Tento chlebík robila moja starká a vydrží vám naozaj celý týždeň.
Robím ho už 20 rokov, odporúčam každému, kto chce poctivé domáce pečivo.
Vynikajúci hrnčekový chlebík, ktorý pripravíte úplne bez miesenia a zvládne ho aj úplný začiatočník.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ja som dnes skúšala na úplne prvý pokus a poviem vám, že takú fantastickú kôrku som na chlebíku ešte nejedla.
Určite budem pokračovať v pečení aj naďalej, hlavne, keď je to také jednoduché!
Tento chlebík voláme z večera-do rána.
Potrebujeme:
3 hrnčeky múka hladká T650
1/4 čajová lyžička sušeného droždia
1 + 1/4 čajová lyžička soli
1 + 1/2 hrnčeka vody
Voliteľné:
Rasca
Hrubozrnná soľ
Semienka podľa chuti
Osmažená cibuľka
Všetky suroviny dáme do misy.
Zamiešame len tak, aby sa prísady spojili.
Cesto nemiesime.
Vznikne vám taký maglajz, ktorý len odložíme do misky.
Misku zakryjeme potravinárskou fóliou.
Potom necháme kysnúť 12 až 18 hodín.
Po uplynutí tohoto času cesto vyklopíme na pracovnú dosku.
Dobre podsypeme múkou, napodiv cesto je hebké a trochu sa lepí, pár krát len tak preložíme.
Necháme tak 15 minút oddýchnuť.
Potom si pripravíme utierku, dobre ju pomúčte a vytvarovaný bochník na ňu uložíme.
Prikryjeme ďalšou utierkou.
Takto necháme odpočívať ďalšie 2 hodiny.
Pol hodinu pred uplynutím času tých dvoch hodín zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme do nej nádobu aj s vrchnákom.
Do horúcej nádoby preložíme cesto (cesto môžeme preložiť na papieri na pečenie, alebo aj bez neho).
Pečieme zatvorené 30 minút, potom zložíme pokrievku a pečieme ešte 15 až 20 minút, aby chlebík získal kôrku.
Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
Toto je v poradí druhý chlebík, ktorý som takto upiekla.
Prajeme vám dobú chuť! :-)
Titulná foto: tjn