Jesenné počasie nám v posledných dňoch dáva poriadne zabrať. Stále chladnejšie teploty sa môžu nepríjemne podpísať nielen na pochmúrnej jesennej nálade, ale aj na našom zdraví. Pripravili sme pre vás výber siedmych rýchlych polievok, ktoré hravo pripravíte do pol hodiny. Okrem toho, že vás zahrejú, vynikajúco chutia a pomôžu vám aj v boji s nepríjemnými jesennými virózami.
Vynikajúca karfiolová polievka
Potrebujeme:
1 stredne veľkú hlávku karfiolu
1 stredne veľkú mrkvu – ošúpanú a nastrúhanú
¼ hrnčeka nanejemno nasekaného zeleru (stonky)
2 hrnčeky zeleninového vývaru
3 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
Štipku soli
Štipku čierneho mletého korenia
Štipku sladkej papriky
2 hrnčeky mlieka
1 hrnček tvrdého strúhaného syra (ideálne čedaru)
Postup:
Karfiol rozdelíme na ružičky a spolu s mrkvou a zelerom preložíme do hrnca. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Varíme približne 15 minút, kým zelenina nezmäkne.
V samostatnom kastróli rozpustíme maslo, pridáme múku, soľ a korenie. Prilievame mlieko, pričom stále miešame, aby v hmote neboli hrudky.
Privedieme do varu a necháme variť približne 2 minút, kým hmota nezačne hustnúť. Nezabúdame na stále miešanie. Nakoniec pridáme strúhaný syr a necháme rozpustiť na najslabšom plameni.
Potom túto zmes vmiešame do zeleninovej zmesi, dobre premiešame a podľa potreby dochutíme korením a soľou.
Kuracia polievka s vajíčkom
Potrebujeme:
350 g kuracích krídel
1 mrkvu
1 vajce
Soľ, korenie podľa chuti
1 ks bobkového listu
1 cibuľu
3 stredne veľké zemiaky
2 l vody
40 g masla
Najemno nasekanú petržlenovú vňať
Postup:
Krídla vložíme do studenej vody, prikryjeme pokrievkou a varíme 10 minút. Pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, soľ a korenie.
Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Na panvici zahrejeme maslo a opražíme na ňom cibuľu s mrkvou.
Keď sú zemiaky v polievke uvarené, pridáme osmaženú zeleninu. Nakoniec do polievky pridáme rozšľahané vajce, ktoré do polievky za stáleho miešania lejeme tenkým prúdom.
Nakoniec pridáme bobkový list, petržlenovú vňať a varíme ešte 3 minúty. Odstránime z ohňa, necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Ľahká zeleninová polievka
Potrebujeme:
400 g mrkvy
300 g tekvice
200 g hlávkovej kapusty
5 šálok vody
Soľ a čierne korenie podľa chuti
500 g cibule
200 g koreňa zeleru
Hrsť špenátu
Olivový olej
Postup:
Všetku zeleninu očistíme a spracujeme. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrvu nastrúhame, kapustu nakrájame nadrobno a zeler s tekviciou nakrájame na kocky. Špenát umyjeme a nakrájame nadrobno.
Zeleninu (okrem špenátu) orestujeme na olivovom oleji. Potom pridáme vodu, prikryjeme pokrievkou a varíme 15 minút. Nakoniec pridáme špenát, soľ, korenie a varíme ešte 10 minút.
Podávame s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
Rýchla syrová polievka s brokolicou
Potrebujeme:
6 ks šampiónov
200-250 g syrokrému, bambina alebo iného taveného syru
200 g brokolice – rozdelenej na ružičky
1 mrkvu
1 cibuľu
2 menšie zemiaky
olej
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista. K cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a strúhanú mrkvu. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme.
Zeleninu zalejeme vodou (ideálne vývarom) a keď tekutina zovrie, pridáme brokolicu (môžeme použiť aj mrazenú brokolicu). Ochutíme soľou, korením a varíme približne 10 minút.
Nakoniec do polievky vmiešame tavený syr a keď sa celkom rozpustí, polievka je hotová.
Lieči zápaly: Vynikajúca paradajková polievka s tajnou prísadou
Potrebujeme:
1 hrsť cherry paradajok
130 ml zeleninového vývaru
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky kurkumy
1 lyžičku kokosového oleja (môžeme použiť aj zeleninový olej)
½ lyžičky morskej soli
1 lyžičku sušenej bazalky
1 lyžicu jablčného octu
½ lyžičky čierneho korenia čerstvo namletého
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji spolu s cesnakom po dobu jednej minúty.
K cibuľke a cesnaku pridáme cherry paradajky (môžete ich ošúpať, alebo uvariť aj so šupkou), kurkumu a varíme, kým paradajky nepustia šťavu a celkom nezmäknú. Potom pridáme paradajky z konzervy aj so šťavou, ocot, vývar a bazalku. Privedieme do varu a varíme približne 6 minút. Potom celú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Ozdobíme zelenou cibuľkou alebo čerstvou bazalkou.
Úžasne jednoduchá krémová polievka s cesnakovými krutónmi
Potrebujeme:
600 ml zeleninového alebo mäsového vývaru
2 väčšie zemiaky
200 ml smotany na varenie
100 g tvrdého strúhaného syra
300 g listov čerstvého špenátu
Soľ a korenie podľa chuti
Na krutóny:
2 krajce chleba (prípadne bagetu, alebo iné staršie pečivo)
Strúčik cesnaku
Olivový olej
Postup:
Do hrnca prelejme vývar a pridáme doň zemiaky, nakrájané na kocky. Varíme, kým zemiaky nie sú mäkké.
Potom pridáme umyté špenátové listy a varíme ešte 5-7 minút. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú hmotu, do ktorej vmiešame smotanu. Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
Pečivo portieme cesnakom, nakrájame na kocky a pokvapkáme olivovým olejom. Opečieme na suchej panvici do chrumkava (alebo v rúre) a spolu so strúhaným syrom podávame s polievkou.
Nová tukožrútska polievka, ktorá chutí vynikajúco
Na prípravu vylepšenej tukožrútskej polievky potrebujeme:
500 g kuracích pŕs
2 cibule
200 g bielej fazule (sterilizovanej, alebo domácej namočenej a uvarenej)
2 mrkvy
2 menšie zelery
2 paradajky
2 strúčiky cesnaku
1 feferónku
Soľ
Sušenú koreňovú zeleninu
Čierne mleté korenie
Oregano
Strúhaný syr s nižším obsahom tuku
Olivový olej
Postup:
Na olivovom oleji speníme nakrájanú cibuľu a pridáme nadrobno nakrájané kuracie mäso. Opražíme tak, aby bolo mäso na povrchu zlatisté. Potom pridáme pretlačený cesnak, fazuľu, nakrájanú feferónku, nakrájanú mrkvu, zeler a dochutíme soľou a koreninami.
Zalejeme dostatočným množstvom vody a varíme, kým nie sú všetky prísady mäkké. 5 minút pred dovarením pridáme do polievky olúpané paradajky nakrájané nadrobno. Podávame posypané strúhaným syrom.
Polievka proti chrípke
Potrebujeme:
3 – 4 hlávky upečeného cesnaku
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice masla
2 cibule
300 ml vývaru (mäsového/zeleninového)
1 lyžičku tymiánu nasekaného najemno
Zväzok petržlenovej vňate nasekanej najemno
2 a 1/2 šálky chlebíka nakrájaného na kocky
1 šálku kyslej smotany
Postup:
Pečený cesnak pripravíme nasledovne: Vrchnú časť každej hlávky odrežeme, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 60 minút pri teplote 180 stupňov. Ideálne je cesnak piecť spolu so zemiakmi, cesnak ich krásne prevonia.
Pripravíme si hlbokú panvicu na ktorej rozpálime maslo a pridáme nakrájanú cibuľku. Orestujeme dozlatista a zalejeme vývarom. Následne pridáme pretlačený upečený cesnak, tymián a petržlen. Premiešame, teplotu znížime na minimum a pridáme kocky chlebíka.
Varíme, kým chlieb nezmäkne. Nakoniec pridáme kyslú smotanu a dochutíme soľou a korením. Pre ešte krémovejšiu chuť môžeme rozmixovať.