Ak máte doma slamku (a kto nemá…?), tak musíte vyskúšať tento úžasný recept: Kreatívne jedlo, pastva nielen pre oči!

[mashshare]

Keď som prvýkrát objavila tento recept, tak mi ani vo sne nenapadlo, aké chutné dielo z toho vznikne.

Esteticky príťažlivé chrumkavé pečivo plnené zemiakovou plnkou, ktoré mi doslova mizlo z taniera pred očami.

 

 

Recept z youtube, pri ktorého realizácii zažijete aj trochu zábavy.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

200 ml teplej vody

90 ml teplého cmaru

45 g olivového oleja

1,5 lyžice kryštálového cukru

2 PL polohrubej múky

1 ČL soli

1 PL sušeného droždia

490 g hladkej múky

Na plnku:

2 zemiaky

1 cibuľu

1 lyžičku soli

3 g mletej červenej papriky

2 g mletých chilli papričiek

6 PL rastlinného oleja

Postup:

Do väčšej misky nalejeme teplú vodu, pridáme cukor, zamiešame, pridáme droždie, múku, zamiešame, prekryjeme a necháme 10 minút odstáť.

 

Ďalej pridáme olej, bielko, špachtľou premiešame, pridáme cmar, postupne dosýpame múku a miešame.

 

 

Potom do zmesi pridáme soľ, zamiešame a miesime rukami, kým nám nevznikne vláčne menej lepivé cesto.

Cesto v miske prekryjeme a necháme 45 minút kysnúť.

 

 

Na hrubo nakrájané kúsky zemiakov zalejeme v hrnci vodou a necháme do mäkka uvariť.

Zemiaky potom v miske roztlačíme na kašu.

 

 

Do horúceho oleja v menšom hrnci na sporáku pridáme nakrájanú cibuľu a necháme ju variť, kým mierne nezhnedne.

Potom pridáme mletú papriku, mleté chilli papričky, soľ, zamiešame a necháme variť 2 minúty.

 

 

Cibuľovú zmes pridáme do zemiakovej kaše a dôkladne premiešame.

Nakysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 16 rovnakých častí.

 

 

Nakrájané kúsky cesta posypeme múkou a v dlaniach ich vytvarujeme do guliek. 12 guliek uložíme na pomúčenú podložku a prekryjeme fóliou, aby nám nevyschli.

Cesto posypeme múkou, rozvaľkáme do tvaru malého oválu (viď video) a pomocou hrubšej slamky do neho na polovici urobíme dierky.

 

 

Zemiakovú plnku dáme na nepredierkovaný kraj, cesto uzavrieme a zrolujeme (viď video). Takto si pripravíme aj ostatné cesto, vložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.

Plech vložíme do predhriatej rúry a dáme piecť na 30-35 minút pri teplote 200°C.

 

 

Chrumkavé dohneda upečené pečivo môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes