Toto cesto je pre mňa skutočným objavom – neskutočne jemné a lahodné.
Stačí, ak doň pridáte varené (karamelové) kondenzované mlieko a môžete mať jedno fantastické domáce pečivo.
Máme pre vás recept na neskutočne jemné plnené rožky, aké ste doteraz neochutnali.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Keď som ich piekol cez víkend, tak vôňa prilákala aj susedov.
Veľmi zaujímavý recept z youtube kanála Przepisy od Olgi na jemné rožky.
Potrebujeme:
200 ml mlieka
80 g kryštálového cukru
7 g sušeného droždia
1 ČL vanilkového cukru
1/2 ČL soli
2 vajcia
80 g masla
550 g hladkej múky
Na plnku:
varené kondenzované mlieko (alebo už hotové karamelové salko)
príp. džem podľa vlastnej chuti
Na potretie:
1 žĺtok
1 ČL mlieka
Na posyp:
sezamové semienka
Postup:
Do väčšej misy pridáme teplé mlieko, cukor, droždie, vanilkový cukor, soľ.
Dobre premiešame.
Ďalej pridáme vajcia, rozpustené maslo a opäť dôkladne zamiešame.
Do zmesi preosejeme múku.
Dobre premiešame.
Ak je cesto tekuté, pridáme ešte trochu múky.
Na stole rukami vymiesime hladké cesto.
Cesto vložíme späť do misy, prekryjeme fóliou, utierkou.
Necháme hodinu na teplom mieste.
Cesto vyložíme z misy na stôl, vymiesime rukami.
Rozdelíme na 10 rovnakých častí.
Z cesta ušúľame guľky, poukladáme ich na stôl vedľa seb.
Prekryjeme utierkou.
Necháme 15 minút pôsobiť.
Cesto valčekom rozvaľkáme do tvaru taniera.
Na kraj nalejemee a rozotrieme trochu kondenzovaného mlieka.
Cesto zrolujeme približne do polovice.
Pomocou krájača urobíme zo stredu ku kraju zárezy a zvinieme až do konca (viď video).
Rolky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prekryjeme utierkou.
Necháme 20 minút odstáť.
V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom.
Potrieme ním rožky.
Nakoniec rožky posypeme semiačkami.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C.
Nádherné rožky môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU