Zázračné kysnuté CESTO bez miesenia: Všetky prísady len NASYPEM do misy a nechám kysnúť – cesta sa ani nedotknem!

[mashshare]

Kysnuté cesto bez miesenia podľa receptu cukrárky Evky je univerzálne cesto, ideálne na akékoľvek pečenie.

 

 

Robím z neho sladké buchty s ovocím a mrveničkou alebo koláče s mäsovou či zeleninovou plnkou.

Táto verzia cesta sa určite stane vašou obľúbenou, pretože sa vyhnete dlhému a únavnému mieseniu cesta.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Všetko, čo musíte urobiť, je nasypať všetky ingrediencie vo vrstvách, v správnom poradí a počkať, kým sa cesto zdvihne.

A potom stačí cesto zamiešať pomocou lyžice – skúste vynikajúci nápad zo stránky Smaker.

Potrebujeme:

950 gramov hladkej múky

170 g kr. cukru

4 vajcia izbovej teploty

250 ml oleja

200 ml mlieka

100 g čerstvého droždia

štipka soli

Na pečenie:

Sladkú alebo slanú plnku podľa chuti

Postup:

Vezmite veľkú misku.

Na jej dno rozdrobte droždie.

 

 

Potom pridáme cukor, rozšľahané vajcia a olej.

Pridáme aj zohriate mlieko.

Následne preosiatu múku a soľ.

 

 

Nezabudnite dodržiavať správne poradie pridávania prísad.

Jednotlivé prvky cesta musia byť rozložené rovnomerne, aby tvorili „vrstvy“.

 

 

Vypracované cesto prikryjeme ľanovou utierkou a necháme 2-3 hodiny na teplom mieste, aby nakyslo a zdvojnásobilo svoj objem.

Po uplynutí tejto doby zmiešame všetky ingrediencie na cesto lyžicou, alebo vareškou.

 

 

Prípadne môžete miešať mixérom vďaka špeciálnemu háku na miesenie cesta.

Cesto je hotové, keď sa prestane lepiť a je pružné.

 

 

Teraz je tá správna chvíľa preložiť cesto na plech, pridať obľúbené prísady, napríklad čerstvé ovocie alebo plnku z kyslej kapusty a lesných húb, a upiecť v rúre.

Kysnuté cesto má tú vlastnosť, že ho môžete skladovať v chladničke 3-4 dni.

 

 

Stačí rozdeliť cesto na časti, potrieť olejom a vložiť do sáčkov so zipsom alebo vzduchotesných nádob na potraviny.

Majte na pamäti, že kysnuté cesto kysne aj v chladničke, preto sa oplatí zvoliť na uskladnenie o niečo väčšie vrecká a nádoby.

 

 

Z tohoto cesta môžete dokonca pripraviť aj výborné langoše.

Neváhajte a skúste tento recept.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes