Chystáte sa piecť tortu alebo slávnostný dezert?
Naplňte ho týmto skvelým smotanovým krémom, ktorý má lahodnú chuť a dobre drží tvar.
Je ideálny aj na zdobenie!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na prípravu tohto krému podľa receptu z portálu retete-usoare potrebujete len pár bežne dostupných surovín.
Potrebujeme:
400 g kyslej smotany
2 vajcia
120 – 150 g kryštálového cukru (v závislosti od toho, aké sladké je cesto)
45 g kukuričného škrobu
200 g kvalitného masla
1 ČL vanilkového cukru
Postup:
Smotanu s cukrom, škrobom a vajíčkami dáme do hrnca s hrubým dnom.
Vymiešame dohladka.
Hrniec dáme na sporák a zapneme na slabý ohrev.
Za stáleho miešania metličkou začneme zmes variť a varíme ju, kým nezhustne – resp. kým sa neobjavia bublinky, ktoré sú signálom, že zmes vrie.
Bude to trvať približne 10 minút.
Počas hustnutia sa môžu objaviť hrudky, takže aby ste ich rozbili, miešajte zmes metličkou o niečo intenzívnejšie.
Potom krém odstavte z ohňa a ešte raz dobre premiešajte, aby ste sa uistili, že je úplne hladký.
Do horúceho krému primiešajte aj vanilkový cukor a dobre premiešajte.
Pomocou špachtle očistite krém aj z vnútorných strán hrnca, potom ho prikryte potravinárskou fóliou tak, aby sa krém dostal do priameho kontaktu s fóliou (vyhnete sa tak tvorbe kondenzácie, aj kôrky).
Nechajte úplne vychladnúť (ešte viac zhustne).
Maslo necháme zohriať na izbovú teplotu, ale dávame pozor, aby príliš nezmäklo.
Maslo a krém by mali mať rovnakú teplotu.
Zmäknuté maslo najskôr šľaháme mixérom pri vysokých otáčkach asi 8 – 10 minút, kým nebude nadýchané a belavé.
Potom bez prerušenia šľahania po lyžiciach pridávame smotanový krém a každú dávku dobre zašľaháme dohladka.
Hotovo.
Teraz môžete vidieť, ako dobre krém drží tvar.
Krémom môžete naplniť napríklad piškótové cesto alebo ho použite na zdobenie muffinov, torty, či iných maškŕt.
Veľa šťastia!