Tieto halušky robím v lete pravidelne.
Ide o vynikajúcu ľahkú prílohu, alebo pokojne aj hlavný chod.
Podávam ich k omáčkam, alebo s kyslou smotanou, bryndzou a osmaženou slaninkou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Halušky:
1 ks stredne veľká cuketa (cca 300g)
1 ks vajce
3 lyžice Solamyl
8 vrchovatých lyžíc hladká múka
1 lyžička soľ
1 lyžička sušený cesnak
Ďalej (voliteľné):
bryndza
údené mäso
anglická slanina
cibuľa
kyslá smotana
cesnak
Postup:
Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle (mladú nelúpeme, staršie kúsky s tvrdou šupkou ošúpeme a vydlabeme), nezbavujte tekutiny.
Ak použijete cuketu so šupkou, halušky budú zelenkavé.
Pridáme vajcia, soľ, sušený cesnak, Solamyl a múku a vymiešame redšie cesto.
Do vriacej osolenej vody vhodíme skúšobnú halušku, ak sa rozvarí, pridám ešte múku.
Potom cesto vyškrabeme do haluškovača a plastovou stierkou pretlačíme do vriacej vody.
Odo dna podoberieme, aby halušky neprisadli ku dnu a varíme, kým všetky nevyplávajú.
Sú takmer v okamihu hotové.
Potom vyberieme cedidlom a ihneď schladíme v studenej vode, aby sa úplne „nerozblblali“.
Hotové premiešam s na kocky nakrájanou orestovanou údenou slaninou (samozrejme, všetko aj s rozohriatym tukom, halušky to krásne oddelí, premastí a prevonia).
Dneska som ich servírovala s bryndzou a na kocky nakrájanou a orestovanou anglickou slaninou.
Na toto množstvo stačí cca 150g údeného mäsa, anglickej slaniny alebo slaniny a 1 stredne veľká cibuľa.
Pridám 2 lyžice kyslej smotany.
Podľa chuti dosolíme a dochutíme sušeným cesnakom, opäť premiešame a ihneď servírujeme.
Cesto na halušky pripravujeme a zavárame po dávkach, aby nezredlo.
Halušky sú naozaj vynikajúce.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)