Za celých 50 rokov som neochutnala lepšie: Tajomstvo dokonalých šišiek podľa starej KUCHÁRKY – jemné, nadýchané a nie sú nasiaknuté olejom!

Úžasné šišky, ktoré sú výborné aj na druhý deň.
[mashshare]

Úžasné šišky, ktoré sú výborné aj na druhý deň.

 

 

Tento recept máme v rodine už dlhé roky, je od pani kuchárky, ktorá robila tie najlepšie šišky a boli preslávené široko-ďaleko.

Uložte si aj vy tento skvelý recept.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme (na 48 šišiek):

1 kg polohrubej (výberovej) múky

1 kocka čerstvého droždia

6 dl mlieka

1 smotana na šľahanie (33%, 250 ml) – izbovej teploty

1 kávová lyžička soli

2 kávové lyžičky cukru

4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3)

0,5 dl rumu

Ďalej:

lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov

Postup:

 

 

Z 200 ml mlieka, pol lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások.

Prisypeme troškou polohrubej múky a premiešame.

Necháme podkysnúť aspoň 10 min.

Do zvyšnej preosiatej múky dáme soľ, cukor a premiešame.

Pridáme kvások.

Postupne pridáme aj žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko zamiešať.

Bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.

 

 

Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa.

Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne a domiesime ho varechou jemne pomúčime.

Prikryjeme utierkou.

Necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol a máme nakysnuté cesto.

 

 

Z misy ho doslova „vyťahujem“ – je ako pavučina – ktorá sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí. na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku – pomedzi prsty, prevrátim takto by mala vyzerať konzistencia cesta:

Je vláčne – v žiadnom prípade nesmie byť tuhé.

Rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm.

 

 

Cesto sa nelepí, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom.

Je dobré nechať podkysnúť chvíľu na pracovnej doske.

Pri vyprážaní je dobre v oleji mať asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska – cca 2 mm hrúbka (olej sa nebude tak rýchlo prepalovať).

 

 

Pozor,olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé.

Pri vyprážaní je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky.

 

 

Do misy si dám na spodok papierové servítky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes