Plnka alebo nádievka sa v našich zemepisných šírkach najčastejšie podáva ako príloha k pečenej hydine. Táto príloha však fantasticky chutí aj sama o sebe a keď ju pripravíte ako slaný koláč napríklad vo forme na bábovku, je to hotová delikatesa. Nemusíte sa obávať, že plnka bude vysušená. Pridaný vývar sa postará o šťavnatosť a plnke pridá na chuti.
Potrebujeme:
2 lyžice oleja
3 stonky zeleru nasekané najemno
2 stredne veľké cibule nasekané najemno
5 plátkov slaniny nakrájaných nadrobno
2 lyžice cesnakového prášku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Soľ a korenie podľa chuti
2 šálky vývaru – ideálne slepačieho alebo morčacieho
4 vajcia
1 šálku nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate
1 väčší bochník staršieho chlebíka, alebo dva menšie (prípadne staršie žemle alebo rožky)
Postup:
Chlebík nakrájame na kocky, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 95 stupňov 35-40 minút. Prípadne, môžeme chlebík nechať cez noc uschnúť a pečenie môžeme vynechať.
Rúru nastavíme 190 stupňov a pripravíme si formu na bábovku, ktorú vymastíme olejom.
Na panvici zahrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu a zeler, kým zelenina nezmäkne. Potom pridáme slaninu, cesnakový prášok, soľ a korenie. Všetko spolu varíme ešte 1 minútu.
Vo väčšej miske rozšľaháme vajcia vo vývare a potom túto zmes nalejme na restovanú zelinu so slaninou. Pridáme chlieb, petržlenovú vňať a všetko spolu dobre premiešame.
Zmes navrstvíme do bábovkovej formy a prikryjeme alobalom. Pečieme pri teplote 190 stupňov 45-55 minút. 15-20 minút pred koncom odstránime alobal, aby sa povrch plnky zapiekol dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: tiphero