Upečte si vynikajúce domáce žemle, ktoré sú také jemné, že sa vám budú rozplývať v ústach.
Lahodné cesto a nenáročná príprava sa skĺbi v dokonalý chrumkavý výsledok.
Originálne domáce žemle vďaka receptu z youtube.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
150 ml vlažného mlieka
1 ČL soli
1 PL práškového cukru
1 PL čerstvého droždia
100 g krupice
500 g hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
Postup:
Do misky pridáme teplé mlieko, soľ, cukor, droždie.
Dobre zamiešame.
Potom pridáme krupicu a opäť premiešame.
Nakoniec nasypeme múku, zamiešame a miesime rukami, kým nevznikne cesto.
Cesto necháme v miske.
Prikryjeme pokrievkou a necháme kysnúť 40 minút.
Cesto natiahneme, rozdelíme na 9 častí.
Na pomúčenej podložke vyvaľkáme do tvaru malého oválu.
Do vriacej vody v hrnci pridáme sódu bikarbónu a zamiešame.
Cesto vložíme do hrnca a udržiavame na vode asi 10 sekúnd.
Vďaka tomuto jednoduchému krkou bud žemle úžasne chrumkavé a mäkučké vo vnútri.
Navyše, takto pripravené žemle budú chutiť ako čerstvo upečené aj na druhý deň.
Cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme fóliou a necháme odstáť 30 minút.
Po odstránení fólie cesto posypeme múkou.
Na každej žemli spravíme 3 vodorovné zárezy.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút pri teplote 200°C.
Dozlatista upečené žemle môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: