mrkva, repa, cibuľa atď. Stačí len zeleninu očistiť, nakrájať na plátky a zaliať nálevom.
Nechajte ju v zakrytom pohári alebo miske niekoľko dní v chladničke a máte hotovú fantastickú zeleninovú oblohu napríklad k mäsovému jedlu.
7. Použite ju namiesto octu
Nálev obsahuje okrem octu aj koreniny, takže ho smelo môžete využiť na prípravu rôznych pokrmov, ktoré majú byť jemne kyslasté.
Chuť bude ešte lepšia ako keď pridáte len samotný ocot.
8. Čistenie riadu
Nalejte nálev do do kanvice, v ktorej sa objavil vodný kameň, nechajte prevrieť a pôsobiť asi 2 – 3 hodiny.
9. Domáca horčica
Fantastický tip, ako zužitkovať nálev z kyslých uhoriek. Pripravíte si vynikajúcu domácu horčicu!
Potrebujeme:
3 PL horčicového prášku (ak ho nemáte vyrobíte si ho jednoducho tak, že rozmixujete horčicové semienko)
1/2 pohára nálevu z uhoriek
1 ČL rastlinného oleja
Postup:
Nálev z kyslých uhoriek nevylievajte a využite ho na prípravu domácej horčice.
Zalejte horčicový prášok precedeným nálevom, pridajte rastlinný olej a metličkou poriadne premiešajte.
Nie je potrebné omáčku šľahať, len dobre vymiešať, aby sa všetky zložky spojili.
TIP: Ak je omáčka príliš hustá, pridajte viac nálevu a oleja.
Pohár s horčicou uzavrite viečkom a odložte ho do chladničky.
V prípade potreby je domáca horčica pripravená už o 1 – 2 hodiny.
Avšak na druhý deň chutí ešte lepšie.
Štipľavosť horčice závisí od kvality horčicového prášku, preto pri jeho kúpe skontrolujte dátum spotreby.
Nech sa páči, domáca horčica je pripravená na konzumáciu.
Video návod: