Potrebujete sa po sviatkoch plných hodovania a plných stolov dostať do formy? Máme pre vás zbierku fit receptov, ktoré vás dostanú do formy raz-dva. Okrem toho, že sú ľahké a jednoduché na prípravu, sú aj veľmi zdravé a doslova vás nabijú živinami.
Polievka – sýta a lahodí aj postave
Prednosti dobrej polievky spočívajú v jej zložení, ktoré sa môže variabilne meniť podľa chuti a dostupných surovín.
V tomto článku sa dozviete, ako uvariť polievku, ktorá vám môže pomôcť na vašej ceste k nižšej váhe.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Túto polievku podľa receptu z portálu recettemarocaine365 môžete konzumovať bez výčitiek, s radosťou a pomôže vám udržať si štíhlu líniu.
Potrebujeme:
Ingrediencie si môžete prispôsobiť chuti
1 šálku zeleniny ako je zeler, žltá alebo červená paprika, cibuľa alebo zelené fazuľky
1 šálku miešanej listovej zeleniny ako špenát, mangold alebo kel
1/2 šálky koreňovej zeleniny ako je mrkva, petržlen, červená repa
1/2 ČL sušeného cesnaku
1/2 ČL mletého zázvoru
2 – 4 ČL kurkumy, koriandru, čierneho korenia, rasce
2 šálky pripraveného domáceho zeleninového vývaru
soľ podľa chuti
môžete pridať aj pol šálku červenej fazule
Postup:
Začnite tým, že najskôr podusíte koreňovú zeleninu, aby sa neskôr lepšie zapracovala do polievky.
Vezmite si veľkú panvicu a nasypte na ňu zmes korenia, pridajte očistenú.
Nakrájanú koreňovú zeleninu, podlejte vodou a poduste do mäkka.
Listovú zeleninu si nakrájajte, pridajte na panvicu.
Dobre premiešajte.
Pridajte 1 šálku zeleninového vývaru.
Nechajte všetko dusiť asi 15 – 20 minút pod pokrievkou.
Následne pridajte zvyšný vývar, aj zvyšnú zeleninu (okrem koreňovej).
Povarte 10 minút.
Teraz je na rade koreňová zelenina, ktorú treba pridať do hrnca a zaliať trochou vody podľa potreby.
Množstvo vody, ktoré pridáte, závisí od stupňa konzistencie, ktorý chcete dosiahnuť.
Nechajte povariť ešte 5 minút a polievka je hotová.
Vitamínová bomba – mrkvový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
2 strúčiky cesnaku
4 ks vajec uvarených natvrdo
čierne mleté korenie, morskú soľ
1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soˇoľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Brokolicová polievka
Potrebujeme:
1 polievková lyžica. l. olivový olej
1 cibuľa
750 ml vody
1 strúčiky cesnaku
500 g brokolica
1 zväzok rukoly
soľ a korenie podľa chuti
príprava
Nakrájajte cesnak a cibuľu. Rozdeľte brokolicu na ružičky e a opláchnite ich.
Vezmite panvicu s hrubým dnom a nalejte do nej olivový olej. Počkajte, až sa olej zahreje, pridajte cibuľu a cesnak. Restujte, kým zelenina nezačne rozvoniavať. Do panvice pridajte brokolicu. Restujte, kým brokolica nie je jasne zelená.
Pridajte do nádoby vodu a priveďte do varu. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Panvicu zakryte a polievku nechajte prevariť na nízkej teplote po dobu 8-10 minút.
Keď je polievka pripravená, nalejte ju do mixéra a pridajte nakrájanú rukolu. Rozmixujte obsah tak, aby sa vytvoril jemný krém.
Tukožrútsky šalát na prečistenie čriev
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko.
Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.
Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom.
Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.
Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame.
Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme.
Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Šošovicová polievka – prekvapí aj náročných
prísady
450 g šošovice
60 g zelerovej stonky
60 g šalotky
10 g cesnaku
500 ml zemiakového vývaru
1 kg zemiakov
3 litre vody
250 ml sójového mlieka
200 g paradajok
5 g koriandra
30 ml olivového oleja
Soľ a korenie
príprava
Zemiaky si očistite, uvarte a preceďte. Vývar nevylievajte!
Nakrájajte si najemno zeler, šalotku a cesnak. Všetko osmažte na olivovom oleji. Pridajte premytú šošovicu a zemiakový vývar. Varte po dobu 15 minút.
Paradajky si nakrájajte na plátky, vložte ich do polievky a nechajte variť na miernom ohni kým nebudú hotové.
Sójové mlieko si zohrejte na 90°С a primiešajte ho do hotovej polievky. Osoľte a okoreňte podľa vašej chuti. Hotovú polievku môžete dozdobiť nasekaným koriandrom.
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
3 ks mkrvy
1 väčšiu červenú cibuľu
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku majonézy
1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať
Soľ, mletú rascu
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou.
Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami.
Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)
Fašírky pre štíhly pás
Potrebujeme:
Mleté kuracie mäso 600 g
Kapusta 200 g
Mozzarella 80 g
Kôpor ½ lyžičky
Soľ a mleté korenie
1 vajce
½ lyžičky cesnakového prášku
Majoránka
Postup:
V hlbokej miske premiešame mleté kuracie mäso so soľou, sušeným cesnakom bylinkami, soľou a čiernym korením.
Kapustu nastrúhame, alebo nakrájame nadrobno. V samostatnej nádobe zmiešame nastrúhanú mozzarellu s vajcom a pridajte zmes do mletého mäsa.
K mäsu pridáme nakrájaný kôpr a kapustou, všetko dôkladne premiešame.
Mokrými rukami formujeme zo zmesi jednotlivé fašírky, ktoré preložíme na plech vyslaný silikónovou podožkou, alebo papierom na pečenie.
Plech na pečenie dajte do predhriatej rúry na 180 stupňov 30 minút.
Vajíčkový šalát bez výčitiek
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
1 téglik cottage syru
50 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
1-2 lyžice bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
Pár kvapiek citrónovej šťavy
Zelenú cibuľku
Hrášok na ozdobu
Postup:
Vajíčka nakrájame nadrobno, v miske si zmiešame cottage syr s horčicou, jogurtom, cibuľkou, syrom a pridáme k vajíčkam. Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme soľou, korením, a môžeme podávať. Ozdobíme hráškom.
Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu
Potrebujeme:
500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno
Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)
4 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
1 lyžičku morskej soli
Celá rasca
¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Voliteľné – štipka zázvoru
Postup:
Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!
Výborný slávnostný šalát
Potrebujeme:
200 g uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kocky
200 g sterilizovanej mrkvy
200 g sterilizovaného hrášku
1 strúčik cesnaku
100 g bieleho gréckeho jogurtu (do jogurtu kvapneme trochu citrónovej šťavy)
200 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Je to celkom jednoduché, v miske spojíme všetky prísady, pridáme jogurt a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a môžeme podávať.
Ľahký kapustový šalátik
Potrebujeme:
1 kg zemiakov uvarených v šupke, ošúpaných a pretlačených
1 jablko ošúpané a postrúhané
1 ks zeleru
1 ks petržlenu
1 plechovku sterilizovaného hrášku a mrkvy (prípadne môžete použiť mrazenú a uvarenú zelenniu)
4 ks kyslých uhoriek nakráajných na kúsky
1 lyžicu citrónovej šťavy
2 kelímky nízkotučného jogurtu
2 lyžičky olivového oleja
½ cibuľky
Soľ a mleté čierne korenie
Voliteľné: pár vlašských orechov
Postup:
Zemiaky uvaríme spolu s očisteným zelerom a petržlenom. Potom všetku zeleninu pretlačíme cez pratláčadlo na zemiaky. Cibuľku som si krátko oresovala na suchej panvici, pridala som k zemiakom a zelenine. Potom pridáme aj hrášok, mrkvu, uhorky a dobre premiešame. Jogurt si zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou, korením a vmiešame do šalátu. Podávame s mäskom, alebo napríklad doň vmiešajte diétnu šunku a máte super večeru. Ja do šalátu zvyknem vmiešať aj jedno postrúhané jabĺčko a pár vlašských orechov. Získa ešte lepšiu chuť.
Nemecký uhorkový šalát
Potrebujeme:
1 väčšiu šalátovú uhorku
1 veľkú rajčinu
½ cibule
Na zálievku:
½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)
½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru
Citrónovú šťavu
Štipku soli a čierneho korenia
Kvapku medu (voliteľné)
Postup:
Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.
Výborný šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
450 g uvareného kuracieho mäsa (varíme v slanej vode 20 min.)
350 g mrkvy
3 vajcia uvarené natvrdo
2 čerstvé uhorky nakrájané nadrobno
70 – 100 g najemno nastrúhaného syra
Majonézu zmiešanú s jogurtom alebo kyslou smotanou (1:1)
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Uvarené kuracie mäso nakrájame a preložíme do väčšej misy. Pridáme nakrájané alebo nastrúhané vajcia, strúhanú mrkvu, uhorky, syr a nakoniec zálievku z majonézy, horčice a jogurtu. Dochutíme a môžeme ihneď podávať.
Šalát z červenej kapusty s ľahkou zálievkou
Potrebujeme:
1 menšiu hlávku červenej kapusty
1 menšiu hlávku bielej kapusty
2 ks mrkvy
1 plechovku kukurice
1 zväzok petržlenu
100 g bieleho jogurtu (príp. kyslej smotany)
1 lyžicu jablčného octu
2 ½ lyžičky hnedého cukru
1/2 lyžičky soli
1 lyžicu dijonskej horčice
Podľa chuti čierne korenie
Postup:
Kapustu nakrájame na nadrobno. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Rovnako umyjeme aj zväzok petržlenu a nasekáme najemno. Kukuricu scedíme z nálevu a zmiešame s ostatnou zeleninou a petržlenom.
V miske zmiešame jogurt, soľ, cukor, horčicu, ocot a korenie. Zmiešame a touto zálievkou prelejeme šalát.
Môžeme servírovať okamžite, ale najlepšie chutí, keď sa nechá 2-3 hodiny odstáť v chladničke.
Výborný šalátik s kukuricou a ananásom
Potrebujeme:
1/2 menšej plechovky ananásu scedeného z nálevu
250 g mladej kapusty
1 menšiu mrkvu
150 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)
4 vajcia uvarené natvrdo
1 menšiu plechovku kukurice scedenej z nálevu
asi 10-centimetrový kus póru
150 g šunky nakrájanej na pásiky
Soľ, korenie
Biely jogurt
Postup:
Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Pridáme kukuricu, ananás, vajcia uvarené natvrdo a nakrájané na kocky, šunku, na kolieska nakrájaný pór a nakoniec majonézu. Dochutíme soľou, korením a preložíme do chladničky odležať asi na hodinu.
Ruský zemiakový šalát
Potrebujeme:
300 g uvarenej červenej repy
300 g zemiakov uvarených v šupke
2 vajcia uvarené natvrdo
1 červenú cibuľu
Na zálievku:
150 ml bieleho jogurtu
Niekoľko kvapiek olivového oleja
Soľ, čierne mleté korenie
Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
Postup:
Uvarenú vychladnutú repu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Rovnako ošúpeme zemiaky a pretlačíme ako na šalát. Vajcia nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a všetko spolu zmiešame v miske. V inej miske zmiešame prísady na zálievku a tú zmiešame so šalátom. Môžeme ihneď podávať.
Ľahký šalátik s pórom
Potrebujeme:
3 stredne veľké mrkvy (cca 300 g)
300 g póru – zelenú aj bielu časť
250 g jabĺk – nie príliš sladkých
4 lyžice jogurtu
3 lyžice majonézy
Štipka soli a čierneho korenia
Postup:
Mrkvu nastrúhame, pór nakrájame na nadrobno a jablká nastrúhame. Všetko premiešame so zálievkou z jogurtu a majonézy. Dochutíme soľou, korením a necháme v chladničke odležať. Podávame ako chutnú prílohu alebo ľahkú večeru.
Keď sa snažím schudnúť, vyrábam si domácu majonézu bez oleja. Do tohoto šalátiku sa skvele hodí, odporúčam.
Ľahký šalátik z kyslej kapusty
Potrebujeme (na 1 šalát)
- 1 hlávka čínskej kapusty
- 3 paradajky
- 1 šalátová uhorka
- malá konzerva sterilizovanej kukurice
- 200 g tvrdého strúhaného syru
- NA DRESING: 5 PL tatárskej omáčky, 1 PL oleja, 1 PL horčice, 1 PL octu, podľa chuti soľ
Postup
Čínsku kapustu rozoberieme na listy, umyjeme a nakrájame na rezančeky – hrubú dužinu z vrchných listov vykrajujeme. Nachystajte si najväčšiu misu – bude toho totiž dosť.
Pridáme nadrobno nakrájanú uhorku, paradajky, vysypeme kukuricu a najemno nastrúhaný syr a dobre premešiame.
Zmiešame tatárku, horčicu, olej a ocot, zamiešame do šalátiku. Jemne prisolíme (podľa chuti) a šupneme aspoň na 20 minút do chladničky, nech sa chute dobre premiešajú.
Šalát je vhodný ako príloha napríklad k pečienke s ryžou, ale je chutný aj samostatne.
Fit šalátik k mäsu
Potrebujeme:
500 g mrkvy
200 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)
2 zelené menšie jablká
150 ml -200 ml bieleho jogurtu
Soľ, čierne mleté korenie
4-5 strúčikov cesnaku
1 lyžičku olivového oleja (prípadne ľanového alebo tekvicového)
Postup:
Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Aj jablká nakrájame nadrobno a zmiešame so zeleninou. Jogurt zmiešame s pretlačeným cesnakom, soľou a olejom.
Všetko spolu premiešame, necháme odležať v chladničke a podávame.
Šalát z červenej kapusty
Potrebujeme:
½ hlávky červenej kapusty (stredne veľkú hlávku)
40 ml olivového oleja
200 g kukurice scedenej z nálevu
6-7 menších zaváraných kyselých uhoriek
150-200 ml bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
1 lyžicu majonézy (ideálne s nižším obsahom tuku)
1 strúčik cesnaku
Soľ
Pár kvapiek citrónovej šťavy
Bylinky podľa chuti (kôpor, petržlenovú vňať…)
Postup:
Kapustu nakrájame nadrobno. Na panvici zahrejeme olivový olej a kapustu na ňom orestujeme po dobu 3-4 minút. Kapusta krásna zmäkne, nie však až príliš.
Potom do kapusty pridáme kukuricu a nakrájané uhorky. Majonézu zmiešame s jogurtom, pretlačeným cesnakom, soľou, pár kvapkami citróna a bylinkami podľa chuti.
Môžeme podávať hneď, alebo nechať pár hodín odstáť v chlade. Potom je ešte lepší.
Červený šalátik pre zdravie
Potrebujeme:
1 ks uvarenej červenej repy
1 cibuľu
1 mrkvu
3 ks kyslých uhoriek
1 lyžičku jablčného octu
½ lyžičky medu
2 lyžice repkového oleja
¼ hlávky kapusty
Soľ a zelenú cibuľku podľa chuti
Postup:
Kapustu, mrkvu, uhorky, cibuľu aj repu nakrájeme nadrobno a spojíme v mise. Olej zmiešame s octom, medom a touto zálievkou prelejeme zeleninu. Necháme v chladničke marinovať (ideálne pár hodín) a môžeme podávať.
Podľa chuti môžeme pridať soľ, korenie a zelené bylinky.
Diétny šalát Oliver
Potrebujeme:
250 g uvareného kuracieho mäsa (kuracích pŕs)
150 g čerstvých uhoriek
100 g kyslých uhoriek
3 ks uvarených vajec
2-3 lyžice bieleho jogurtu s nižším obsahom tuku
Pár kvapiek olivového oleja
Soľ, čierne korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
Všetky prísady stačí jednoducho nakrájať a zmiešať. Jogurt zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením. Primiešame k šalátu a môžeme podávať.
Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov
Potrebujeme:
2 kg kapusty
400 g mrkvy
4 strúčiky cesnaku
Marináda:
150 ml rastlinného oleja
75 ml octu (9%)
2 lyžice soli
3 lístky bobkového listu
5-6 kúskov celého čierneho korenia
500 ml vody
Postup:
Kapustu a mrkvu očistíme. Kapustu nakrájame na tenké rezanace, mrkvu nastrúhame a cesnak nasekáme nadrobno. Zeleninovú zmes navrstvíme do uzatvárateľného pohára (približne 3 litrového).
Všetky ingrediencie na marinádu spojíme v hrnci, preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme do pohára ku kapuste. Necháme odležať cez noc a na druhý deň si môžeme pochutnávať.
Šalát skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke – vďaka octu vydrží skutočne dlho.