Neskutočne nadýchaný a jemný „sedliacky“ chlebík so syrovo-zemiakovou plnkou, aký ste ešte neochutnali.
Sú také neodolateľné, že u nás doma miznú z tanierov kozmickou rýchlosťou.
Výnimočný recept z youtube kanála 매일맛나 delicious day na nadýchaný zemiakovo-syrový chlieb.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na cesto:
300 g hladkej múky
100 ml vody
100 ml mlieka
6 g instantného sušeného droždia (2 ČL)
5 g kryštálového cukru (1,5 ČL)
16 g obyčajného alebo olivového oleja (2 ČL)
Na plnku:
2 zemiaky (520 g)
2 g soli (1/2 ČL)
15 g masla
mäkší syr podľa chuti (ja dávam mozzarellu)
Postup:
Do väčšej misky pridáme teplú vodu, instantné droždie, cukor.
Miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Potom pridáme múku, soľ a mierne premiešame.
Do zmesi pridáme teplé mlieko a všetko spolu premiešame.
Rukami vymiesime cesto.
Cesto v mise polejeme olejom.
Miesime, kým úplne nevsiakne.
Z misy vyberieme cesto a potrieme ju olivovým olejom.
Cesto vložíme naspäť do misy, prekryjeme fóliou.
Hodinu necháme nakysnúť na teplom mieste na 2-3 násobok veľkosti (36°C-38°C).
Ošúpané zemiaky nakrájame na väčšie kocky a vložíme ich do formy.
Formu prekryjeme fóliu, spravíme dierky špajľou a vložíme na 7 minút do mikrovlnky (700 W).
Zemiaky posypeme soľou, za horúca ich roztlačíme.
Špachtľou miesime, aby sa soľ premiešala rovnomerne.
Zemiakovú kašu rozdelíme na 8 rovnakých častí.
Zo zemiakovej hmoty vytvoríme mištičku, vložíme do nej strúhaný syr a vytvarujeme guľku.
Z cesta po nakysnutí vytlačíme vzduch, rukami ho ušúľame.
Rozdelíme na 8 rovnakých častí.
Ušúľame guľky, poukladáme ich vedľa seba a prekryjeme fóliou.
Podložku pomúčime, cesto vyvaľkáme valčekom a uhladíme okraje.
Do stredu vložíme zemiakovú guľku, starostlivo obalíme, poprášime múkou a rozvaľkáme na placku veľkosti 12 cm a hrúbke cca 12 mm.
Panvicu potrieme olejom, rozohrejeme, vložíme placku.
Osmažíme ju z oboch strán do hneda.
Upečené placky poukladáme na tanier, potrieme rozpusteným maslom a môžeme ich servírovať s obľúbenou omáčkou.
Dobrú chuť!
Video návod: