Zbierka fantastických sladkých dezertov, ktoré pripravíte celkom bez múky a cukru. Najlepšie chudnutie na svete – vyskúšajte každý jeden recept, sú skutočne výborné!
Misa Ľadová dáma
Potrebujeme:
500 g nízkotučného tvarohu – dobre vychladený
2 biele gazdovské jogurty – dobre vychladený
2 banány z chladničky
Brezový cukor, med alebo javorový sirup podľa chuti
250 g zmrazených malín
Lyžicu rumu (ak robíte dezert pre dospelákov)
Postup:
Misu v ktorej budeme dezert pripravovať dáme na 15 minút do mrazáku.
2 banány rozmixujeme s tvarohom a vmiešame biele jogurty. Ochutnáme a dosladíme podľa chuti – ideálne medom, prípadne brezovým cukrom.
Zmrazené maliny spolu s trochou brezového cukru rozmixujeme. Na dno vychladenej misy nanesieme trochu krému a na krém navrstvíme rozmixované ovocie a pokvapkáme rumom. Pokračujeme zvyšným krémom a posypeme kakaom. Ide o výbornú ľadovú rýchlovku do každého počasia.
Tvarohový fit koláčik
Potrebujeme (na malý plech) :
Postup:
Bielka vyšľaháme do tuhej peny a jemne ich vareškou primiešame do tvarohovej hmoty. Primiešame aj hrozienka
Pripravené cesto navrstvíme do formy a dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 160 stupňov cca 35 minút (sledujeme).
Tvarohové lievance bez múky a cukru
Potrebujeme (na dve porcie):
250 g jemného tvarohu
3 vajcia
1 PL medu
štipka sódy bikarbóny
2 lyžice najemno namletých ovsených vločiek (môžeme použiť aj špaldovú či obyčajnú múku, ale to už nebudú lievance bez múky :-))
1/2 škorice škorice
Maslo alebo kokosový olej na opekanie (ak máte kvalitnú panvicu napr. kameninovú, netreba žiaden tuk)
Postup:
Tvaroh zmixujeme s vajíčkami a medom.
Samostatne zmiešame múku, sódu, škoricu a pridáme k tvarohovej zmesi.
Cesto chvíľu necháme nakypriť a potom na panvici na masle alebo troške oleja opekáme lievance (asi 2 minútky z každej strany).
Na panvici môžete do cesta hodiť aj pár čučoriedok, alebo iné drobné ovocie.
Božská čoko-torta bez múky a cukru
Potrebujeme:
120 g ovsených vločiek – pomleté
200 g strúhaného kokosu
150 g nasekaných orechov (alebo zmesi náhrady mletých orechov) + trochu orechov na vysypanie formy
2 vajcia
3 lyžice medu
3 lyžíc kakaa
200 g masla – roztopeného
3 banány
1 jablko
2 lyžičky škorice
Kôru z jedného citróna
Na vrch:
Čokoládová poleva – čokoláda+maslo
Postup:
Cesto je veľmi jednoduché – banány rozmixujeme, pridáme citrónovú kôru, nastrúhané jablko. Zmiešame s ostatnými prísadami a vymiešame jednotné cesto. Do formy vyloženej papierom, alebo vymastenej a vysypanej kokosom si navrstvíme cesto. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch zhruba 50 minút (podľa toho akú máme formu – keď je väčšia forma a nižší koláčik pečieme kratšie, keď menšia tak dlhšie, aby sa cesto prepieklo).
Po upečení prelejeme čokoládou rozpustenou s trochou masla.
Na záver vrch polejeme medom alebo sirupom, prípadne posypeme cukrom.
Výborné muffinky bez múky, pripravené za minútku
Potrebujeme:
375 g polotučného tvarohu
1 banán
70 g zomletých alebo rozdrvených ovsených vločiek
50 g pomletých alebo rozdrvených vlašských orechov
Jahody
1 lyžicu medu
Vodu
Postup:
Na cesto si zmiešame oriešky s vločkami a medom. Postupne primiešavame vodu a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.
Tvaroh rozmixujeme s banánom.
Formu na muffiny vyložíme košíkmi a vlejeme do nich cesto z orieškov a ovsených vločiek.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov len 10 minút. Pridáme tvarohovú náplň, uložíme kúsky jahôd a dáme zapiecť ešte na 15 minút. Muffiny necháme vyhladnúť a potom dáme do chladničky stuhnúť – sú výborné na raňajky aj počas dňa, ako sladký dezert.
Výborná čoko-pena bez cukru
Potrebujeme:
1 avokádo
7-10 datlí
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
4 lyžice kvalitného kakaa (s nižším obsahom tuku)
1/2 šálky vody
Postup:
Ďatle zalejeme horúcou vodou a necháme 15-20 minút odstáť, aby zmäkli. Z avokáda vyberieme lyžicou dužinu a vložíme ju do mixéra. Pridáme aj kakao, vanilkový extrakt a ďatle – zmes rozmixujeme. Postupne prilievame vodu, kým nezískame jemnú konzistenciu. Mixujeme, kým pena ostane bez hrudiek.
Puding ochutnáme a ak sa nám zdá málo sladký, môžeme pridať med alebo stéviu. Pomocou stierky vyberieme puding z mixéra, preložíme do misky a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)
Zdravý orechový zákusok
Potrebujeme:
Na cesto:
8 vajcia
5 polievkové lyžice trstinového cukru alebo kokosového cukru
1 lyžicu medu
1 lyžicu kakaa
220 gramov najemno nasekaných, alebo mletých orechov
Náplň:
500 gramov jemného tvarohu
250 gramov mascarpone (namiesto mascarpone môžete dať tvaroh)
250 ml smotany na šľahanie
1 lyžicu medu
3 žĺtky
Hrsť – alebo aj dve hrste kokosu (voliteľné)
Horkú čokoládu rozpustenú na ozdobu (asi 50 g)
Postup:
Žĺtky ušľaháme s polovicou cukrom a medom do peny, potom vmiešame kakao. Bielky ušľaháme s druhou polovicou cukru a nakoniec opatrne vmiešame do snehu aj mleté orechy. Rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Necháme chvíľku vychladnúť, dáme dole papier a cesto necháme potom úplne vychladnúť.
Šľahačku izbovej teploty, zmiešame so žĺtkami, medom, preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania uvaríme redšiu kašu. Necháme vychaldnúť. Mascarpone si rozmiešame s tvarohom a medom a následne vmiešame s vychladenou šľahačkou a žĺtkami. Rozotrieme na korpus a necháme vychladnúť. Na vrch nastrúhame čokoládu, alebo pokvapkáme rozpustenou čokoládou. Necháme struhnúť a môžeme podávať.
Dá sa robiť aj verzia bez žĺtkov a bez varenia – Mascarpone si pri nízkych otáčkach rozšľaháme so šľahačkou. Tvaroh s medom. Obe hmoty zmiešame a pridáme aj strúhaný kokos. Tento krém je tiež výborný!
5-minútová tvarohová pochúťka
Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
1 banán
1 lyžičku medu
4 ks celozrnných sušienok, piškót, alebo čokoľvek, čo máte po ruke
Trochu horkej čokolády – postrúhať na vrch
Ovocie – voliteľné
Postup:
Pripravíme si poháre, na spodok dáme nalámané keksy (piškóty, perník – minule som dala aj kúsky kakaového korpusu, ktorý som potrebovala orezať dorovna a bolo to výborné:-))
Tvaroh rozmixujeme s polovicou banánu a medom. Druhú polovicu banánu nakrájame do misiek. Zalejeme tvarohom a nastrúhame troška horkej čokolády. To je všetko – ak máte iné ovocie, tak prípadne rozmixujte celý banán s tvarohom – a pridajte nakrájaný iný druh ovocia – ja niekedy dávam aj zavárané višne. Dá sa to robiť na milión spôsobov a je to úžasne rýchle a jednoduché. Na vrch môžete tiež nasypať kúsky sušienok alebo rozdrobené sladkého cesto. Ja robím vždy z toho, čo mám doma poruke! :-)
Makový koláčik bez výčitiek
Potrebujeme:
200 g mletého maku
2 lyžičky prášku do pečiva
Sladidlo – med, stéviu …
Šťavu a kôru z 1 citróna
3 strúhané jablká
2 vajcia
½ lyžičky mletej škorice
Postup:
Rozmiešame vajcia a potom k nim pridáme ostatné prísady a dobre premiešame. Pečieme v menšej okrúhlej forme – ideálne silikónovej 25-30 minút pri teplote 180 stupňov. Upečený koláčik môžeme dozdobiť ovocím.
Jabĺčka v škoricovom cestíčku
Potrebujeme:
2 jablká
2 vajcia
100 ml mlieka
4 lyžice mandľovej múky (namleté mandle, alebo aj namleté ovsené vločky)
2 lyžičky xylitolu (brezový cukor alebo iné sladidlo)
štipka škorice
2 lyžice masla na vyprážanie – ak máte panvicu s hrubým dnom, pokojne môžete smažiť aj úplne bez tuku)
Postup:
Ošúpeme jablká a nakrájame ich na 12 plátkov. Vajcia rozdelíme a bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vymiešame s mliekom a 3 lyžicami múky – keď je zmes hladká, pridáme brezový cukor škoricu. Do zmesi vmiešame sneh a plátky jabĺk obalíme v zvyšnej múke a následne v cestíčku. Zahrejte na panvici maslo a pečte z oboch strán dozlatista – približne 2 minúty z každej strany. Podávame s jemným tvarohom zmiešaným s medom alebo brezovým cukrom.
Citrónovo-tvarohové sušienky
Potrebujeme:
250 g nízkotučného tvarohu
100 g ovsených vločiek
1 stredne veľké jablko
1 banán
1 lyžičku medu
1 lyžicu citrónovej šťavy
Štipku soli
Postup:
Tvaroh zmiešame s merom a ovsenými vločkami, soľou a necháme odpočívať 30 minút.
Medzitým ošúpeme jablko a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme citrónovú šťavu a banán popučený vidličkou a premiešame. Potom ovocnú zmes zmiešame s tvarohovou tak, aby sa všetky prísady premiešali a vzniklo jednotné cesto.
Rúru nastavíme na 180 stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie a z cesta formujeme mokrými rukami jednotlivé oválne tvary, ktoré ukladáme na plech v dostatočných rozopstupoch.
Pečieme 30 minút.
Zdravá ovocná torta
Potrebujeme:
1 ½ šálky sušených hrozienok (príp. sušených brusníc alebo datlí)
1 ½ šálky nesladených kešu orechov (príp. vlašských orechov)
1 grécky jogurt
Čerstvé ovocie podľa chuti
Tortovú formu s priemerom 22 centimetrov
Postup:
Formu vystelieme papierom na pečenie. Do kuchynského robota vložíme kešu orechy spolu s hrozienkami mixujeme(hrozienka je dobré pred rozmixovaním zaliať horúcou vodou a nechať na 15-20 zmäknúť), kým orechy nie sú celkom rozdrvené. Vzniknutá hmota by mala byť vlhká vďaka olejom, obsiahnutým v kešu orechoch.
Hmotu rovnomerne vtlačíme na dno a čiastočne aj na boky pripravenej formy a vložíme do chladničky.
Keď je cesto dostatočne stuhnuté, rovnomerne naň natrieme grécky jogurt. Môžeme použiť čistý biely jogurt alebo obľúbené príchute.
Pripraveným ovocím ozdobíme vrch torty a môžeme servírovať.
Tip pre vás: je dobré pripraviť si cesto deň vopred a nechať ho cez noc v chladničke.
Zdravý kinder mliečny rez
Potrebujeme:
4 vajcia
2 lyžice kakaa
1 lyžicu medu
1 lyžičku prášku do pečiva
250 g tvarohu
1 citrón – budeme potrebovať kôru aj šťavu
2 lyžičky strúhaného kokosu
Postup:
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. V miske vyšľaháme žĺtky s medom. Postupne do zmesi pridáme kokos, kakao a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešame.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovo-kakaovej zmesi. Takto pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 12 minút pri teplote 220 stupňov. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.
Medzitým zmiešame v miske tvaroh s citrónovou šťavou a kôrou. Podľa chuti môžeme osladiť medom. Vychladnuté cesto prerežeme na dve polovice. Na spodnú polovicu navrstvíme tvarohový krém a prikryjeme druhou polovicou.
Hotový dezert vložíme na cca hodinu do chladničky a môžeme podávať.
Žiaden pridaný cukor: Zdravý dezert z tvarohu a kokosu
Potrebujeme:
200 g tvarohu
1 lyžicu medu
½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)
200 g kokosovej múčky
1 šálku mandlí
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu. Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.
Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.
Čokoládová torta bez múky a cukru
Potrebujeme:
250 g horkej čokolády (minimálne 70%)
5 vajec
Štipku soli
Postup:
Čokoládu nalámem na menšie kúsky a 2/3 rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Rúru nastavíme na 250 stupňov a okrúhlu formu na pečenie (16 cm) vystelieme papierom.
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s rozpustenou čokoládou do peny. Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh.
Potom obe hmoty spojíme a jemne premiešame. Cesto navrstvíme do pripravenej formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme presne 8 minút. Tortu potom z rúry vyberieme a necháme cca 30 minút odpočívať. Následne vložíme na 12 hodín do chladničky.
Po uplynutí tohto času si vo vodnom kúpeli rozpustíme zvyšok čokolády a tortu touto čokoládou pokryjeme zo všetkých strán.
Výsledná chuť je sladká v závislosti od toho, akú čokoládu použijeme.
Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím
Potrebujeme:
300 g jemného tvarohu
150 g kyslej smotany
2 lyžice medu
1 lyžicu želatíny v prášku
100 ml mieka
Ovocie podľa chuti:
1 ks banánu
1 ks kivi
Broskyňa, mandarinka, pomaranč
Postup:
Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku – na mesiačiky.
Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!
Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.
Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.
Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.
Zdravé tyčinky MilkyWay
Potrebujeme:
400 g tvarohu (tvaroh by mal byť čo najsuchší)
25 g masla
25 ml smotany na šľahanie
3-4 lyžice medu (prípadne môžete nahradiť 100 g práškového cukru, odporúčame však iné sladidlá napr. stéviu)
100 g mliečnej čokolády
Postup:
V miske zmiešame tvaroh so smotanou, medom a zmäknutým maslom na homogénnu hmotu. Z hmoty tvarujeme tyčinky (prípadne guličky) a tie prekladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do mrazničky na 15 minút a za ten čas si pripravíme polevu.
Vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke rozpustíme mliečnu čokoládu s trochou smotany.
Z mrazničky vyberieme tyčinky a pomocou vidličiek ich obaľujeme v čokoláde. Hotové tyčinky dáme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.
Čokoládová pochúťka bez múky a cukru
Potrebujeme na 1 porciu:
1 vajce
1 lyžicu kakaa
1 zrelý banán
Postup:
Banán nakrájame na plátky a vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemno, pridáme kakao, vajce a všetko spolu vymiešame do jednotnej hmoty.
Cesto navrstvíme do menšej zapekacej misy, prípadne do foriem na muffiny a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov Približne 15 minút (použijeme test špáradlom). Môžeme posypať orechmi, ovocím, alebo inou prílohou podľa chuti.
Cheesecake trochu inak
Potrebujeme:
Korpus:
150 g pomletých ovsených vločiek
cca 100 g pomletých vlašských (alebo iných) orechov
5 lyžíc mlieka (pre zdravší variant použite sójové)
1 vajce
sladidlo podľa chuti (med, biely, hnedý alebo stéviový cukor, javorový sirup…)
Krém:
500 g mascarpone
150 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
2 vajcia
150 g cukru (biely, hnedý alebo stéviový – množstvo závisí od toho, ako sladký chceme dezert mať)
citrónovú kôru (najlepšia je kôra z chemicky neošetreného citrónu, ak taký nezoženiete, dá sa kúpiťkôra aj samostatne, jej chuť však nie je taká výrazná)
šťavu z citróna
Postup:
Rúru si dáme predhriať na 180°. Všetky suroviny potrebné na korpus starostlivo rozmiešame a rozotrieme na dno vymastenej alebo papierom vystlanej tortovej formy. Túto vrstvu necháme vo forme odstáť asi 10 minút.
Medzitým si pripravíme krém. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladkú hmotu (môžeme si pomôcť mixérom). Krém vylejeme na spodnú vrstvu tortovej formy.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 až 30 minút. V závere pečenia je potrebné cheesecake kontrolovať. Keď získa na povrchu mierne zlatú farbu a konzistenciu zhruba ako želatína, dezert je hotový. Po vychladnutí ho dáme minimálne na hodinu do chladničky. Pred podávaním môžeme posypať škoricou alebo poliať horúcou ovocnou zmesou.
Zdravá jogurtová torta
Potrebujeme:
200 g celozrnných sušienok
70 g masla
2 ks banánov
4 ks kivi
2 lyžice medu (prípadne podľa chuti)
500 ml bieleho jogurt gréckeho tipu
½ lyžičky citrónovej šťavy
10 g želatíny v prášku
½ šálky studenej vody
Na ozdobu:
Mandlové plátky
Plátky kivi
Postup:
Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote, alebo pomocou kuchynského valčeka a plastového vrecka. Drť zmiešame s rozpusteným maslom a vypracujeme jednotnú hmotu, ktorú vtlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Formu vložíme na 30 minút do chladničky.
Želatínu nasypeme do vody a necháme napučať.
Kivi očistíme a nakrájame na drobné kocky (na ozdobenie torty si odložíme niekoľko plátkov ovocia). Rovnako nakrájame aj banány. Ovocie pokvapkáme citrónovou šťavou.
Jogurt zmiešame s medom a ovocím. Napučanú želatínu preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme (nevaríme). Necháme chvíľu vychladnúť a potom vmiešame do jogurtovej zmesi.
Jogurtový krém navrstvíme na sušienkový základ a vrch ozdobíme plátkami mandlí (pre ešte lepšiu chuť opražíme mandľové plátky na suchej panvici) a plátkami kivi. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Zdravé gumové medvedíky
Potrebujeme:
1 hrnček ovocnej šťavy (napr. pomarančovú, jahodovú, čučoriedkovú,…)
2 hrnčeky čerstvého ovocia
5 lyžíc želatíny v prášku
1 lyžicu medu (môžete použiť aj iné sladidlo napr. agavový sirup alebo stéviu)
Výsledná farba a chuť medvedíkov závisí od zvolenej kombinácie ovocia a ovocnej šťavy.
Postup:
Ovocnú šťavu zmiešame s ovocím, ktoré nakrájame na menšie kúsky. Ovocnú zmes preložíme na plameň a varíme na miernom ohni, kým kúsky ovocia celkom nezmäknú.
Zmes necháme chvíľku vychladnúť, pridáme med a preložíme do mixéra, kde ju dohladka rozmixujeme. Zmes necháme cca 5-7 minút chladnúť. Následne pridáme želatínu a opäť rozmixujeme. Hmotu vylejeme na plech vystlaný fóliou alebo alobalom a preložíme do chladničky minimálne na 1 hodinu. Potom plech vyberieme a z hmoty vykrajujeme medvedíky (prípadne iné tvary).
Prajem vám dobrú chuť! :-)