Pripravte si doma jednoduchý, voňavý a úžasný chlieb podľa nášho netradičného receptu.
U nás doma ho pripravujeme dosť často, chutí nám omnoho viac ako kupovaný.
Vynikajúci recept na jemný domáci chlieb z youtube kanála Brot backen mit Maria.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
200 ml teplého mlieka
1 PL kryštálového cukru
5 g suchého droždia
1 vajce
30 g masla
330 g pšeničnej hladkej múky
1/2 ČL soli
mlieko
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme teplé mlieko.
Pridáme cukor, droždie a metličkou vymiešame.
Potom pridáme vajce a roztopené maslo.
Metličkou dôkladne premiešame.
Do zmesi cez sitko preosejeme múku.
Pridáme soľ a vymiesime cesto.
Na pomúčenom stole vymiesime cesto.
Miesime asi 5 minút, potom bude cesto elastické.
Potom cesto vložíme do čistej misky, prekryjeme fóliou a utierkou a necháme 1,5 hodiny kysnúť na teplom mieste.
Po uplynutí doby cesto preložíme na pomúčený stôl a vyvaľkáme guľu.
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti.
Z každej časti vytvarujeme guľu, prekryjeme.
A necháme 10 minút odpočívať.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenom stole.
Potrieme ho roztopeným maslom a zrolujeme.
Rolku nakrájame na 8 častí, ale nespravíme úplný zárez.
Cesto vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie.
Potom kusy cesta posúvame rôznymi smermi (viď video).
Formy s cestom prekryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
Po uplynutí doby potrieme cesto mliekom.
Potom formy vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15-20 minút pri teplote 180°C.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: