Pripravte si doma klasické makové záviny podľa nášho jednoduchého receptu.
Ak ste predtým piekli závin s makom z kysnutého cesta, potom musíte vyskúšať tento recept a budete nadšení.
Nenáročný recept z youtube kanála Еда на любой Вкус na lahodný makový závin.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na cesto:
3 ČL čerstvého droždia (12 g)
100 ml mlieka
1 PL kryštálového cukru
250 g + 50 g hladkej múky
1/4 ČL soli
125 g masla
1 vajce
1 žĺtok
Na makovú plnku:
240 g maku
200 g kryštálového cukru
50 g hrozienok
100 g datlí
100 ml mlieka
Na potretie cesta:
1 bielok
Postup:
Do šálky nadrobíme droždie, pridáme cukor, teplé mlieko, lyžičkou premiešame a necháme odstáť 5-7 minút.
Medzitým do misky preosejeme múku so soľou.
Do misky s múkou pridáme mäkké maslo, rukami premiešame, pridáme cukor a rukami miešame, kým nevznikne sypké cesto.
Vajce so žĺtkom rozšľaháme vidličkou v malej miske.
Pridáme do malej priehlbiny v strede cesta.
Potom pridáme kvások a vidličkou miešame, kým nevznikne cesto.
Cesto vyložíme na pomúčený stôl, posypeme ho zvyšnou múkou a vymiesime hladké cesto.
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, zabalíme do fólie a vložíme na hodinu a pol do chladničky.
Pripravíme si makovú plnku: do hlbokej misky pridáme mak, zalejeme ho horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť.
Mak scedíme cez sitko a podľa potreby opláchneme.
Mak s cukrom dvakrát pomelieme v mlynčeku na mäso.
Do makovej zmesi tiež pomelieme datle a hrozienka a všetko spolu premiešame.
Plnku preložíme do panvice, pridáme teplé mlieko.
Za miešania varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mak nezmäkne.
Cesto po vybratí z chladničky posypeme múkou a valčekom rozvaľkáme na obdĺžnik.
Vrch cesta potrieme bielkom a pridáme vychladnutú plnku.
Okraje cesta prehneme, aby nevytŕčala plnka, zrolujeme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Rolky prekryjeme fóliou a vložíme na 30-35 minút do chladničky.
Cesto potrieme zvyškom bielka a na vrchu spravíme so špajľou vpichy, aby sa rolka nenafúkla a aby sa piekla rovnomerne.
Záviny dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minút pri teplote 180°C.
Vychladnutý závin môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: