Nie každá gazdiná sa odváži na slávnostný obed upiecť kačicu z obavy, že mäso bude tvrdé a kačica nebude chutná.
Vďaka tomuto receptu ju však dokáže pripraviť aj úplný začiatočník a mäsko bude voňavé, chutné a šťavnaté.
Určite si ho odložte, pretože vďaka nemu si určite vyslúžite pochvalu od všetkých zúčastnených.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tajomstvo je ukryté v tejto skvelej marináde podľa receptu z portálu takprosto.
Potrebujeme:
kačicu
4 – 5 kyslých jabĺk
115 g čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
100 g sójovej omáčky
30 g strúhaného zázvoru
2 PL medu na marinádu
1 PL strúhanej pomarančovej kôry z bio pomaranča
2 ČL sušeného cesnaku
1/2 ČL čierneho mletého korenia
1 PL medu na plnenie
1/4 ČL škorice
pomaranče na ozdobu
Na omáčku:
10 – 12 PL výpeku
170 g čerstvej pomarančovej šťavy
dužinu z 1 pomaranča
1 – 2 ČL kukuričného škrobu
1 – 2 PL medu
1 PL citrónovej šťavy
50 ml vody
1 ČL škorice
Postup:
Ako prvé vyberte zvnútra kačice droby, dôkladne ju umyte, očistite od zvyškov peria a nezabudnite odrezať trtol.
V samostatnej miske si zmiešajte sójovú omáčku, pomarančový džús, zázvor, pomarančovú kôru a med.
Marinádu miešajte, kým sa med nerozpustí.
Kačicu polejte pripravenou marinádou, rozotrite, nádobu prikryte potravinárskou fóliou a dajte na 24 hodín do chladničky.
Nezabudnite mäso z času na čas otočiť, aby sa marinovalo rovnomerne.
Jablko si očistite, nakrájajte ho na kolieska a uložte na plech, ktorý ste si pokryli alobalom.
Cesnak zmiešajte s mletým čiernym korením a zmesou dôkladne potrite trup kačice, ktorý vyberte z marinády.
Zvyšné jablká nakrájajte na 4 časti, posypte škoricou, pridajte 1 lyžicu medu a dôkladne premiešajte.
Do kačice zatlačte jablká, otvor zafixujte špajdľami a navrchu prikryte alobalom.
Kačicu vložte do predhriatej rúry pri teplote 180 °C na 1,5 hodiny.
Po uplynutí tejto doby vyberte kačicu z rúry, odstráňte alobal a do samostatnej misky odoberte výpek.
Kačicu znovu zabaťe do alobalu a vložte do rúry na ďalších 30 minút.
Kým sa kačica pečie, pripravte si omáčku.
Výpek vylejte do hrnca, pridajte pomarančovú a citrónovú šťavu, škoricu, med, dobre premiešajte a zmes priveďte do varu.
Kukuričný škrob si zmiešajte s vodou a primiešajte do omáčky.
Za stáleho miešania priveďte do varu a ak je omáčka príliš riedka, pridajte ešte trochu škrobu vymiešaného s vodou.
Do vriacej omáčky pridajte pomarančovú dužinu, znova priveďte do varu a odstavte z ohňa.
Omáčka by mala byť sladko kyslá – ak nie je dostatočne sladká, pridajte trochu medu a naopak ak je málo kyslá, pridajte citrónovú šťavu.
Kačku vyberte z rúry, odstráňte alobal, podlejte šťavou, pričom krídla, stehná a chvost obaľte alobalom, aby sa nespálili.
Pečte ďalších 20 minút dozlatista.
Predtým, ako ju vyberiete z rúry, skontrolujte pomocou špáradla, či je mäso dostatočne prepečené a jemné.
Po vybratí ju zabaľte na 15 minút do alobalu a nechajte stáť.
Hotovo.
Kačicu môžete servírovať na misu, kde ju môžete ešte ozdobiť kúskami pomaranča a nezabudnite na omáčku.
Dobrú chuť!