Túto omáčku voláme Račianksa, pretože ju roky-rokúce robila moja starká z Rača.
Spomínala, že recept pochádza originálne z čiech, kde ho získala v jednej z tradičných hostincov.
Je ale celkom jedno, ako ju nazvete, hlavné je, že chutí fantasticky.
Na omáčku:
600 g huby
2 lyžice maslo
1 cibuľa
1 lyžica hladká múka
soľ
mleté čierne korenie
250 ml smotana na šľahanie
1 citrón (šťava)
Na hrnčekovú knedľu:
2 vajcia
200 g polohrubej múky
250 ml mlieka
2 rožky
soľ
masť či maslo na vymastenie hrnčekov
Postup:
Huby očistíme a nakrájame na menšie plátky.
Opečieme na masle.
K hubám primiešame nadrobno nasekanú cibuľku.
Všetko spolu restujeme.
Keď cibuľa zmäkne všetko poprášime múkou.
Chvíľku pražíme a prilejeme vodu (250 ml).
Osolíme, okoreníme a všetko spolu zakryté podusíme zhruba 20 minút.
Nakoniec do omáčky primiešame smotanu, citrónovú šťavu a ešte chvíľku povaríme.
Odstavíme.
Ozdobíme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Na knedle:
Do misy dáme preosiatu múku a soľ.
Mlieko vyšľaháme so žĺtkami a pomaly prilievame do misy.
Vypracujeme riedke cesto, do ktorého vmiešame rožky nakrájané na kocky.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta.
Nachystáme si 3-4 hnečky (300ml a viac), vymažeme je masťou si maslom a vysypeme hrubou múkou.
Hrnčeky naplníme maximálne do dvoch tretín.
Hrnčeky umiestnime do vriaceho vodného kúpeľa, tak aby im hladina siahala maximálne do polovice.
Podľa veľkosti hrnčekov varíme 25 – 40 minút.
Knedle naskočí, Neľakajte sa krásne čiapky na hrnčeku – ono to neutečie.
Po uvarení vyberieme hrnčeky z kúpeľa, necháme zľahka vychladnúť a knedle vyklopíme.