Úžasné kysnuté šišky so skvelou tvarohovou chuťou.
Sú veľmi jednoduché na prípravu, takže ich zvládne každý.
Fašiangové obdobie je obdobie šišiek, tak vyskúšajte tento skvelý recept!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tieto šišky podľa receptu z youtube kanála Cesminaz sú jemné, nadýchané a krehké.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
250 g jemného tvarohu
2,5 dl mlieka
2 dl kryštálového cukru
1 vajce
50 g zmäknutého masla
30 g čerstvého droždia
2 PL šťavy z citróna
1 vanilkový cukor
1/2 ČL soli
Postup:
Do misy si nasypeme obe múky, cukor, vanilkový cukor, soľ a premiešame.
Pridáme tvaroh, zmäknuté maslo, vajce, citrónovú šťavu.
Všetko dobre premiešame.
Pridáme aj kvások pripravený z droždia, ktoré sme dobre rozmiešali v 2 dl teplého mlieka.
Podľa toho, koľko múka pije, bude možno potrebné ešte pridať 1/2 dl mlieka.
Rukou vypracujeme cesto, ktoré sa spočiatku lepí.
Posypeme ho trochou múky, zapracujeme a postupne sa začne odliepať od stien misy.
Vložíme ho do misy, posypeme jemne múkou.
Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm (alebo ešte trošku hrubšie).
Pomocou pohára vykrajujeme z cesta kolieska.
Tie následne prikryjeme bavlnenou utierkou.
Necháme podkysnúť ešte 15 minút.
Potom si na panvicu nalejeme väčšie množstvo oleja, rozhorúčime.
Šišky z oboch strán vysmážame dozlatista.
Hotové šišky ukladáme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prípadnej mastnoty.
Sú veľmi jemné, zvonku krehké a majú lahodnú tvarohovú chuť.
Nakoniec ich môžete poprášiť ešte práškovým cukrom alebo naplniť obľúbeným džemom.
Dobrú chuť!
Video návod: