Detsky jednoduchý recept na DOMÁCI CHLIEB: Chutí skvele a je raz dva hotový!

[mashshare]

Mnoho ľudí si spája pečenie chleba s náročným a únavným procesom.

 

 

Asi preto, že si často myslíme, že na výrobu chleba je potrebný kvások.

Nie je to však železné pravidlo.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Jednoduchý a chutný chlieb pripravíte aj bez kvásku napríklad podľa tohto receptu z portálu haps.

Existujú naozaj jednoduché recepty, pri ktorých stačí suroviny zmiešať, počkať, kým cesto vykysne, potom vložiť do pekáča a upiecť.

Samozrejme, kváskový chlieb je šampión medzi chlebmi a má veľa zdraviu prospešných vlastností.

 

 

Ak si však chcete vychutnať pôžitok z domáce chleba, tento recept zvládne aj človek bez skúseností. 

Keď sa vám domáce pečenie chleba zapáči, môžete sa odvážiť upiecť napríklad aj kváskový chlieb.

Pre začiatok vyskúšajte tento jednoduchý recept na pšeničný chlieb, ktorý sa vždy podarí.

 

 

Ingrediencie:

20 g čerstvého droždia

 

 

500 g pšeničnej chlebovej múky

400 ml vlažnej vody (dôležité je, aby nebola príliš horúca, pretože „zabije“ droždie)

1 PL soli

2 PL oleja

1 ČL kryštálového cukru

Postup:

V jednej miske si zmiešame múku a soľ, do druhej nasypeme rozdrobené droždie s cukrom a zalejeme vodou.

 

 

Miešame a keď sa droždie a cukor rozpustí, zapracujeme múku so soľou. 

Miesime, kým nie je cesto homogénne a bez hrudiek. 

Cesto si ľahko vypracujeme aj bez kuchynského robota.

 

 

Nádobu prikryjeme a necháme v teple (napr. pri radiátore) 40 minút, aby cesto vykyslo.

Jednoduchý zlepšovák na rýchle kysnutie:

Cesto môžete prípadne nechať vykysnúť aj v rúre, ak teplotu nastavíte na cca 30-40 °C a zvolíte len spodný ohrev.

 

 

Cesto by malo vykysnúť bez problémov, ale všetko závisí od rúry.

Keď cesto vykysne, preložíme ho do tukom vymastenej a múkou alebo strúhankou vysypanej formy alebo pekáča.

 

 

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 – 200 °C na 55 minút.

Tu veľmi záleží od rúry, najlepšie je ak si sami odskúšate najoptimálnejší čas a teplotu.

 

 

Po upečení počkáme, kým forma trochu vychladne.

A chlieb vyberieme, aby sa zospodu nepripálil.

Po úplnom vychladnutí nakrájame a podávame.

 

 

Chlieb sa vždy podarí – vo vnútri je mäkký ako vatička a kôrka je jemne chrumkavá.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes