Východniarske jedlo, ktoré nám doma veľmi chutí a je ďalším dôkazom, že naše staré mamy vedeli z ničoho vyčarovať geniálny pokrm.
Základom tejto pochúťky sú totižto obyčajné zemiaky a múka.
Ak si myslíte, že ide o obyčajné halušky, ste na omyle.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tieto zemiakové guľky sa tradične nazývali džatky a mnohí sa zhodnú, že ide o skutočnú zemiakovú dekikatesu.
Je to skvelá príloha, ale aj rýchla pochúťka na večeru.
Nám najviac chutí s opečenou slaninkou a cibuľkou.
Môže sa ale podávať aj s bryndzou či tvarohom, je to len na vás.
Výborné sú napríklad aj na sladko, napríklad s makom, prípadne s orechmi a preliate maslom.
Na cesto potrebujete len 2 prísady – múku a zemiaky.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (nakrájaných, uvarených)
100 g hladkej múky
100 g polohrubej múky
Ďalej:
2 ks cibule nakrájanej nadrobno
150 g slaniny nakrájanej nadrobno
Voliteľné:
Rozpustené maslo
Mak
Orechy
Postup:
Očistené zemiaky pokrájame, zalejeme vodou, tak aby boli zakryté.
Osolíme a dáme variť.
Keď sú zemiaky uvarené, tak ich popučíme vo vode.
Pridáme preosiatú múku a zapracujem do zemiakov – vytvorí sa jemná kaša.
Zakryjeme pokrievkou.
Necháme asi 10-15 spariť (zatiaľ sa múka zavarí v horúcich zemiakoch).
Potom si ruky trochu naolejujem, aby sa nám zemiaky nelepili na ruky a vyformujeme si šúľok.
Z tohoto šúľku po čiastkach vytvarujeme guľky.
Prípadne môžete z hmoty rovno tvoriť guľky, je to na vás.
Podávame s opraženou slaninkou a cibuľkou.
Ja zvyknem aj poliať rozpusteným maslom, ale to je len na vás.
Toto starodávne jedlo chudobných si určite zamilujete.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)