Naposledy som pripravovala domáci chlieb podľa tohto úžasného receptu a nebudem vám klamať, výsledok ma neskutočne prekvapil.
Odvtedy na neho nedám dopustiť a iný recept už ani neskúšam.
Nadýchaný domáci chlebík pripravený podľa receptu z youtube.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
300 ml vody
3 g čerstvého droždia alebo 1/2 ČL instantného droždia
1 PL soli
Postup:
Do väčšej misky pridáme hrsť múky, teplú vodu a dobre premiešame.
Potom pridáme droždie.
Opäť zamiešame.
Ďalej do misy pridáme 1/3 múky.
Premiešame a pridáme soľ.
Opäť dobre zamiešame a dosypeme zvyšok múky.
Miešame, kým nám nevznikne lepkavé cesto.
Cesto prekryjeme fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 6 hodín.
Po nakysnutí na teplom mieste vložíme prekryté cesto na 12 hodín do chladničky.
Počas studeného kysnutia zmäkne.
Pripravíme si malú misku, ktorú prekryjeme utierkou a poprášime múkou.
Na pomúčený stôl vyložíme cesto, posypeme múkou, zrolujeme a vytvarujeme guľu.
Cesto preložíme na utierku, posypeme múkou.
Prikryjeme a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
Po jednej hodine predhrejeme rúru na 250 °C a vložíme do nej liatinový hrniec s pokrievkou.
Po ďalšej hodine hrniec opatrne vyberieme a vložíme do neho cesto.
Cesto preložíme do hrnca, na povrchu urobíme dva ľahké zárezy, čím vytvoríme kríž.
Chlieb pečieme 30 minút pri teplote 230°C.
Z hrnca odstránime pokrievku.
Chlieb necháme piecť ďalších 15-20 minút.
Pečieme, kým nie je chlieb zlatý a chrumkavý.
Chlieb po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete tu: