Pripravte si doma lahodné nakladané paradajky s cibuľou, na ktorých budete fičať celú zimu.
Skvelý tip, ako zachovať vynikajúcu chuť paradajok a cibule čo najdlhšie.
Vynikajúci recept z youtube kanála Sveta Dmitrieva na chutnú zaváranú zeleninu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
paradajky
cibuľu
1 PL soli
3 PL kryštálového cukru
1 PL octu
5 klinčekov
objem pohára=3 l
Postup:
Poháre dôkladne umyjeme.
Dobre vysušíme.
Najprv dovnútra pridáme klinčeky.
Potom vložíme na hrubšie krúžky nakrájanú cibuľu.
Pridáme aj paradajky.
Takto na striedačku naukladáme zeleninu až po okraj.
Do nádoby nalejeme vriacu vodu a prekryjeme viečkom (zatiaľ nezatvárame).
Necháme odstáť 15-20 minút.
Vodu z pohárov vylejeme do hrnca.
Potom do pohárov pridáme soľ a cukor.
Do pohárov nalejeme horúcu vodu a ocot.
Poháre na pevno uzavrieme viečkom a pretrepeme.
Druhý recept: Poľské nakladané rajčiny
Minulý rok som marinované paradajky robila len na skúšku do 4 pohárov, sú však také vynikajúce, že tento rok sa chystám zavárať vo veľkom.
Potrebujeme:
Množstvo týchto prísad môžete zvoliť podľa vášho vkusu a podľa toho, koľko paradajok máte
Paradajky
Cibuľu
Petržlen
Kôpor
Cesnak
Marináda:
Voda – 1 l
Cukor – 3 polievkové lyžice
Soľ – 1 polievková lyžica
Rastlinný olej – 1 polievková lyžica do každého pohára
Ocot – 1 polievková lyžica do každého pohára
Postup:
Cesnak očistíme a pretlačíme. Zmiešame s nasekanou zeleninou.
Cibuľu očistíme, nakrájame na polkruhy.Paradajky (stredne veľké) nakrájame na veľké kúsky (ja som rozrezala jednu paradajku na 4 kusy).
Vrstvíme do pohárov: cibuľu, cesnak, paradajky, cibuľu a opäť cesnak.
Pripravíme si nálev – soľ a cukor dáme do vriacej vody, rozpustíme a necháme prevariť.
Potom nalejeme horúci nálev do pohárov.
Do každého pohára dajte aj lyžicu octu a rastlinného oleja (táto dávka je na pollitrové poháre).
Vložíme do hrnca na zaváranie a od doby varu sterilizujeme 5 minút.
Otočíme poháre hore dnom a zabalíme ich hrubou dekou a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!
Video návod: