Zahrejte sa počas chladných zimných dní poctivou domácou polievku. Inšpirujte sa receptami, ktoré nielen skvele chutia, ale zastúpia dokonca aj hlavné jedlo. Navyše, v čase viróz a prechladnutí vás spoľahlivo postavia na nohy.
Babičkina cesnačka
Potrebujeme:
1 väčšiu hlávku cesnaku
1 cibuľu
5 ks zemiakov
3 lyžice malsa
1,5 l vody
200 ml mlieka
1 zeleninový bujón (alebo 1 šálku vývaru)
1 téglik kyslej smotany
Postup:
Zeleninu očistíme. V hrnci rozpustíme maslom a pridáme doň cibuľku. Opražíme dosklovita. K cibule pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, poprášime múkou a 1-2 minúty varíme za stáleho miešania.
Zalejeme 1,5 litrom studenej vody. Počkáme, kým voda zovrie a pridáme zemiaky a bujón (alebo zeleninový vývar).
Keď sú zemiaky uvarené, polievku zložíme z plameňa. Do kyslej smotany primiešame trochu polievky a až potom ju vmiešame do polievky (takto sa nám smotana nezrazí).
Polievku podávame posypanú syrom a s domácimi krutónmi zo staršieho chlebíka.
Polievka s kuracím mäsom a krutónmi
Potrebujeme:
150 g šošovice
2 l vody
200 g zemiakov nakrájaných na kocky a očistených
1 väčšiu cibuľu
1 mrkvu
1 papriku
200 g kuracieho mäsa
50 ml sladkej smotany
1 lyžičku soli
¼ lyžičky čierneho korenia
50 g najemno nasekanej petržlenovoej vňate
1 strúčik cesnaku
Postup:
Šošovicu opláchneme, zalejeme vodou a privedieme do varu.
Pridáme zemiaky, nakrájanú cibuľu, strúhanú mrkvu, nakrájanú papriku a pretlačený cesnak.
Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na kocky a opražíme na panvici na troche oleja. Keď je kurča hotové, zložíme z panvice.
Keď je zelenina uvarená, môžeme ju rozmixovať ponorným mixérom, alebo nechať ako je. Nakoniec do polievky pridáme smotanu a necháme prevariť. Zložíme z plameňa a pridáme kuracie mäso. Podávame s cesnakovými krutónmi.
Šterdý vývar
Potrebujeme:
450 g bravčového alebo hovädzieho mäsa
1 cibuľu
2 lyžice rastlinného oleja
1 mrkvu
100 g sterilizovanej fazule
100 g kapusty
200 g zemiakov
4 lyžice paradajkového pretlaku
1 lyžičku soli
Štipku korenia
Postup:
Na panvici zohrejeme rastlinný olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso a sprudka opražíme.
Do hrnca nalejeme vodu a keď sa začne variť, pridáme do vody obsah panvice. Varíme pod pokrievkou 1 hodinu.
Zemiaky umyjeme, nakrájame na kocky a pridáme nakrájanú mrkvu.
Potom pridáme fazuľu, na rezance nakrájanú kapustu, zemiaky a paradajkový pretlak. Varíme, kým zelenina nie je mäkká.
Polievku zložíme z plameňa a necháme prikrytú pokrievkou stáť aspoň hodinu.
Fazuľová s údeným mäsom
Potrebujeme:
300 g údeného mäsa
200 g bielej fazule
1 väčšiu cibuľu
1 mrkvu
4-5 strúčikov cesnaku
3 ks. Bobkového listu
3 guličky čierneho korenia
2 guličky nového korenia
2 zemiaky
Postup:
Údené mäso uvaríme vo vode s koreninami a bobkovým listom. Keď je hotové, vyberieme ho a do vody, v ktorej sa varilo pridáme nakrájanú cibuľu, strúhanú mrkvu, nakrájané zemiaky a fazuľu.
Varíme, kým zelenina nie je celkom mäkká. Potom pridáme nakrájané údené mäso a ak chceme, aby bola polievka ešte sýtejšia, môžeme ju zahustiť zátrepkou z 1 téglika kyslej smotany a 2 lyžíc hladkej múky.
Liečivá zeleninová polievka
Potrebujeme:
500 g zemiakov
2 ks mrkvy
80 g ružičkového kelu
1 ks petržlenu (koreň)
1,5 l zeleninového vývaru (ak nemáme vývar použijeme 1,5 l vody a 2-3 zeleninové bujóny)
2 lískty bobkového listu
3 guličky čierneho korenia
1 vajce
Postup:
Mrvu, petrželen aj zemiaky očistíme a nakrájame.
V hrnci zahrejeme rastlinný olej a opražíme na ňom mrkvu a petržlen.
Zeleninu zalejeme vývarom a pridáme ružičkový kel, nakrájané zemiaky a koreniny.
Tesne pred dovarením vmiešame do poliveky tenkým prúdom rozšľahané vajíčko.
Šampiónová polievka s cestovinou
Potrebujeme:
150 g šampiónov
200 g zemiakov
1 ks. Cibule
4 strúčiky cesnaku
100 g ľubovoľných cestovín
90 g mrazeného hrášku alebo 1 mrkvu nakrájanú na kolieska
Bravčovú masť
Hladkú múku
Soľ a čierne mleté korenie
Celú rascu
Mletú červenú papriku
Postup:
2-3 lyžice bravčovej masti dáme do hrnca a necháme rozpustiť. Potom pridáme 1-2 lyžice hladkej múky a za stáleho miešania vymiešame zápražku. Keď zápražka začne rozvoniavať, pridáme celú rascu, papriku, korenie a dôkladne premiešame.
Keď zápražka zružovie, zalejeme studenou vodou a pridáme očistenú cibuľu rozkrojenú na polovicu.
Pomaly privedieme do varu a pridáme nakrájame šampióni, zemiaky a mrazený hrášok. Nakoniec pridáme do vody cestoviny a keď sa uvarí, polievka je pripravená.